*Nettavisen* Nyheter.

Her er Audun Lysbakkens nedoverbakke

MISTER OPPSLUTNING: SV-leder Audun Lysbakken med grafen som viser SVs oppslutning de siste årene. Foto: Grafikk Annette Sand (Nettavisen)/Foto: NTB scanpix

Når Audun Lysbakken innleder valgkampen sammen med landsstyret i dag, vet han at SV kan rakne helt ved neste stortingsvalg.

29.05.15 15:02

OSLO (Nettavisen) - Det er ikke partileder Audun Lysbakken som har brakt SV ned under 4 prosent, men det er Audun Lysbakken som ikke har klart å få partiet opp igjen.

Slik kommenterer politisk redaktør Frank Rossavik i Bergens Tidende SVs utvikling. Han tror partiet får en blytung valgkamp og at neste stortingsvalg blir et skjebnevalg der det i verste fall kan rakne helt.

Grafen som viser partiets oppslutning ser ut som et bratt unnarenn. Lysbakken og landsstyret som sitter samlet i dag må altså traske en bratt motbakke om de skal snu trenden og komme seg tilbake til gamle høyder.

Gjennomsnittet av nasjonale meningsmålinger de siste månedene viser et parti som nå ligger nærmest ligger i stabilt sideleie, godt under 4 prosent oppslutning som gir utsikter til én eller to representanter på Løvebakken dersom det hadde vært stortingsvalg.

Mai-tallene fra meningsmålingsinstituttene viser at partiet er helt nede på 3,6 prosent.

Klikk på bildet for å forstørre.

I SKYGGEN AV AP: Ap-leder Jonas Gahr Støre og SV leder Audun Lysbakken i studio etter partilederdebatt i NRK torsdag kveld. SV sliter på meningsmålingene og ville endt med en representant på Stortinget dersom det var stortingsvalg nå. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Les også: Her er SVs nye ledelse

Rossavik peker på at SV dukket under 4 prosent-grensen mens Kristin Halvorsen ennå var partileder og mener det blir for enkelt å skylde på Audun Lysbakken, som tok over roret i 2012.

- Hvorfor snakker ikke småpartier som SV, Rødt og MDG mer om samarbeid eller sammenslåing?

- Solhjell luftet jo dette med sammenslåing av SV og Miljøpartiet De Grønne før stortingsvalget. Ser vi på politikken til MDG og hvordan de stemmer, tror jeg det ville være lettere å se for seg en sammenslåing av SV og MDG enn SV og Rødt. Rødt har fortsatt et stort innslag av gamle AKP-ere og står for en hardere type sosialisme enn SV. Hvis SV blir utradert på Stortinget eller står igjen med én representant, noe som nå virker mer sannsynlig enn usannsynlig, kan man tenke seg at resten av de pragmatiske SV-erne og eliten gir opp partiet fordi det ikke lenger har noen posisjoner å tilby dem. Da vil SV rakne, men først i en sånn knestående stilling tror jeg sammenslåing med andre partier blir en realitet.

Klikk på bildet for å forstørre.

SPÅR BLYTUNG VALGKAMP: Frank Rossavik mener det blir for enkelt å skylde på Audun Lysbakken, som tok over roret i 2012. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

- Hva blir SVs utfordring i dette lokalvalget?

- Denne valgkampen blir blytung for SV. Ap holder koken og Jonas Gahr Støre står fortsatt sterkt. SVs håp etter kommunevalget vil være at regjeringen fortsetter å være upopulær, mens Jonas Gahr Støre blir litt mindre populær. Det vil gi dem et spillerom, sier Rossavik, som i 2011 skrev bok om SVs historie, «Fra Kings Bay til Kongens bord». Rossavik har for tiden permisjon fra jobben i BT for å skrive bok.

- Viktig valgkamp

- Vi står foran en viktig valgkamp. For oss er det viktig å få SV'ere inn i norske kommunestyrer for å få gjennomslag for vår politikk, leksefri skole, ren luft og en trygg og god eldreomsorg, sier partisekretær Kari Elisabeth Kaski til Nettavisen.

- I de store byene ligger det an til et politisk skifte hvor SV fort kan bli tungen på vektskålen. Nå er organisasjonen klar for valgkamp og vi ser et voksende engasjement blant medlemmene, legger hun til.

Partiet avviklet fredag landsstyremøte.

Her kom det blant annet fram at partiet vil ha kartlegging og rapportering av norsk eldreomsorg, melder NTB.

- Underernæring, feilernæring, feilmedisinering og tvang er eksempler på menneskerettighetsbrudd i eldreomsorgen, ifølge SV-leder Audun Lysbakken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.