Her er Oslos nye byråd

Oslos nye byråd. Fra venstre Robert Steen (Ap), Tone Tellevik Dahl (Ap), Geir Lippestad (Ap), Raymond Johansen (Ap), Lan Marie Nguyen Berg (MDG), Hanna E. Marcussen (MDG), Rina Mariann Hansen (Ap) og Inga Marte Thorkildsen (SV).

Oslos nye byråd. Fra venstre Robert Steen (Ap), Tone Tellevik Dahl (Ap), Geir Lippestad (Ap), Raymond Johansen (Ap), Lan Marie Nguyen Berg (MDG), Hanna E. Marcussen (MDG), Rina Mariann Hansen (Ap) og Inga Marte Thorkildsen (SV). Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Se hvem Raymond Johansen (Ap) tar med seg inn i Oslo rådhus.

21.10.15 13:13

Påtroppende byrådsleder Raymond Johansen presenterte onsdag Oslos nye byråd, eller byregjering, som de selv har valgt å kalle det.

  • Robert Steen (Ap) blir byråd for finans.
  • Geir Lippestad (Ap) blir byråd for næring og eierskap
  • Tone Tellevik Dahl (Ap) blir byråd for kunnskap og oppvekst
  • Inga Marte Thorkildsen (SV) blir byråd for eldre og helse
  • Hanna E. Marcussen (MDG) blir byråd for byutvikling
  • Rina Mariann Hansen (Ap) blir byråd for kultur, idrett og frivillighet
  • Lan Marie Ngyuen Berg (MDG) blir byråd for miljø og samferdsel
  • Byrådsleder blir Raymond Johansen (Ap)


Etter 18 år med borgerlig styre, er det duket for et styre med Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne i førersetet.

Klokka 15 i dag skal det nye byrådet konstitueres.

- Vi har satt sammen et byråd som er erfaren. Det er nyskapende. De er opptatt av å kommunisere tydelig med byens innbyggere, sa Raymond Johansen da han presenterte det nye byrådet.

- Byrådet er også historisk fordi det har et flertall av kvinner, sa Johansen.

Finansbyråd Robert Steen kommer fra jobb i Schibsted. Han er sønn av tidligere Ap-leder Reiulf Steen. Hans navn har ikke vært med i spekulasjonene i forkant.

Hanna E. Marcussen (MDG) blir byråd for byutvikling. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Hanna E. Marcussen, opprinnelig fra Sandøya i Tvedestrand, har vært med å bygge opp Miljøpartiet De Grønne og var tidligere nasjonal talskvinne.

COMEBACK: Inga Marte Thorkildsen (SV) gjør politisk comeback som byråd for helse og eldre i Oslo. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Inga Marte Thorkildsen har representert SV på Stortinget og var barne-, likestillings- og inkluderingsminister i Stoltenberg-regjeringen, men forsvant ut av politikken etter regjeringsskiftet i 2013. Som byråd for helse og eldre i Oslo gjør hun politisk comeback.

Forsvarsadvokat Geir Lippestad ble valgt inn i Oslo bystyre etter valget i høst og går nå inn i byrådet med ansvar for næring og eierskap, men også med ansvar for integrering og mangfold. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Geir Lippestad som nå kaster seg med full tyngde inn i politikken var forsvarer for massemorderen Anders Behring Breivik under terrorrettssaken i Oslo tinghus i 2012. Han har vært styreleder i tankesmien Agenda. Lippestad blir byråd for næring og eierskap, men skal samtidig ha ansvar for integrering og mangfold.

Raymond Johansen presenterte Oslos nye byråd i borggården ved Rådhuset onsdag. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Tone Tellevik Dahl fra Sagene var Oslo Aps ordførerkandidat. Hun har ledet bydelsutvalget på Sagene og hun har fram til nå vært leder av helse- og sosialkomiteen.

Tone Tellevik Dahl (Ap) blir byråd for kunnskap og oppvekst. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

I et intervju med Nettavisen før valget kritiserte hun det sittende borgerlige byrådet for ikke å bygge skoler tidsnok i møte med raskt voksende elevtall.

- Derfor byttes det skolegrenser nesten hvert år mens foreldre og barn er fortvilet hver sommer. De vet ikke hvilke skole de skal gå på, uttalte hun.

Lan Marie Nguyen Berg (28) er den yngste og den med minst politisk erfaring i det nye byrådet. Hun var Miljøpartiet De Grønnes førstekandidat i Oslo ved høstens lokalvalg. Hun blir byråd for miljø og samferdsel.

Rina Mariann Hansen er ny byråd for kultur, idrett og frivillighet i Oslo. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Rina Mariann Hansen har vært bystyrerepresentant i Oslo siden 2003 og var i siste periode nestleder i finanskomiteen i Oslo bystyre. Hun har vært nestleder i Oslo Ap og leder i AUF Oslo. Hansen blir byråd for kultur, idrett og frivillighet.

Byrådsleder Raymond Johansen er utdannet rørlegger, har fartstid fra Sosialistisk Ungdom og SV, men meldte overgang til Ap i 1995. Han var Arbeiderpartiets partisekretær i perioden 2009-2015.

Robert Steen (Ap) er Oslos nye finansbyråd. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Onsdag formiddag kunne påtroppende byrådsleder Raymond Johansen (Ap) overta nøkkelen til rådhuskontoret fra Stian Berger Røsland (H). Etter 18 år med borgerlig styre i Oslo, er det Ap, SV og MDG som overtar makten. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Følg direktedekningen her.


Her er Oslos nye byråd - eller byregjering. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)


Marianne Borgen (SV), en veteran i Oslo-politikken, er bekreftet som Oslos nye ordfører, mens Khamshajiny Gunaratnam (Ap) kan bli varaordfører, ifølge NRK. Gunaratnam er 27 år gammel og nestleder i Oslo Ap. Hun kommer fra bydel Grorud. Gunaratnam var en av ungdommene som overlevde massakren på Utøya.

Mer om det nye byrådet i Oslo:

- Oslo får nattbarnehage og dyrepoliti

Går for Aps modell for eiendomsskatt i Oslo

Slik skal Oslo-Ap samarbeide med Rødt

Bilfritt Oslo vekker oppmerksomhet i Europa

Ap på Stortinget sier ja til ny E18

Nekter å svare om stortingsgarasjen

- Bilfritt Oslo sentrum er ulovlig og vil utløste erstatningskrav

Mener Oslo-politikerne begynner i feil ende med bilfritt sentrum

Byrådserklæringen

19. oktober presenterte samarbeidspartiene Ap, MDG og SV den politiske plattformen de skal styre på de neste fire årene.

Les hele byrådserklæringen her

Det nye byrådet sier de vil føre en bærekraftig og ansvarlig økonomisk politikk. De vil innføre eiendomsskatt, utvikle mål for bærekraft i de årlige budsjettene, vurdere klimakonsekvensene av alle saker som legges fram for bystyret, utøve et aktivt eierskap og beholde eierskapet i selskaper som Oslo Sporveier, Hafslund og ECO. De nye byrådet sier videre at de vil sikre offentlig styring og drift av viktig infrastruktur, som Oslo Havn og kommunale foretak. Det nye byrådet vil arbeide aktivt for å bekjempe arbeidslivskriminalitet, redusere skatteunndragelser og svart arbeid, heter det i erklæringen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.