*Nettavisen* Nyheter.

Her er Nettavisens dom over debatten

DUELL: Ingunn Solheim ledet duellen mellom statsminister Erna Solberg (H) og Ap-leder Jonas Gahr Støre.

DUELL: Ingunn Solheim ledet duellen mellom statsminister Erna Solberg (H) og Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: (SKjermdump fra NRK)

Her kommer Nettavisens dom over deltakerne i den første partilederdebatten. Debatten selv gir vi karaktereren 4 - fordi den var forutsigbar, men likevel med noen morsomme poenger.

18.08.15 06:21


Vurderingene er gjort ut fra hvordan partilederne framsto på TV-skjermen i siderommet, ikke i selve storsalen der debatten foregikk.

Vurderingene er i større grad gjort ut fra partiledernes framtreden, argumentasjon og troverdighet – framfor selve innholdet i politikken.

Hvem syns du klarte seg best? Stem nederst i saken.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Skjermdump NRK)

Erna Solberg (H): 5

Stiller til debatten i mørkerød kjole, utstråler makt og ser passende selvsikker ut - hun er tross alt statsminister. Griper ordet uten å ha fått det, og klarer å framstå både som offensiv og trygg. Hun lover begge deler: Vi skal ikke bygge ned før vi har bygget opp.

Hun er også romslig nok til å gi Lysbakken rett, vi er for sent ute.

Solberg er særlig god når hun snakker om små og mellomstore bedrifter, her tok hun effektivt hull på Jonas´ statsikk om skaping av arbeidsplasser med en ny statistikk på kommunenivå.

Hun bruker gode eksempler og fremstår i tillegg som samkjørt med Siv.

Solberg snakker om små og mellomstore bedrifter, det er der arbeidsplassene skapes.


Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Skjermdump NRK)

Jonas Gahr Støre (Ap): 4

Blå statsmannsdress med rødt slips, forsøker å utstråle makt og verdighet. Mer på offensiven enn sist. Tydelig at han er blitt drillet i å virke engasjert, og gjennomfører et vellykket retorisk knep i starten: sier at her har vi tre ting, dermed må han få fortsette helt til han er ferdig.

Støre er god på arbeidsplasser, og klarer seg bedre i en til en-duellen med Erna Solberg. Men fortsatt preges han av utsagn av typen «vi må ha handlekraft til å møte utfordringene vi står overfor – sammen».

Når han endelig skal utfordre regjeringen og etterlyse konkrete tiltak, så snakker han byråkratisk om en skattereform. Scorer på noen innøvde poenger. Er god i flyktningedebatten på slutten.


Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Skjermdump (NRK))

Rasmus Hansson (MDG): 3

Stiller i lys sommerjakke, som passer godt til at han kan snakke fritt og fullsltendig uten ansvar for hva Stortinget hittil har gjort i ulike spørsmål.

Tar tidlig en offensiv rolle i miljødebatten, snakker alvorlig om sine barn og barnebarn og ansvaret vi alle har for dem.

Men klarer ikke å holde koken gjennom debatten og blir mer og mer anonym. Appellerer antakelig likevel til store grupper.


Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Skjermdump NRK)

Knut Arild Hareide (KrF): 5

En av partilederne med lengst erfaring, også han i blå statsmannsdress men med blått slips. Framstår som en som tar ansvar, og kjørte hardt på at regjeringen må redusere selskapsskatten i stedet for formuesskatten.

Svært god i duellen mot Siv om søndagsåpne butikker. Bruker et av sine beste våpen, nemlig humor. Er direkte morsom, og får Siv Jensen til å le så hun rister. Scorer minst et ekstrapoeng på sammenlikningen med plastposeavgiften, som regjeringen la vekk.

Er også sterk i flykningedebatten mot slutten. Viser et ekte engasjement som utvilsomt slår gjennom i hans velgergrupper.


Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Skjermdump (NRK))

Audun Lysbakken (SV): 2

Eneste med t-skjorte i panelet, vil tydeligvis framstå ung og fremadstormende. Ser mer ut som den flinkeste skolegutten som hele tiden forsøker å ta ordet.

Misbruker taletid med å pukke på støtteordningene til Innovasjon Norge, Klarer ikke verken å framstå som støtteparti til Arbeiderpartiet eller som selvstendig alternativ på venstresiden.

Klarer å vise ekte engasjement når han snakker flyktningetragediene i Syria og Middelhavet mot slutten, men framstår ikke som en politiker som har evne til å få gjort noe med det.


Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Skjermdump NRK)

Siv Jensen (Frp): 3

Stiller i hvit kjole, og blir nesten litt landsmoderlig. Går rett på det hun kan mye om, oljenæring og skatt, og gjør krav på en ansvarlig finansministerrole som hun faktisk takler godt.

Scorer også poeng på at hun framstår i godt tospann med Erna Solberg, og klarer å spille på at de sammen må skape forutsigbarhet.

Jeg tviler likevel på at dette slår gjennom hos partiets kjernevelgere, selv om hun igjen forsøker det vanskelige dobbelspillet i flyktningedebatten mot slutten.


Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Skjermdump NRK)

Trygve Slagsvold Vedum (Sp): 4

Stiller også frisk og opplagt i mørk statsmannsdress. Flink på skattespørsmål, og scorer utvilsomt peong blant tilhengerne med flere utbrudd som nesten klarte å bryte muren Siv/Erna.

Han er en av dem som er flinkest til å spille på følelser, og klarer noen ganger å appellere til mer til sosialdemokratisk tankegang enn Jonas Gahr Støre.


Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Skjermdump NRK)

Trine Skei Grande (V): 3

Stiller i mer uformell drakt enn de to regjeringsdamene. Er blid og engasjert, men virker noen ganger programmert når hun ramser opp altsom har gått galt i det såkalte grønne skiftet.

Virker noen ganger inkonsekvent, og framstår ikke som en person som har tenkt å ta ansvar. Likevel stort poeng for livlig engasjement – vil heller ha noen som ikke tror på noe, men som gjør noe, enn en som går rundt og prater.


Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Skjermdump NRK)

Ingunn Solheim (programleder): 4

Framstår med styrke og autoritet. Stiller gode spørsmål, og klarer å få fram noen av skillelinjene.

Etter min mening lot hun likevel politikerne få snakke for mye i fred. Jeg skulle gjerne tenkt meg en mer offensiv tone, med flere avbrytelser og krav om klare svar.


Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Skjermdump (NRK))

Ingerid Stenvold (programleder): 3

Er også klar og tydelig, men har ikke samme autoriteten som Solheim.

Har også en del å gå på når det gjelder å kreve klare svar og avbryte når det er nødvendig.


Hvem syns du var best i debatten? Stem her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.