Helga vil ha homoeventyr i barnehagen

Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

Aps nestleder angriper Solveig Horne (Frp).

17.10.13 16:49

Debatten raser nå på grunn av en tweet fra vår nye likestillingsminister Solveig Horne (Frp) for tre år siden, der hun stiller spørsmål ved om det er greit å fortelle «homoeventyr» til barn i barnehagen.

En av dem som reagerer er Aps nestleder Helga Pedersen.

- Jeg registrerer at hun sa i går at man må våge å ta debatten, og vi er med på å ta debatten. Men hva slags debatt om homofili er det Solveig Horne inviterer til, det synes jeg hun skal klargjøre nå, sier Pedersen til Nettavisen.

Gunnar Stavrum: Det var en gang to homo konger
Les også: - Får en vond smak i munnen

- Barn ser at menn forelsker seg i menn
- Synes du det er greit at barn blir fortalt eventyr om homofile prinser og konger i barnehagen?

- At barn i barnehagen gjennom barnelitteratur blir kjent med noe som er en del av den norske hverdagen og virkeligheten, har jeg ingen problemer med, sier Pedersen.

Hun synes absolutt ikke at det er for tidlig å fortelle små barn om homofili.

- Små barn i Norge i dag ser jo menn som forelsker seg i menn og damer som forelsker seg i andre damer, og veldig mange barnehagebarn har enten to mødre eller to fedre. Det å gjøre det til noe mystisk i 2013 tror jeg mange har problemer med å forstå, sier hun.

Les også: Her er Horne med homoflagget

Foto: Heidi Schei Lilleås

- Frp sviktet oppdraget overfor homofile
Pedersen mener debatten handler om mer enn bare den ene tweeten fra Horne.

- Når denne tweeten har skapt så sterke reaksjoner, så henger ikke det bare sammen med tweeten, men med Frps ferske historie på politikk overfor homofile og lesbiske personer, sier Pedersen.

Hun mener Frp rett og slett har sviktet homofile og lesbiske.

- Mens mitt parti har gått i front for partnerskapsloven, den nye ekteskapsloven og at homofile skal få adoptere barn, har Frp i alle de sakene satt seg på feil side av historien. Jeg mener de svikter oppdraget om å gi enkeltmennesker større frihet, sier Pedersen til Nettavisen.

- Så du er ikke overrasket over reaksjonene som kommer?

- Nei, det er jeg ikke, for homofiles rettigheter henger sammen med enkeltmenneskets frihet, og det at enkeltmennesker i Norge skal ha frihet til å være den man er og gifte seg med hvem man vil står veldig sterkt i det norske samfunnet, sier hun, og legger til:

- Jeg tror mange fortsatt opplever Frp som utydelige i de spørsmålene gjennom det Horne sier.

- Unnvikende svar
Da Nettavisen møtte Horne utenfor Slottet onsdag, svarte hun følgende da vi spurte om hva hun mener er svaret på spørsmålet om det er greit å fortelle homoeventyr:

- Det må jeg komme tilbake til, sa Horne.

Til det sier Pedersen kjapt:

- Jeg synes det var et unnvikende svar. Grunnleggende sett handler det jo om homofil kjærlighet skal omtales og behandles på en annen måte enn heterofil kjærlighet, sier hun.

Horne har tidligere også uttalt at hun ønsker å kutte i bevilgningene til organisasjonene for homofile, lesbiske og transpersoner.

Dette gjør Pedersen urolig.

- Det er i alle fall grunn til bekymring, for hun ble i dag tidlig spurt om hun bevilgningene til homofile, lesbiske og transpersoner, og det ville hun ikke svare på. Da er det grunn til uro med tanke på hva som vil komme i statsbudsjettet, sier hun.

Horne: - Foreldrene må bestemme
Horne sier til VG TV torsdag ettermiddag at det må være opp til foreldrene å bestemme om homoeventyr skal fortelles til barna.

- Barnehagene sammen med foreldrene må bli enige om når de vil ha det temaet opp på banen, og den debatten må vi tørre å ta, sier Horne.

- Det er foreldrene som selv må få bestemme når ungene deres skal bli eksponert for seksualitet, sier hun.

Hun sier samtidig nå at hun ikke har problemer med at slike eventyr blir fortalt.

- Det har jeg aldri sagt, men det er viktig at foreldrene bestemmer, sier Horne.

- Transpersoner under pasientlovgivningen
Men ikke nok med det, for flere uttalelser fra Horne skaper nå reaksjoner. En uke før valget sa Horne følgende:

- Transpersoner må inn under pasientlovgivningen. Det er der de hører hjemme. Vi har gitt Harry Benjamin ressurssenter støtte i budsjettet, men transpersoner må først og fremst inn under Helsedepartementet slik at de blir rett plassert, sa hun til magasinet Blikk.

- Mener Horne med dette å si at transpersoner er syke? I så fall er det oppsiktsvekkende og uforenelig med å være likestillingsminister. Da er det forskjellsbehandling og ikke likestilling man driver med, sier leder Bård Nylund i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) til Dagbladet.

I 2011 sa Horne, som da var kvinnepolitisk talsperson for Frp, at jenter og gutter har like mye ansvar for en voldtekt.

- Jentene har et ansvar for hvilken situasjon de setter seg i, men guttene har også et ansvar for å respektere et nei. Jeg mener både guttene og jentene har like mye ansvar, sa Horne til NRK.

- Burde kanskje heller fulgt Koranen
I 2008 sa hun til Adresseavisen at man ikke bør bruke tid på å lage spesiell mat for muslimer i norske fengsler.

- De burde kanskje ha fulgt Koranen i stedet for å begå den handlingen som førte til at de sitter i fengsel, sier hun til adressa.no.

Nettavisen har kontaktet barne-, -likestillings og inkluderingsdepartementet for å få en kommentar fra Solveig Horne.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.