Arbeiderpartiet er inne i en av sine største kriser på lang tid, etter at det skal ha kommet inn en rekke varsler mot nestleder Trond Giske.

Les også: Ap-topper: Giske og Tajik «tåler ikke trynet på hverandre»

Etter det Nettavisen kjenner til, foreligger det i dag seks klager som blir behandlet som varsler på partikontoret. Nettavisen er i besittelse av et internt notat som bekrefter dette. Se ordlyden i notatet under. I tillegg har det kommet flere henvendelser, pluss en del historier i pressen, som partiledelsen har valgt å ikke gå videre med.

Nettavisen kjenner identiteten til de fleste varslerne, men velger å ikke gå ut med disse. Flere av varslene er hittil ikke kjent for offentligheten:

Kvinne 1: AUF-medlem i Troms

PÅSTAND: På nachspiel, en 18 år gammel jente ble med for å hente mer drikkevarer. Giske forsøkte å kysse og ta henne på ryggen, slik at hun ble redd og låste seg inn på et toalett. Året etter var Giske igjen i Tromsø, var beruset, og skal ha forsøkt å sjekke henne opp igjen. Kvinnen har siden trukket seg fra all politikk. Hendelsene er fra henholdsvis 2008 og 2009.

Det er denne hendelsen Giske har beklaget, selv om enkelte detaljer avvises av Giske.

Kvinne 2: Kvinne i 30-årene i partiapparatet

PÅSTAND: Skulle på nachspiel hjemme hos Giske i 2014, men ingen andre kom. De pratet og drakk, han prøvde å kysse henne og sjekke henne opp. Ble avvist. Han gikk og la seg, hun bredde over ham og gikk hjem.

Kvinne 3: Kvinne i 30-årene i partiapparatet

PÅSTAND: Tok drosje sammen med Giske etter partiarrangement i 2013. I drosjen tok han henne på låret, før de gikk sammen inn på en pub i Oslo sentrum. Hun satt på fanget hans, han strøk henne over ryggen og på rumpa. Deretter reiste de hjem hver for seg.

Kvinne 4: Kvinne i 40-årene

PÅSTAND: På tur i 2017. Giske kom på hotellrommet til kvinnen. Hun ba ham gå fordi hun hun ville dusje. Han skal ha begynt å ta av seg, og spurt om han kunne være med. Hun sa nei, og måtte igjen be han gå. Giske skal da ha forlatt hotellrommet.

Giske mener at flere punkter i disse historiene er uriktige. Det var disse fire historiene som ble behandlet på møtet mellom Støre, Stenseng og Giske, og la grunnlaget for pressemeldingen som ble sendt ut 22. desember.

Senere er ytterligere to varsler kommet til:

Kvinne 5: Hendelse fra 2012

PÅSTAND: En kvinne hevder at Giske på en nattklubb i 2012 har holdt henne og kysset henne.

Kvinne 6: Hendelse fra 2012

PÅSTAND: En kvinne møtte Giske i en hotellkorridor. Han skal ha forsøkt å stoppe henne og kysse henne. Ga seg da han ble avvist.

Disse seks sakene er dem som etter det Nettavisen kjenner til har blitt oppfattet som «uønsket seksuell tilnærming», og som derfor blir behandlet som «varsler».

Formuleringene over er hovedsakelige basert på muntlige kilder. Notatformuleringene kom Nettavisen i hende etter første publisering.

Andre historier

I tillegg kommer en del andre historier, som etter det Nettavisen kjenner til ikke blir sett på som så alvorlig at de har fått denne statusen. Disse er:

- En da 25 år gammel teologistudent ved Menighetsfakultetet opplevde å få oppmerksomhet fra Giske i baren etter en fest, og fikk i etterkant e-post og tekstmeldinger fra Giske.

- En kvinne som i 2011 var ansatt på en ambassade i Oslo omtaler et nachspiel der Giske var tilstede. Hun sier hun reagerte på Giskes oppførsel. Hva denne oppførselen bestod i er ikke kjent.

- En ung kvinne har fortalt at hun opplevde ubehag under Eleverumsspillene 2006 da hun etter en konsert kom i kontakt med Giske og han sa at han bare hadde sett på henne under konserten.

- En 21 år gammel servitør og ryddehjelp på Fafos årlige sommerfest opplevde at Trond Giske tok kontakt på festen. Sent på kvelden spurte han om hvor hun skulle etter festen, og hun skal ha fått SMS av ham på natta.

- En ung tillitsvalgt i AUF fikk etter et AUF-arrangement en SMS på natten fra Trond Giske, med spørsmål om hvor nachspielet var. En av de første sakene som ble kjent omtaler det som skal ha vært uproblematiske SMS-er fra Giske, men saken ble likevel varslet inn til Raymond Johansen grunnet aldersforskjell. Kvinnen har selv avvist at meldingene var seksuelt trakasserende, og kjenner seg ikke igjen som offer.

- Ifølge Dagens Næringsliv skal Trond Giske ha oppført seg upassende i forbindelse med en bursdag for en av hans statssekretærer. Ingen faktiske opplysninger er fremlagt.

Nettavisen har ikke oppnådd kontakt med Trond Giske for kommentar. Hans rådgiver Bård Flaarønningen sier at Giske fortsatt er sykmeldt og ikke vil kommentere sakene nå.

Nettavisen tar forbehold om at opplysningene ikke er fullstendige.

Partisekretær Kjersti Stenseng i Arbeiderpartiet skriver på Facebook fredag ettermiddag at notatet Nettavisen har fått tilgang til ikke er dekkende for sakene. Les mer her

BLOGG: Vanskelig for offentligheten å vurdere varslene