*Nettavisen* Nyheter.

Her er Kristins vinnere

Kristin og Jens lover å ikke bruke for mye oljepenger.

12.03.07 11:35

JEVNAKER (NA24): – Er du kampklar? sa finansminister Kristin Halvorsen til utenriksminister Jonas Gahr Støre da de møttes rundt kake- og kaffebordet.

NA24 - din næringslivsavis

Det sies at statsråder har gått fra budsjettkonferansen i sinne. Høyres fiskeriminister Svein Ludvigsen skal, ifølge Kristin Clemets artikkel i siste nummer av Samtiden, ha vært så oppgitt over kutt i sitt departement, at han mente han kunne havne inn under fattigdomspotten.

I disse dager skal det kuttes og bevilges i samtlige departementer, når de store linjene for neste års statsbudsjett legges på Thorbjørnrud Hotell på Jevnaker. Men om stemningen var god da regjeringens medlemmer, statsråder og statssekretærer ankom hotellet søndag ettermiddag, er det klart for en lang dragkamp om budsjettmilliardene.

Klikk på bildet for å forstørre.

LES OGSÅ: Her er ønskelisten

Kampklare ministere
- Norsk økonomi går veldig godt og vi har satt to nye rekorder siden vi møttes her sist, sa statsminister Jens Stoltenberg til det fremmøtte pressekorpset og ramset opp:

Aldri tidligere har det vært en større vekst i antall arbeidsplasser og aldri tidligere har det vært en større nedgang i arbeidsledigheten. Men de gode tidene gir regjeringen utfordringer når postene skal fordeles i 2008-budsjettet. Vi mangler arbeidskraft, erkjenner regjeringen.

- Det er få ledige hender. Det er den store utfordringen vi har i dag, men det er gledelig at vi har lav ledighet. Det gir flere på lønn i stedet for trygd, sa Kristin Halvorsen.

Luksusproblemlandet
Men det er et luksusproblem, for Halvorsen mener det til syvende og sist ikke er et problem at det er mangel på arbeidskraft. Men statsministeren la til en formaning til bedriftene: alle må anstrenge seg for å få tak i den arbeidskraften som fortsatt er tilgjengelig.

Klikk på bildet for å forstørre.

Han kom også med en innrømmelse til: De gode tidene gjør det lettere for regjeringen å oppfylle valgflesket fra valgkampen i 2005, det regjeringen kaller en mer rettferdig fordeling.

- Vi har en veldig konkret oppgave og det er å gjennomføre Soria Moria, skritt for skritt, sa Stoltenberg.

Det er fire ting som særlig vil bli prioritert på neste års budsjett, det er omsorg, miljø, barnehager og arbeidsplasser og verdiskaping. Dermed kan ministere som Sylvia Brustad, Helen Bjørnøy, Øystein Djupedal, Bjarne Håkon Hanssen og Dag Terje Andersen kanskje gå en lettere budsjetthelg i møte?

LES MER: Dansen rundt gullkalven

Ikke kommuneløft
For kommunal- og regionalminister Åslaug Haga blir det dermed ikke et like stort løft som de ekstra milliardene kommune fikk etter valget i 2005.

- Vi skal fortsatt satse på lokal velferd, sa senterpartilederen, og viste til at kommunene fortsatt er heldige. Økt skatteinngang gir mer å rutte med.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Men det blir ikke like stor vekst i år, vedgikk hun.

Alle satsingene koster, og Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen har den litt ublide oppgaven å holde utgiftene nede. De har igjen finansdepartementets mektige byråkrat, finansråd Tore Eriksen, på nakken. Hans departement er spesielt ivrig på at handlingsregelen følges.

Følger handlingsregelen
Regjeringen har ikke lov til å bruke mer enn fire prosent av avkastningen av oljefondet i hvert budsjett. En regel Jens Stoltenbergs relativt nyutnevnte stabssjef Karl-Eirik Schjødt Pedersen kjempet for da han var finansminister forrige gang Ap styrte i regjeringskvartalet. I fjor sprakk Kristin Halvorsen med rundt 800 millioner kroner. Mindre enn noen annen finansminister før henne.

- Kommer dere til å følge handlingsregelen i år?

- Ja. Det står i Soria Moria-erklæringen, og vi skal følge opp den, sa Jens Stoltenberg.

Men på spørsmål om det betydde at de kom til å legge seg lengre under fireprosents-regelen, ble statsministeren litt mer unnvikende.

- Vi er ikke veldig presise på dette nå, svarte han, før statssekretær Torbjørn Giæver Eriksen avbrøt seansen og sendte de tre partilederne inn i kampens hete. De neste dagene kan bli langdryge for de rødgrønne.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.