RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Helseministeren: - Uakseptabelt

Foto: Foto: Kvinnheringen (Foto: Kvinnheringen)
Sist oppdatert:
Helseminister Bjarne Håkon Hanssen har bedt Helsetilsynet sjekke forholdene på eldrehjem i Kvinnherad.

Mannskapsmangel gjør at fem av beboerne ved langtidsavdelingen på Husnestunet i Kvinnherad i Hardanger ikke får stå opp etter middagshvilen. De må ligge i sengene sine fra klokka 14 til dagen etter, skrev Kvinnheringen tirsdag.

- Skal det være slik i Norge, verdens rikeste land?

- Vi skal ikke ha det sånn i Norge. Hvis det stemmer, så er det uakseptabelt. Det skal ikke være slik at eldre på sykehjem blir liggende i senga som følge av økonomiske faktorer, sier helseminister Bjarne Håkon Hanssen til Nettavisen.

Les også: Må legge de eldre klokken 14

- Brudd på norsk lov
Helseministeren har på eget initiativ snakket med direktør Laars E. Hanssen i Helsetilsynet.

- Han har forsikret meg om at Helsetilsynet vil sjekke opp i dette, sier helseministeren.

Bjarne Håkon Hanssen sier at det er et klart brudd på kvalitetsforskriften i forhold til pleie- og omsorgssektoren dersom eldre må legge seg for kvelden så tidlig som klokka 14.

- Jeg føler meg i så fall trygg på at Helsetilsynet vil gripe inn, sier han.

- Ikke råd
Kvinnherad kommune forklarer situasjonen med veldig dårlig råd.

Soneleder Sigurd Næss sier til lokalavisen Kvinnheringen at situasjonen er fortvilet, men at de har ikke mannskap eller kapasitet til å hjelpe alle som vil ut av sengene om ettermiddagen.

At en kommune bevilger så lite penger til eldreomsorg at det går ut over de eldre på denne måten, reagerer Hanssen kraftig på.

- Det er ikke mulig for en kommune å si at de ikke har råd til å holde eldre oppe. Det er ingen kommuner i Norge som har så dårlig råd. Og kvalitetsforskriften som kommunene må forholde seg til, sier at eldre mennesker har krav på en naturlig døgnrytme, sier Håkon-Hanssen.

Reagerer sterkt
Helseministeren er ikke den eneste som reagerer.

Det er helt uakseptabelt at eldre skal måtte legge seg klokka 14 og ligge til neste dag, sier Laila Dåvøy, helsepolitisk talskvinne i Kristelig Folkeparti.

Både hun og Dag Ole Teigen fra Arbeiderpartiet, begge stortingsrepresentanter fra Hordaland, reagerte sterkt på opplysningene som kom fram tirsdag om forholdene på Husnestunet i Kvinnherad i Hordaland.

- Slikt som dette skulle vi ikke oppleve i Norge i 2009. Jeg vil på det sterkeste anbefale at politikerne i kommunen griper fatt i det, sier Dåvøy til NTB.

Tar grep lokalt
Teigen tok umiddelbart kontakt med ordfører Synnøve Solbakken i Kvinnherad. Hun forsikret at hun allerede hadde grepet fatt i saken og at bemanningssituasjonen skal følges opp framover.

Rådmannen i Kvinnherad, Trond Sætereng, sier til NTB at politikerne vil drøfte situasjonen på Husnestunet på et ordinært formannskapsmøte torsdag. Tirsdag hadde han møte med sonelederne i helsetjenesten i kommunen for å undersøke om det kunne skaffes mer hjelp til sykehjemmet.

- Vi har ikke nok av kompetente vikarer å sette inn når vi opplever en slik topp i behovet. Vi er i en unntakssituasjon nå, en situasjon som vi prøver å arbeide oss ut av, sier rådmannen.

Han håper det er mulig å omdisponere midler til sykehjemmet, men peker samtidig på den vanskelige økonomiske situasjonen for kommunen. Kvinnherad har et kapitalfond der det er tapt 50 millioner kroner siste året, et tap som må dekkes inn i regnskapet over to år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere