RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er det hemmelige brevet

Foto: Terje Bendiksby (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Les tilsynets råd om gigantfusjonen.

Regjeringen dysset ned Konkurransetilsynets anbefalinger i StatoilHydro-fusjonen, hevdet Dagens Næringsliv. Fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys avviste det hele og påpekte at departementet var tilsynets oppdragsgiver.

NA24 - din næringslivsavis

Brevet Konkurransetilsynet sendte FAD var unntatt offentlighet, men ga ifølge Grande Røys innspill i tilfelle departementet ville gå videre med saken.

Ble unntatt offentlighet
– Vår jobb var å lage et notat til departementet med innspill om hva Kommisjonen burde se nærmere på dersom de tok saken videre til fase to, sier avdelingsdirektør Jostein Skaar ved Konkurransetilsynet til NA24 Bergen.

Det gjorde de altså ikke. Ifølge Grande Røys fordi innsigelsene Konkurransetilsynet kom med allerede var kjent. Notatet ble drøftet internt i departementet, som kom frem til at det ikke inneholdt nye, tunge argumenter som ikke allerede hadde kommet frem fra selskapene selv, eller i stortingsproposisjonen om fusjonen.

I tråd med vanlig prosedyre i slike saker ble tilsynets innspill unntatt offentlighet. Nå har departementet frigitt brevet.


Oppga lavere markedsandel
Blant annet setter de spørsmålstegn ved Hydro og Statoils avgrensning og beskrivelse av enkelte markeder og hvilken virkning fusjonen vil få på disse markedene. Tilsynet anbefaler at mulige virkninger i de aktuelle markeder og tilknyttede problemer omtales i et brev til kommisjonen.

Videre skriver de:

«Det bør vurderes om det foreligger et marked for tildelinger av konsesjoner til leting, og undersøkes om fusjonen har skadelige virkninger i dette markedet. Konkurransetilsynet utelukker ikke at foretakssammenslutningen kan ha konkurransemessige virkinger i en del av innkjøpsmarkedene som en følge av at StatoilHydro får økt kjøpermakt».

Konkurransetilsynet reagerer også på at Statoil i sitt innspill til EUs konkurransemyndigheter oppgir en betydelig lavere markedsandel på bensinstasjonmarkedet i Sverige, enn det de har skrevet i sin egen årsrapport.

Se på gassmarkeder
De mener også at eventuelle konkurransemessige virkninger av fusjonen i markedene for salg av naturgass bør undersøkes nærmere. De mener det kan være grunn til å se på om det finnes enkelte engrosmarkeder der StatoilHydro vil få en posisjon som kan gi konkurransemessige problemer.

Videre skriver de at det må vurderes å foreta endringer i stemmereglene for de ulike olje- og gassrørledningene i forhold til den nye situasjonen som oppstår ved fusjonen. I tidligere saker har kommisjonen vært bekymret for muligheten for å stenge tredjeparter ute fra å bruke rørledninger fordi eierne utøver vetorett.

Tror saken er vurdert ordentlig
Selv om innspillene fra Konkurransetilsynet aldri nådde frem til Brussel, tror ikke Skaar at fusjonsbehandlingen har vært mangelfull.

– Jeg vil anta at Kommisjonen har vurdert saken ordentlig før de har lagt den vekk.

Skaar virker vel forlikt med at departementet ikke valgte å ta tilsynets synspunkter videre:

– Det er sånn systemet er. Det må vi som underliggende etat akseptere.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere