RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Heller fjell enn fjøs

Vi betaler dyrt for kulturlandskapet, mens turistene foretrekker uberørt natur.

(NA24-KOMMENTAR): Sist uke kom det to tankevekkende nyheter som berører norsk landbrukspolitikk. For det første rykker vi nærmere verdenstoppen når det gjelder støttenivå, melder Nationen.

For det andre viser en undersøkelse at turistene ikke kommer til Norge for å se gårdsbruk, men for å oppleve uberørt natur.

Nærmere toppen
OECD melder i sin årlige gjennomgang av landbrukspolitikken i verdens rike land at Norge har avansert en plass når det gjelde hvor stor andel av landbrukets inntekter som kommer i form av støtte. Tallet for Norge var i fjor på 65 prosent. Dermed har vi passert Sveits, hvor andelen har falt. På topp ligger Island med 66 prosent.

I EU er andelen 32 prosent, i USA 11 prosent. Totalt for OECD var tallet i fjor 27 prosent, viser rapporten. For 20 år siden var andelen støtte 38 prosent av landbrukets inntekter, så subsidiene er gradvis redusert. Norge skiller seg ut ved i liten grad å ha redusert støtteandelen.

Det har alltid vært flere mål for norsk landbrukspolitikk, men prioriteringen er endret. Tidligere la man vekt på å sikre forbrukernes mattilgang. En periode var hovedpoenget å stanse fraflytting fra bygdene. De siste årene har det vært vel så viktig å bevare kulturlandskapet og hindre gjengroing.

Det er ofte blitt hevdet at dette er viktig for reiselivsnæringen.

Liker natur best
Men nå har man faktisk spurt utenlandske turister om å vurdere fotografier av ulike landskapstyper. Hovedtendensen er at de liker uberørt natur best. Jordbruksområder skårer lavest.

- Turister foretrekker i stor grad uberørt landskap, det viser undersøkelser fra flere land, sier forsker Jens Kr. Steen Jacobsen ved Transportøkonomisk institutt, som imidlertid tar forbehold om at de norske resultatene er høyst foreløpige.

Norge har fantastiske fjorder, fjell og vidder. Traktorer, kyr og rundballer kan dansker og tyskere se hjemme.

Men en landbruksminister som selv har sugerør i statskassen, og nå får en halv million til å pusse opp fjøset, klarer nok å finne på nye grunner til å øke landbruksstøtten. Snart er vi nok helt øverst på støttetoppen.

Are Slettan er tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler. Her kan du lese de siste kommentarene:

Har ikke skjønt en dritt
Kjos moser SAS
Uførefiaskoen
Jippi, ny skatterekord!
Murud-straff som fortjent?
Skogen raseres
20 år siden tidenes børspanikk
Tøffere enn toget?
Rødt lys for sparepærer
Kjønnsforskjellene minker, liksom

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere