Statsminister Erna Solberg presenterte onsdag sin utvidede og blågrønne regjering. Fem nye ministre er inne, mens fire forlater statsrådspostene sine.

De nye er stortingsrepresentant Trine Skei Grande (V), som er utnevnt til kulturminister. Videre er det partifelle og stortingskollega Ola Elvestuen, som er utnevnt til klima- og miljøminister, stortingsrepresentant Nikolai Eivindssøn Astrup (H), ny utviklingsminister og advokat Iselin Nybø (V) - forsknings- og høyere utdanningsminister. Til slutt er det cyberkoordinator Åse Michaelsen (Frp) som er utnevnt til eldre- og folkehelseminister.

Disse går ut

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H), barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp), justis- og beredskapsminister Per-Willy Trudvang Amundsen (Frp) og EØS- og EU-minister Marit Berger Røsland (H) har samtidig fått avskjed i nåde.

Endringene gjelder fra kl. 16.00 onsdag.

Solberg og regjeringen, med påtroppende statsråder, viste seg på Slottsplassen klokken 14.15 før de tre partilederne Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp) og Trine Skei Grande (V) en pressekonferanse i regjeringens representasjonsanlegg i Parkveien 45.

Siden Høyre, Frp og Venstre ble enige om en regjeringsplattform, har spekulasjonene gått høyt om hvem som skal inn og hvor, og hvem som skal ut av den blågrønne regjeringen. Regjeringen øker fra 19 til 20 statsråder.


Partilederne Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) fortsetter som statsminister og finansminister, mens partileder Trine Skei Grande (V) blir ny kulturminister i den blågrønne regjeringen.

Trepartiregjeringen må fortsatt finne støtte blant minst ett av de større partiene på Stortinget for å sikre flertall for sine forslag. Og den nye regjeringsplattformen som ble lagt fram på Jeløya i Østfold søndag, bærer bud om at det ikke alltid er det tidligere samarbeidspartiet KrF de blåblå vil henvende seg til.

Elvestuen og Nybø

Venstre, som så vidt fikk over 4 prosent oppslutning ved stortingsvalget høsten 2017, får tre statsråder i den utvidede Solberg-regjeringen. Grande får med seg nestleder Ola Elvestuen som blir klima- og miljøminister. Den andre nestlederen, Terje Breivik, blir igjen på Stortinget og rykker opp til parlamentarisk leder for Venstres stortingsgruppe.

Iselin Nybø forsvant ut av Stortinget i fjor høst. Nå får hun et comeback i rikspolitikken som statsråd med ansvar for høyere utdanning og forskning i et oppsplittet Kunnskapsdepartement.

To nye blåblå

Hvert av de gamle regjeringspartiene stilte med en helt fersk statsråd hver hos kongen onsdag. Åse Michaelsen blir eldrestatsråd i en alder av 57 år. Den nyopprettede stillingen legges til Helse- og omsorgsdepartementet. Michaelsen representerte Frp på Stortinget fra 2005 til 2017.

Norges rikeste politiker, Høyres Nikolai Astrup, får på sin side ansvar for å bekle en gjenopprettet statsrådspost som bistands- og utviklingsminister. Astrup ble innvalgt på Stortinget i 2009 og gjenvalgt i 2013 og 2017. Samtidig avvikles posten som EU- og EØS-minister.

Nye oppgaver

Blant de sittende som får nye oppgaver, blir endringene muligens minst for Sylvi Listhaug (Frp). Hun forblir i Justisdepartementet, der hun overtar som justisminister etter partikollega Per-Willy Amundsen samtidig som hun tar med seg sin gamle portefølje som innvandringsminister. Amundsen skal helt ut.

Linda Hofstad Helleland (H), Jan Tore Sanner, Monica Mæland (H) og Torbjørn Røe Isaksen (H) får alle nye jobber. Helleland går fra kultur til barne- og likestillingsminister, Sanner blir en av to statsråder i Kunnskapsdepartementet, Mæland overtar for Sanner i Kommunal- og moderningseringsdepartementet, mens Røe Isaksen overtar for Mæland i Næringsdepartementet.

Her er lista over statsråder etter ekstraordinært statsråd:

Stortingsrepresentant Trine Skei Grande er utnevnt til kulturminister.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner er utnevnt til kunnskaps- og integreringsminister.

Næringsminister Monica Mæland er utnevnt til kommunal- og moderniseringsminister.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug er utnevnt til justis-, beredskaps- og innvandringsminister.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er utnevnt til næringsminister.

Kulturminister Linda Cathrine Hofstad Helleland er utnevnt til barne- og likestillingsminister.

Cyberkoordinator Åse Michaelsen er utnevnt til eldre- og folkehelseminister.

Stortingsrepresentant Ola Elvestuen er utnevnt til klima- og miljøminister.

Stortingsrepresentant Nikolai Eivindssøn Astrup er utnevnt til utviklingsminister.

Advokat Iselin Nybø er utnevnt til forskning- og høyere utdanningsminister.

Samtidig har Kongen i statsråd gitt klima- og miljøminister Vidar Helgesen, barne- og likestillingsminister Solveig Horne, justis- og beredskapsminister Per-Willy Trudvang Amundsen og EØS- og EU-minister Marit Berger Røsland avskjed i nåde.