RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er Nettavisens ekspertpanel

EKSPERTPANEL: Nettavisens ekspertpanel i valgkampen, Twitter-lege Wasim Zahid (t.v), professor i retorikk, Kjell Lars Berge, filmregissør Ulrik Imtiaz Rolfsen og kommunikasjonsrådgiver Elisabeth Skarsbø Moen i Zynk. Daglig leder i Civita, Kristin Clemet, er også med i panelet.
EKSPERTPANEL: Nettavisens ekspertpanel i valgkampen, Twitter-lege Wasim Zahid (t.v), professor i retorikk, Kjell Lars Berge, filmregissør Ulrik Imtiaz Rolfsen og kommunikasjonsrådgiver Elisabeth Skarsbø Moen i Zynk. Daglig leder i Civita, Kristin Clemet, er også med i panelet. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)
Sist oppdatert:
- Jeg er rett og slett stolt av å presentere et slikt ekspertpanel.

Nettavisen har satt sammen et sterkt ekspertpanel foran valget, som skal blogge og kommentere aktuelle saker i valgkampinnspurten.

Panelet består av Kjell Lars Berge, professor i retorikk ved Universitetet i Oslo, Kristin Clemet, daglig leder i Civita, Elisabeth Skarsbø Moen, kommunikasjonsrådgiver i Zynk, Ulrik Imtiaz Rolfsen, filmregissør og Wasim Zahid, twitter-lege og nesleder i Minotenk.

Les en fyldigere presentasjon av ekspertene lenger ned.

Tirsdag møttes ekspertpanelet til lunsj på Café Christiania i Oslo.

- Jeg er rett og slett stolt av å kunne presentere et slikt ekspertpanel nå i valgkampen. Dette er folk med svært høye kvalifikasjoner på sitt felt. Til sammen vil de tilføre valgkampen vesentlige elementer og synspunkter, sier nyhetsredaktør Erik Stephansen i Nettavisen.

Stephansen forteller at panelet, i tillegg til gjesteredaktørene som Nettavisen har før valget, er en viktig del av avisens valgdekning.

- Vi har satset mye på å bygge opp Nettavisens politiske dekning det siste året, og jeg tror at dette ekspertpanelet, sammen med de politiske gjesteredaktørene, vil sikre at Nettavisen vil kunne presentere en spennende og annerledes dekning av valget, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Nettavisens nyhetsredaktør Erik Stephansen (t.h) i samtale med deler av ekspertpanelet, Elisabeth Skarsbø Moen, Kjell Lars Berge og Wasim Zahid.

- Kjempespennende
Elisabeth Skarsbø Moen, tidligere debattredaktør i VG, ser fram til å være en del av panelet.

-  Jeg synes Nettavisen er et kjempespennende sted for meningsytring, og har blitt det de siste årene. Og det er ikke så rart, redaktøren vant jo også Årets meningsbærer-pris. Det et kjempespennende panel som man har fått satt sammen, og som jeg er veldig glad for å få være en del av, sier Skarsbø Moen til Nettavisen.

- Hva vil du fokusere på?

- Jeg har vært politisk kommentator i VG i sju-åtte år, og politisk journalist der også, så det er klart at det er makten og maktkampen som er mitt favorittema. Jeg vil nok kaste meg på den dagsorden som vil være der til enhver tid, sier hun. 

- Hvordan tror du valgkampinnspurten blir?

- Jeg synes det har blitt slik det omtrent alltid blir, at media blir mye dominert av rikspolitikken. Men det er helt naturlig også at det blir slik. Jeg tror folk der ute er opptatt av det som er deg selv nærmest, kollektivtrafikk, skole- og helsetilbud, og det er nok det som også kommer til å avgjøre valget. I tillegg er det et stort politisk engasjement. Det opplever jeg blant folk også utenfor partisystemet, i Facebook-grupper og der folk møtes. Spørsmålet er kanskje om politikerne klarer å aktivisere det samfunnsengasjementet som er. Det blir spennende å se på valgdeltakelsen, sier hun.

Les også: Her er årets gjesteredaktører i Nettavisen

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Jeg synes Nettavisen er et kjempespennende sted for meningsytring, sier lommunikasjonsrådgiver Elisabeth Skarsbø Moen i Zynk, som en en av fem personer i Nettavisens ekspertpanel i valgkampen.

- Vekslende kvalitet
Professor Kjell Lars Berge synes også det er spennende å være en del av panelet.

- Det er utrolig spennende å følge valgkampen og se samspillet mellom retorikken og det politiske resultatet. Ser vi en økt bevissthet hos politikerne i møte med velgerne der ute? spør han.

Han synes det er en vekslende kvalitet på politikernes retorikk.

- Jeg synes det er veldig vekslende kvalitet på dem, jeg synes språket hos mange er svekket til fordel for en mer administrativ, byråkratisk måte å snakke på, sier Berge til Nettavisen.

Berge savner rett og slett visjoner og vektlegging av en mer ideologisk, verdibasert retorikk i det politiske ordskifte.

- Se på Obama, Blair og Merkel. De har skapt tillit gjennom retorikken. Hvordan vil dette påvirke oss her hjemme? spør professoren, og nevner både Hadia Tajik, Jonas G. Støre og Erna Solberg som eksempler på gode retorikere.

- Ikke minst gjelder det Erna Solberg, som nå fremstår litt som Merkel. Hun har nok hatt god hjelp av kommunikasjonsrådgivere som Julie M. Brodtkorb.

- Hvilke råd vil du gi våre politikere i de debatter som gjenstår?

- Vær saklig, engasjert og hold deg til ett poeng, er det klare rådet fra Berge.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Professor i retorikk Kjell Lars Berge, mener det er ymse kvalitet på politikernes retorikk. Han ser fram til å være en del av panelet.

Engasjert Twitter-lege
Det tredje medlemmet av panelet, legen Wasim Zahid, er også en engasjert person.

- Jeg er 40 år, lege, jobber på Rikshospitalet, hvor jeg også er forsker. Jeg er skribent i VG Helg og er opptatt av alt og ingenting – blant annet på Twitter, og lyder navnet «Twitter-legen».

- Hvilke saker opptar deg mest?

- Jeg er mest opptatt av helse, vitenskap, kunnskap, skole og utdanning. Jeg ønsker en sterk offentlig skole med høy kvalitet, vil at vitenskapsformidling skal komme tidlig inn - at barn ikke bare får svarene på skolen, men lærer å stille de riktige spørsmålene. Dessuten synes jeg vi bør ha en mye bedre kommunehelsepolitikk. Sykehusene kan ikke ta unna de utfordringene vi står overfor med flere eldre i anmarsj. Vi bør ruste opp sykehjemmene så det blir stas å være der, mener han.

En sak som også opptar legen er at østlandsregionen har altfor få svømmeanlegg.

- Alle bør ha et svømmebasseng i sykkelavstand fra der de bor, sier han entusiastisk.

- Du er nestleder i Minotenk: Hvordan preger din bakgrunn ditt syn på livet og politikk?

- Med flerkulturell bakgrunn blir du vant til å se ting fra ulike perspektiver. Jeg tror dette gjør deg mer reflektert. I diskusjoner prøver jeg alltid å se ting fra motpartens side også. Forøvrig føler jeg meg ikke som noen minoritet, men en del av det norske folket. Jeg er nordmann!

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Jeg er mest opptatt av helse, vitenskap, kunnskap, skole og utdanning, sier Wasim Zahid, kjent som Twitter-legen.

- Må få et sted å gå
Filmregissør Ulrik Imtiaz Rolfsen, fjerdemann i panelet, er selv på valg.

- Jeg står jo på Arbeiderpartiets bystyreliste også, veldig langt ned. Men poenget er at jeg er innmari glad i Oslo. Jeg er opptatt av lokalvalget, og jeg ser at det er mange dyktige politikere der fra alle mulige partier, sier Rolfsen.

Han brenner særlig for en spesiell gruppe.

- Jeg ser at det finnes gode ideer hos mange, men jeg er opptatt av at byen vår skal bli mer levelig, spesielt for unge på Østkanten og i Groruddalen, at det finnes flere muligheter. Derfor passer det veldig godt inn med kultur, for det finnes veldig få kulturtilbud, sier han, og fortsetter:

- Jeg er veldig opptatt av at ungdommer skal ha et sted å gå til med sine talenter, om det er bilmekaniker, film eller musikk. Energien, fortellertrangen og skapertrangen må få utløp innenfor kontrollerte former, for jeg ser mye av det negative utløpet for energi som en del innvandrerungdom har. Innvandrerungdom har dobbelt så stor sjanse for å havne i et kriminelt miljø som annen etnisk norsk ungdom. Da er det viktig at de har steder å gå til, påpeker Rolfsen.

Han synes imidlertid at det er synd at rikspolitikerne dominerer valgkampen.

- Jeg skulle ønske at det var mer fokus på lokalpolitikerne, for de har utrolig mye makt. I Oslo forvalter de 60 milliarder kroner. At man ikke helt vet hvem som skal forvalte pengene, synes jeg er skummelt. Pressen virker ikke interessert, og lokalpolitikerne virker som de har dårlig selvtillit, så de pusher ut rikspolitikerne sine. Det tror jeg er feil.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Filmregissør Ulrik Imtiaz Rolfsen vil ha et bedre tilbud til de unge i Oslo, særlig på Østkanten. Han stiller også selv til valg for Ap.


- Vil være veldig ivrig
Kristin Clemet, daglig leder i Civita og tidligere Høyre-statsråd, er den femte personen i ekspertpanelet.

- Jeg kommer til å være en veldig ivrig observatør av valgkampen, sier Clemet til Nettavisen.

- Hvordan vil du karakterisere valgkampen så langt?

- Den har handlet mye om nervekampen mellom Høyre og Arbeiderpartiet, mellom Jonas og Erna, og så er det mye snakk om debattstil og hvem som klarer seg bra, sier Clemet.

Hun er imidlertid ikke redd for at rikspolitikerne vil overskygge lokalvalgkampen.

- Folk lever i sine lokalsamfunn og møter lokale kandidater på stands, og selv om det er debatter på tv med partiledere, tror jeg ikke det vil dominere, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under)

Kristin Clemet, Civita-leder og tidligere Høyre-statsråd, er også med i Nettavisens ekspertpanel.

Dette er ekspertene:

Kjell Lars Berge er professor i retorikk og språklig kommunikasjon ved Universitetet i Oslo. Han er utdannet cand. philol. og har doktorgrad i anvendt språkvitenskap ved NTNU (Trondheim) fra 1995. Han har arbeidet som lektor i nordisk ved Stockholms universitet, og stipendiat ved NTNU, og har vært professor ved Universitetet i Oslo siden fra 1997. Berge har i mange år arbeidet med å utvikle en kompleks teoretisk modell for tekster, tekstnormer og hvordan tekstnormene forandrer seg. Han har blant annet vært med på å utvikle nasjonale prøver i skriving.

Kristin Clemet er daglig leder i tankesmien Civita, noe hun har vært siden 2006. Clemet er utdannet siviløkonom, og ble ansatt i Høyres stortingsgruppe i 1983, før hun ble rådgiver for statsminister Kåre Willoch fra 1985-1986. Hun var innvalgt på Stortinget for Høyre fra 1989-1987, og har vært arbeids- og administrasjonsminister (1989-1998) og utdannings- og forskningsminister (2001-2005). Clemet var viseadministrerende direktør i NHO fra 1997-2001, og har også vært medlem av Høyres sentralstyre.

Elisabeth Skarsbø Moen har vært journalist i VG og NRK. I 2014 startet hun som kommunikasjonsrådgiver i Zynk communication & leadership, der hun arbeider med kommunikasjon og politisk analyse. Skarsbø Moen har jobbet over 20 år i norsk presse, både som politisk journalist og  debattredaktør i VG. Hun har vært leder av Stortingets presselosje, og har utgitt tre politiske biografier: om Jens Stoltenberg, Carl I. Hagen og Ola Borten Moe.

Wasim Zahid er en norsk lege. Han har studert medisin ved Universitetet i Oslo, og er lege ved Kardiologisk avdeling på Rikshospitalet. Han er nestleder i tankesmien Minotenk, og er på Twitter kjent under navnet twitterlegen. Han er også skribent.

Ulrik Imtiaz Rolfsen er filmregissør, og har siden 1995 laget flere reklamefilmer og musikkvideoer. I 2005 debuterte han som filmregissør med filmen Izzat, der han skildrer et norsk-pakistansk gjengmiljø på 80- og 90-tallet. I 2007 hadde Rolfsen regien på Varg Veum-filmen Bitre Blomster, og har også regissert Den Siste Revejakta basert på Ingvar Ambjørnsens roman. Han har den siste tiden vært i fokus etter at PST beslagla hans opptaksmateriale til en dokumentarfilm om ekstremistmiljøet.

Det er nå under tre uker til valget. Valgdagen er 14. september.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere