Her er en politiker som har jobbet i sommer

SOMMERJOBB: Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Fredric Holen Bjørdal (24), ville ikke bare ha ferie, og søkte derfor sommerjobb for å erfare politikken han selv er med på å vedta.

SOMMERJOBB: Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Fredric Holen Bjørdal (24), ville ikke bare ha ferie, og søkte derfor sommerjobb for å erfare politikken han selv er med på å vedta. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

Den unge politikeren advarer mot «Stortings-boblen».

OSLO (Nettavisen): - Jeg har allergi mot å ikke ha noe å gjøre, så jeg så meg om allerede fra like etter jul om hvor jeg skulle jobbe i sommer, forteller stortingsrepresentant Fredric Holen Bjørdal (Ap) til Nettavisen.

For 24-åringen var det uaktuelt å bare ha ferie mens Stortinget holder sommerstengt, fra juni til oktober.

- Annethvert år, når det ikke er valg, så har du en litt lengre periode der du kan disponere tiden din selv. Da er det viktig å bruke den i det fylket du er fra, påpeker Bjørdal, som er en av de to yngste stortingspolitikerne.

Les også: Her blir det tomt de neste 102 dagene

- Vil kunne mer enn politikk
Sunnmøringen bestemte seg derfor for å søke sommerjobb på en akuttinstitusjon for ungdommer i Volda, der han jobbet før han ble stortingspolitiker.

I fem uker jobbet han ved institusjonen i sommer.

- Jeg tror nok at det for meg handler litt om at jeg ikke har lyst til å være en politiker som ikke kan noe annet enn politikk. Jeg vil ikke glemme identiteten min, at jeg har studert og er sosialarbeider av yrke, sier han.

Bjørdal, som sitter i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, mener det er viktig å erfare det han selv er med på å bestemme.

- Når du er på Stortinget og jobber med disse tingene, så jobber du veldig overordnet på systemnivå. Da er det veldig interessant å kombinere det med å jobbe med ting på individnivå, og snakke med folk som blir utsatt for arbeidslivspolitikken og omstillingene i barnevernet, sier han.

- Fikk testet det ut i praksis
- Hva fikk du ut av sommerjobben?

- Jeg fikk mye ut av den. Det pågår en diskusjon i arbeidslivspolitikken, om hva slags arbeidstidsordning man skal ha, og det fikk jeg testet ut. Jeg jobbet i en turnus som heter langturnus, der du jobber i to døgn og så har du fri i en uke, sier Bjørdal, og fortsetter:

- Jeg har vært litt ambivalent om hva jeg mener om den typen turnus. Jeg tror det kan være bra for ungdommene og de som bor der, mens langtidsvirkningen for personalet, er jeg bekymret for. Så det ville jeg teste ut i praksis, for jeg liker å vite hva jeg snakker om, sier han.

Han viser dessuten til at han har et sterkt engasjement for barnevernet.

- Det er noe helt annet å jobbe med stortingsmeldinger enn det er å treffe disse ungdommene. Dette var en akutt institusjon, så du treffer jo de mest sårbare og utsatte og de som kanskje blir mest utsatt for konskevensene av politikken som blir ført, sier Bjørdal.

INSITUSJON: Bjørdal har i sommer jobbet i fem uker ved Sunnmørsheimen Akuttinstitusjon i Ørsta. Foto: Kjell Arne Steinsvik (Møre-Nytt)


- Man har veldig godt av det

Han forteller at han var sammen med ungdommene døgnet rundt, og at jobben var å gjøre situasjonen så normal som mulig for dem.

- Det er veldig mange forskjellige skjebner og probemstillinger. Noen trenger å komme seg ut på tur, mens andre må du dra fram fra under senga fordi de har tilknytningsskader, sier han.

Han sier han bare har fått positive kommentarer på at han som stortingspolitiker hadde sommerjobb.

- Det tror jeg det var mange som satte pris på. Jeg har fått utelukkende gode tilbakemeldinger, at dette var en lur måte å bruke sommeren på, sier Bjørdal.

- Burde flere stortingsrepresentanter gjør som deg?

- De må finne ut hva de har kapasitet til. Jeg forstår om noen trenger å sette en fot i bakken og puste litt etter hektisk stortingsarbeid. Men så sant de føler at de har overskudd og kapasitet, så har en veldig godt av det, sier han.

- Stortings-boblen er reell
Bjørdal, som ellers i året ukependler fra hybeltilværelsen i Oslo til samboeren hjemme i Ørsta, advarer mot å «gro fast» på Stortinget.

- Jeg tror det er lettere å se for meg som er fra distriktet, fra kysten på Vestlandet, og se utenfra og inn i Oslo. Den Oslo-boblen og Stortings-boblen er reell. Du kan leve et fantastisk liv på Stortinget synes du selv, men du blir ikke en bedre politiker av det, sier han, og legger til:

- Du må komme deg ut, du må se og du må lære. Du må være der folk er, sier Bjørdal.

- Synes du politikerne er for lite ute?

- Det har jeg ingen forutsetning for å si noe om, men det er klart at i den perioden på våren og høsten når det stormer for fullt på Stortinget, er det veldig vanskelig å følge opp det som også er mandatet ditt, at du skal være i hjemfylket og snakke med de som har stemt deg inn, sier han.

- Dumt av meg å ikke ta ferie
Men selv om han har jobbet, så har han tatt seg tid til i alle fall litt ferie.

- Det ville vært veldig dumt av meg å velge bort ferie. Det bør ingen gjøre uansett hvor viktig de mener at de er. Jeg har vært to uker på ferie i Thailand med familien, og en helg i Berlin, sier han.

Bør politikerne mer ut i arbeidslivet? Si din mening i kommentarfeltet!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.