Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hemmelig middag med Devold

Foto: PRIVAT
Sist oppdatert:
Her er bildene som avslører at kontreadmiral Atle Karlsvik spanderte hemmelig middag på forsvarsminister Kristin Krohn Devold - på Forsvarets regning.

Frem til i dag har det vært et mysterium hvem kontreadmiral Atle Karlsvik tok med på middag på restauranten Paris Texas, for så å sende regningen til Forsvaret.

På regningen, datert onsdag 1. desember i fjor klokken 22.40, framgår det at to personer har spist jalapenos-blåskjell og hvitløk-blåskjell til henholdsvis 182 og 198 kroner, samt drukket en flaske Les Moirets til 350 kroner. Etterpå førte Karlsvik opp middagen som representasjonsutgifter, spesifisert som «Middag med ledelsen i FD».

Ingen i Forsvarsdepartementet visste fredag hvem Karlsvik spiste middag med .

Holdt hemmelig
En gjennomgang av de elektroniske avtalebøkene til forsvarsminister Kristin Krohn Devold viste at hun ikke hadde noen offisiell representasjon denne kvelden.

Avslørt av kameratgjeng
TV 2 Nettavisen kan i dag avsløre at den «hemmelige» middagsgjesten var ingen ringere enn den daværende forsvarsministeren, Kristin Krohn Devold. Senere sørget hun for at Karlsvik ble utnevnt i statsråd til sjef for Fellesstaben i Forsvaret - en avgjørelse som skal ha vært i strid med Forsvarssjefens ønske.

Dette var andre gangen Krohn Devold grep inn og forfremmet Karlsvik. Forrige gang ble han sjef for Sjøkrigsskolen.

Norges Offisersforbund har i et brev krevet gransking av forholdet mellom Karlsvik og statsråden, fordi det har fremkommet spørsmål om hennes habilitet. I Stortinget har SV åpnet for en slik gransking.

Devold har tidligere nektet å uttale seg om noen forhold rundt granskingen av Karlsvik.

Nå viser det seg imidlertid at Devold er mer knyttet til admiral-skandalen enn enn tidligere antatt. Hun har selv deltatt på to av middagene som forsvaret og politiet nå gransker.

Etter at TV 2 Nettavisen konfronterte Karlsviks advokat Dag Steinfeld med bildebevisene, bekreftet han på vegne av sin klient at Karlsvik to ganger har spist middag med daværende forsvarsminister Kristin Krohn Devold og skrevet reiseregning for dette.

Fotobevis
TV 2 Nettavisen kan i dag også vise bildene fra statsrådens hemmelige middag med sine gode venn Atle Karlsvik. En middag som ifølge FD ikke ble arrangert i embeds medfør.

- Vi er en gjeng kamerater fra folkehøgskolen som hvert år møtes til et privat julebord. 1. desember i fjor spiste vi blåskjell på Paris Texas. Plutselig kommer Krohn Devold inn døren sammen med en mann med hvitt hår, forteller en 30 år gammel datakonsulent, som ønsker å være anonym, til TV 2 Nettavisen.

Tok bilder
Kameratgjengen la ekstra godt merke til forsvarsministeren og hennes følge.

- De satte seg ned ved et bord ikke så langt fra oss. Vi snakket om hvem den andre kunne være. Etter at Karlsvik-saken ble kjent i media, forstod jeg hvem det var, sier 30-åringen og bekrefter at mannen var kontreadmiral Atle Karlsvik.

Datakonsulenten hadde med fotoapparat og tok flere bilder av kameratgjengen. Av disse er flere slettet i ettertid, men på to av bildene han har tatt vare på, er det tydelig at både Karlsvik og Devold var i restauranten denne kvelden. Dato og klokkeslett på bildefilene bekrefter tidspunktet Karlsvik skrev regning for.

- Jeg har tenkt på det vi så ganske lenge, og da saken om Karlsvik kom i media, lurte jeg på om dette kunne være interessant. Men det var først da jeg så TV 2 Nettavisen skrive at ingen i Forsvarsdepartementet visste hvem Karlsvik hadde spist middag med, at jeg forstod at dette var viktig, sier datakonsulenten.

- Spøkte
Han beskriver Devold og Karlsviks middag som vennskaplig og husker at det så ut som de to hadde en svært god tone.

I forkant av middagen var det storm rundt forsvarsministeren etter avsløringer om store budsjettsprekker på forsvarsbudsjettet. Dette ble også et tema i kameratgjengen.

- Vi spøkte om det kunne være Forsvaret som spanderte middagen. Det var stor debatt i media rundt nedskjæringene i Forsvaret og vi satt og lurte på om forsvarsministeren satt og spiste på Forsvarets regning. Dette viser seg jo nå å være korrekt, sier datakonsulenten til TV 2 Nettavisen.

Uten bilag
Karlsvik har også ført opp «representasjon for ledelsen i FD» på en reiseregning fra Bergen til Oslo 25. januar i år.

Regningen er på 600 kroner, men bilaget mangler.

Også denne representasjonsmiddagen er ukjent for Forsvarsdepartementet.

- Vi kan ikke se at det er oppført noe i embeds medfør, sa underdirektør Kåre Helland-Olsen til TV 2 Nettavisen fredag.

Dersom det skulle dreie seg om private middager har ikke departementet noe med hvem ledelsen møter, men hvis dette skulle være tilfellet, skal heller ikke regningene belastes Forsvaret.

Mangler oversikt
Forsvarsledelsen kjenner foreløpig ikke til hvilken sammenheng Karlsvik og Devold møttes. Av reiseregningene til Karlsvik går det ikke fram om det var grunnlag for representasjon verken i disse tilfellene eller i en rekke andre tilfeller.

- Vi er inne i en undersøkelse, og ønsker ikke å kommentere detaljene, sier pressetalsmann Dag R. Aamoth ved Forsvarsstaben.

Etter det TV 2 Nettavisen erfarer er forsvarsledelsen ikke innstilt på å starte noen nærmere gransking av forholdet mellom Devold Og Karlsvik fordi spørsmålet om habilitet ikke er Forsvarets ansvar, i og med at utnevningene skjer i statsråd.

Dersom Karlsvik ikke kan godtgjøre at det var grunnlag for representasjonsutgiftene på middager, blomster og golf risikerer han å få en regning fra Forsvaret på opp mot 100.000 kroner.

Krohn Devold har ikke svart på henvendelsene fra TV 2 Nettavisen om bildene fra middagen.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!