*Nettavisen* Nyheter.

Her er artikkelen som kan ramme Jens

Foto: Ap Photo/Scanpix/ Faksimile Aftenposten

Fire år etter at artikkelen ble publisert kan Jens Stoltenbergs hyllest av Rune Øygard skade ham.

24.05.13 21:02

Aftenposten-artikkelen fra forrige stortingsvalg sprer seg som en gressbrann på Facebook. I artikkelen ble partilederne Siv Jensen (Frp), Erna Solberg (H) og Jens Stoltenberg (Ap) spurt om hvem som var deres idealer.

Erna Solberg trakk fram tidligere Høyre-leder og statsminister Kåre Willoch (Wikipedia ekstern lenke) og den norsk-palestinske lederen av New Page, Marco Elsafadi (wiki).

Siv Jensen fortalte at de tidligere statslederne Margaret Thatcher (wiki) og Ronald Reagan (wiki) var henne store forbilder.

Jens Stoltenberg hyllet Sør-Afrikas tidligere president Nelson Mandela (wiki) og ordfører Rune Øygard (wiki).

«Rune er visjonær»
Det er altså hans hyllest av sistnevnte som gjør at denne artikkelen nå likes og deles heftig på Facebook.

Om Rune Øygard sier Jens Stoltenberg: «Rune er en ordfører som klarer å spre optimisme i en utkantkommune. Han er et symbol på kommunepolitikeren som ikke gir opp, som må gjøre tøffe valg og som jeg har stor respekt for (...) Både Rune og Nelson Mandela er faktisk enda større optimister enn jeg selv. Rune er visjonær, setter seg store mål, og får det til.»

Mye har skjedd siden 2009. I september 2011 ble Vågå-ordføreren siktet for å ha hatt seksuell omgang med en mindreårig jente. 22. mai ble han kjent skyldig i å ha hatt seksuell omgang med en jente under 16 år (les egen sak her), og neste uke vil Eidsivating lagmannsrett dømme ham for ugjerningene.

- Stoltenberg har nok sikkert beundret han for noen positive egenskaper som ikke har noe med denne Vågå-saken å gjøre. Likevel kan resultat bli at han nå blir assosiert med saken, sier Alf Steinar Sætre, professor og ekspert på sosiale medier ved NTNU, til Nettavisen.

- For Stoltenberg er dette uheldig
- For Stoltenberg er dette uheldig sak rett før valget, sier han.

Allerede under bevisføringen i tingretten i oktober 2012, tok Jens Stoltenberg avstand fra Øygard. Det skjedde da utskrift fra chattesamtalene mellom Øygard og den mindreårige jenta ble lest opp i retten.

- Vi mener at det som er kommet fram, og som ikke er bestridt, er av en sånn karakter at det er uforenlig med den tilliten en ordfører bør ha, sa Jens Stoltenberg den gang og la til at han ikke hadde snakket med Øygard på lenge (les egen sak her).

Sætre mener at selv om Stoltenberg har tatt sterkt avstand fra Øygard og saken, så kan hans tidligere beundring av den nå overgrepsdømte mannen, være uheldig for folks generelle syn på statsministeren.

- Det ofte stor forskjell mellom realitet og virkelighet. I politikk blir saker som handler om inntrykk ofte substansielle. En er mer opptatt av hvordan en framstår enn hvordan en er, forklarer Sætre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Annonsebilag