RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er flere opsjonsbomber

Sist oppdatert:
Det er flere enn Hydro-toppene som sitter på enorme gevinster.

LO-topp mener nye opsjonsbomber må reforhandles før de smeller.

NA24 - din næringslivsavis

Hydro er ikke eneste statsdominerte bedrift hvor opsjonspakkene har vært rundhåndet. Både i Telenor, Yara og Cermaq, hvor staten eier henholdsvis 54, 36 og 43 prosent av aksjene sitter ledelsen på opsjonspakker verdt betydelige millionbeløp.

- Må reforhandles
- Alle disse bedriftene må reforhandle seg ut av opsjonsavtalene. Jo før jo heller, og de bør ikke gå inn og betale det maksimale. Her må det forhandles med de lederne som har opsjonspakkene, sier Leif Sande, leder for LO-forbundet Industri Energi, til NA24.

Se video på TV 2 Sumo: - Glad Reinås trakk seg
Se video på TV 2 Sumo: Sparker tilbake

Han får støtte fra Ap-representant i næringskomiteen, Gunvor Eldegard.

- Denne regjeringen er mot opsjoner. Vi har jobbet mot det og sagt at alle steder der staten er stor eier og det er opsjoner, så skal regjeringens representanter stemme mot. Det er et veldig viktig signal og jeg håper at det ryddes opp de andre stedene også, sier Eldegard til NA24.

I Telenor sitter blant andre toppsjef Jon Fredrik Baksaas på en opsjonsavtale verdt drøye 20 millioner kroner. Baksaas utløste 270.000 av sine opsjoner i fjor og kunne innkassere nær 16 millioner kroner. Fortsatt har han 330.000 opsjoner igjen som kan utløses frem til 2010.

Bare i toppledelsen er opsjonene verdt over 60 millioner kroner, men totalt 100 personer er omfattet av avtalen.

Lukrative statsopsjoner
Yara-ledelsen innløste opsjoner til en verdi av totalt 70 millioner kroner kun få dager før opsjonsbråket braket løs i Hydro. Toppsjef Thorleif Enger innkasserte drøyt åtte millioner kroner alene i juli. Han sitter fortsatt på 429.659 opsjoner.

Selv om han har et inntektstak på 15 millioner kroner årlig, er gevinstmulighetene er med andre ord svært gode for Yara-sjefen.

I fiskeriselskapet Cermaq, hvor tidligere Ap-statsråd Sigbjørn Johnsen er styreleder, sitter også ledelsen på opsjoner. Men i likhet med Yara og Telenor har Cermaq-ledelsen ingen planer om å terminere opsjonsprogrammet.

- Opsjonsordningen som nå eksisterer ble innført i 2006 og den løper fortsatt. Det er kontrakter som er inngått med et stort antall mennesker og vi ser ingen mulighet til at den kan avvikles, sa toppsjef Geir Isaksen til NA24 for snart to uker siden.

Regjeringen må få skryt
Leif Sande mener opsjoner i bedrifter som blant andre Yara og Hydro er ekstremt negativt fordi børskursen ofte blir styrt av eksterne forhold som råvarepriser, i dette tilfellet aluminium og olje.

- Det er helt klart negativt og jeg tror aksjonærene ser det meningsløse med å belønne ledelsen etter stigning i aksjekursen på grunn av økte råvarepriser. De bør heller etablere gode bonusordninger som legger vekt på andre ting, sier han.

Både Eldegard og Sande mener regjeringen har gjort en god jobb i denne saken. De tok initiativ til en granskning, hyret inn advokater og uttrykte mistillit til styrelederen. Nå er opposisjonen ute etter ministerblod, men det er det ingen grunn til, skal vi tro Sande.

- Opposisjonen er ute etter næringsministeren. Departementet har kanskje vært litt vaklevorent, men jeg synes at de må få skryt når det konkluderer som de gjør, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere