RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er budsjettlekkasjene

HELBLÅTT: Onsdag legger finansminister Siv Jensen (Frp) fram regjeringens forslag til statsbudsjett for 2015. Dette blir det første budsjettforslaget som helt og holdent har blåblå signatur.
HELBLÅTT: Onsdag legger finansminister Siv Jensen (Frp) fram regjeringens forslag til statsbudsjett for 2015. Dette blir det første budsjettforslaget som helt og holdent har blåblå signatur. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Kutter i formuesskatten, styrker politi- og påtalemyndighet, vil opprette ungdomsfengsel - og setter av penger til Jens Stoltenberg.

OSLO (Nettavisen og NTB): Solberg-regjeringen vil bruke 164 milliarder oljekroner neste år. Det er en økning til 3 prosent av handlingsregelen, mot 2,8 prosent i år.

Onsdag legger Høyre/Frp-regjeringen fram sitt forslag til statsbudsjett for 2015.

Finansminister Siv Jensen (Frp) presenterer forslaget på en pressekonferanse klokken 12.30, mens budsjettdokumentene er tilgjengelig på statsbudsjettet.no fra klokken 10.00.

Les mer om statsbudsjettet 2015 på regjeringen.no

Dette er budsjettlekkasjene så langt:

Mer til samferdsel

Regjeringen foreslår å øke bevilgningene til samferdsel med 5 milliarder til 55 milliarder kroner. Blant annet vil regjeringen skyte inn 40 milliarder kroner i nytt kapitalinnskudd til det såkalte infrastrukturfondet. Det skal blant annet finansiere veier og jernbaner.

Kutter bilavgifter

Regjeringen vil redusere bilavgiftene med 1,3 milliarder kroner, melder TV 2.

6,9 mill. kr på  Jens

Regjeringen foreslår å bevilge 6,9 millioner kroner for å dekke utgifter knyttet til Jens Stoltenbergs tiltredelse som generalsekretær i NATO. Den tidligere statsministeren og Arbeiderparti-lederen tiltrådte i stillingen 1. oktober.

Fryser NRK-lisens

Det blir ingen økning i NRK-lisensen neste år dersom regjeringen får det som den vil. I forslaget til statsbudsjett for 2015 fryses lisensen på dagens nivå, altså 2.527 kroner. I tillegg kommer 8 prosent merverdiavgift.

Reelt sett innebærer det et kutt i kringkastingsavgiften, noe regjeringen begrunner med en bedring i NRKs økonomiske rammevilkår.


Skattekutt

Regjeringen foreslår å kutte skatter for til sammen 8,6 milliarder kroner i statsbudsjettet for 2015, etter det TV 2 erfarer.

Ifølge kanalen og VG er 4,1 milliarder kroner av dette kutt i formuesskatten. Begge mediene melder at innslagspunktet for formuesskatten øker fra 1 til 1,2 millioner kroner. Samtidig kuttes nesten hele den statlige andelen av formuesskatten, slik at prosentsatsen senkes til 0,75 prosent.

Faser ut skatteklasse 2

Regjeringen foreslår å utfase skatteklasse 2 for ektepar i løpet av 2015. Den mener ordningen med å la personlige skatteytere lignes i skatteklasse 2 svekker arbeidsevnen til mange hjemmeværende fordi skattefordelen forsvinner dersom den hjemmeværende begynner i lønnet arbeid.

«Å fjerne klasse 2 kan derfor fremme likestilling og er særlig viktig for integreringen», skriver regjeringen i forslaget til statsbudsjett for 2015.

Politi og påtalemyndighet 69 nye juriststillinger
50 stillinger går til politiet, mens den høyere påtalemyndighet styrkes med 19 årsverk. De nye juriststillingene kommer på toppen av 350 nye politistillinger.

Nytt ungdomsfengsel

Regjeringen foreslår i statsbudsjettet å opprette et eget ungdomsfengsel på Eidsvoll, melder NRK.

Den såkalte ungdomsenheten på Østlandet vil ha plass til inntil fem ungdomskriminelle og stå klar allerede i løpet av neste år.

For å krympe soningskøene foreslår regjeringen i statsbudsjettet å opprette 41 nye fengselsplasser.

Gir mer til kommuner i vekst
393 millioner kroner har regjeringen satt av til kommuner i vekst i forslaget til statsbudsjett. Til sammen vil 68 kommuner nyte godt av tilskuddet.


Kjøpsgaranti for flere tog

Regjeringen gir i statsbudsjettet som legges fram onsdag, NSB kjøpsgaranti som gjør at togselskapet kan kjøpe 15 flere Flirt-tog enn planlagt.

NSB skulle opprinnelig kjøpe 14 nye Flirt-tog i år, men nå får de altså kjøpe 29. Togene skal vare i trafikk til sommeren og vil gi 500 istedenfor 250 flere seter på flere rushtidstog, skriver Aftenposten.

Bedre responstid for helikoptre

Regjeringen legger drøyt 30 millioner kroner på bordet for å nå målet om bedre responstid for Forsvarets helikoptre.

- Vi skjerper beredskapen kraftig og halverer responstiden. Det er kjempeviktig for Forsvaret, for politiet og for den samlede beredskapen, uttaler forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) til NRK.

Totalt skal 32,6 millioner kroner brukes på tiltak som inkluderer døgnbemanning på helikopterbasene i Bardufoss og på Rygge. Responstiden skal ned fra to timer til én.

Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide (H).

Endrer skattereglene for uføretrygdede

Fra årsskiftet vil uføretrygd bli skattet på samme måte som ordinær arbeidsinntekt. Endringen vil berøre nesten 310.000 uføre her i landet, skriver VG.

- Noen taper og noen vinner på omleggingen. De uføre som ligger an til å tape mest, vil få kompensert det gjennom en treårig overgangsordning, sier arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) til VG.

Han sier kompensasjonen samlet vil utgjøre i overkant av 600 millioner kroner de neste tre årene, hvorav 330 millioner legges inn i statsbudsjettet for 2015.

Les også: Uføre får kraftig kutt i skattefradrag

Mer til forskning

Regjeringens langtidsplan for forskning og høyere utdanning legges fram i forbindelse med statsbudsjettet onsdag denne uken. Da vil regjeringen etter det TV 2 erfarer foreslå 600 millioner kroner mer til forskning, eller 500 nye forskere i løpet av en fireårsperiode.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

- Vi må tenke langsiktig, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H). Han sier til TV 2 at regjeringen vil legge fram en forpliktende utdanningsplan slik at det blir utdannet flere forskere.

Vil sikre grisebøndene mot tap

Regjeringen vil i statsbudsjettet foreslå å dekke den enkelte grisebonde mot økonomisk tap dersom svin må slaktes på grunn av antibiotikaresistente bakterier.

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) opplyser til Dagens Næringsliv at regjeringen nå ønsker å utvide ordningen som i dag gir bøndene erstatning for dyrene som må slaktes det første året. I statsbudsjettet for 2015 vil regjeringen også dekke produksjonstapet det andre året etter slakting. Regningen ser foreløpig ikke ut til å beløpe seg til mer enn mellom 1,5 og 3,5 millioner kroner. Årsaken er at forekomsten av antibiotikaresistente bakterier hos norske griser ikke har vært stor.


Endrer tippenøkkelen

Den såkalte tippenøkkelen endres i statsbudsjettet for neste år, slik at breddeidretten får 64 prosent av tippemidlene, opp fra 56 prosent i år.

- Vi gjør det Stortinget har besluttet tidligere, en opptrapping. Det er viktig at vi nå sørger for 300 millioner mer til idretten, sier finansminister Siv Jensen (Frp) til NRK.

Hever momsgrensen for netthandel

Regjeringen vil i statsbudsjettet for 2015 heve momsgrensa for netthandel i utlandet til 500 kroner, opp fra 200 kroner i dag. Momsgrensa ble innført i 1975 og har siden ligget stabilt på 200 kroner. Grensa rammer spesielt netthandel fra utlandet. Bare i år vil nordmenn handle på nett fra utlandet for rundt 10 milliarder kroner, ifølge TV 2.

CO2-rensing i Nederland

Regjeringen vil bidra til å finansiere et prosjekt for fangst- og lagring av CO2 i Rotterdam i Nederland. Ifølge VGs opplysninger vil regjeringen offentliggjøre dette i statsbudsjettet som legges fram onsdag. Sentrale kilder i regjeringssystemet bekrefter overfor VG at det vil bli satt av penger i statsbudsjettet til å realisere et anlegg i Rotterdam i Nederland.

Friske millioner til flomsikring

Regjeringen foreslår i sitt budsjett å bruke 255 millioner kroner på tiltak innenfor flom- og skredforebygging. Det er en økning på rundt 40 millioner kroner. 30 av disse millionene skal gå til arbeidet med fysiske sikringstiltak, ifølge en budsjettlekkasje til NTB.

Les også: - Som en forløsning etter å ha gått gravid

Skal vurdere handlingsregelen

Regjeringen setter ned to ekspertutvalg der det ene skal vurdere handlingsregelen og det andre innføring av flerårige statsbudsjett.

- Vi setter ned et ekspertutvalg for å vurdere retningslinjene for praktiseringen av oljepenger. Det handler om det faktum at oljefondet er blitt veldig stort, og at vi dermed er blitt veldig sårbare hvis det skulle komme store svingninger i fondet, samtidig som vi blir sårbare hvis det skjer endringer i norsk økonomi, sier Siv Jensen til NRK.

Les også: Kan innføre betaling på nrk.no

Statsbudsjettet direkte: Få de siste oppdateringene her


Færre lekkasjer

Finansminister Siv Jensen (Frp) og hennes statsrådskolleger har til nå røpet langt mindre fra årets statsbudsjett enn vi har vært vitne til fra regjeringen de siste årene.

Lekkasjene har så langt begrenset seg til meldingen om 350 millioner kroner ekstra til politiet neste år, fulgt av et løfte om 650 millioner kroner til Lambda-museet (fordelt over flere år).

I tillegg ble det sendt opp en prøveballong fra Stortinget om kutt i NRK-lisensen, samt at det har vært et lite knippe lekkasjer i 25-millioner kroners klassen.

Det er langt færre og langt mindre lekkasjer enn hva de rødgrønne presterte.

- Styre dagsorden mer

Forklaringene og teoriene spriker blant kommentatorer som NTB har snakket med. Alle har alle lagt merke til at det er færre budsjettnyheter på forhånd i år.

- Mine kilder i regjeringsapparatet sier at det i alle fall ikke skyldes mangel på nyheter i budsjettet, sier politisk kommentator Sigvald Sveinbjørnson i Bergens Tidende.

Han tror en forklaring kan være at vi har gått fra flertallsregjering til mindretallsregjering:

- Vi har bak oss åtte statsbudsjett som har vært ganske kjedelige, i den forstand at alt var klart da det ble lagt fram. Nå skal alt forhandles om. Da kan det være en fordel å styre dagsorden mer med å gjemme overraskelsene til onsdag.

Kilder i flere av departementene som NTB har snakket med, sier at det er kommet beskjed «fra toppen» om at det skal holdes en restriktiv linje i år.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere