Nobels fredspris for 2017 går til Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen (ICAN), kunngjorde Nobelkomiteens leder, Berit Reiss-Andersen, klokken 11.

Les mer her: Nobels fredspris for 2017 er tildelt ICAN

Reaksjonene på prisen strømmer nå på fra det politiske Norge, og mange hyller tildelingen.

- Det er en velfortjent pris om en problemstilling som er svært aktuell og viktig. Både på grunn av det langvarige arbeidet som nå har lyktes med å få FN til å vedta et forbud mot atomvåpen, og fordi problemstillingen omkring atomvåpen har blitt mer utfordrende det siste året, sier Senterpartiets parlamentariske leder, Marit Arnstad.

Les også: - ICANs mål kan gjøre verden enda farligere

Se flere reaksjoner nedover i saken.

Lysbakken: - På tide at Norge skifter side

Det var SV som nominerte ICAN til fredsprisen, og de påpekte i nominasjonen at prisen både vil være verdig og riktig.

- En fantastisk viktig og riktig fredspris. Gratulerer til ICAN Norge og alle som kjemper for forbud. Nå er det på tide at Norge skifte side, skriver SV-leder Audun Lysbakken på Twitter, og henviser til at Norge har sagt nei til FN-resolusjonen mot atomvåpen.

Også Arnstad mener Norge burde gått inn for FNs atomforbud.

- Vi stiller oss helt og fullt bak det som er hovedtenkningen til ICAN, nemlig å erkjenne at all bruk av atomvåpen medfører katastrofale humanitære konsekvener, sier hun.

Les også: PRIO: - Fredsprisen vil legge press på Norge

Solberg: - Norge vil ikke skrive under

Statsminister Erna Solberg (H) gratulerer også prisvinneren.

- Jeg vil først og fremst gratulerer ICAN med Nobels fredspris for 2017. ICAN har gjort en stor jobb for å samle det sivile samfunnet og mobilisere for en verden fri for kjernevåpen. Det er en fortjent pris, sier Solberg.

Solberg understreker samtidig at Norge ikke vil skrive under FN-resolusjonen mot atomvåpen.

- Norge deler ambisjonen og ønsket om en verden fri for atomvåpen. Men det er også sånn at Norge ikke kommer til å undertegne avtalen gjort i FN. Vi kommer ikke til å støtte forslag som svekker NATO, sier Solberg.

Hun sier arbeidet må skje innenfor ikkespredningsavtalen hvor de fem store landene med størst kjernefysisk kapasitet er deltakere.

Les også: Lysbakken: - Fredsprisen må få konsekvenser for norsk politikk

Hareide: - Bør fremskynde arbeidet

KrF-leder Knut Arild Hareide mener prisen nå må fremskynde arbeidet for atomnedrusting.

- Jeg vil gratulere den Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen, ICAN, med Nobels fredspris. Mitt håp er at dette vil fremskynde arbeidet for atomnedrustning, ikke minst ved å revitalisere en prosess som også inkluderer atommaktene, sier Hareide.

Han mener prisen er viktig av flere grunner:

- ICANs arbeid er ikke minst viktig for å skape kunnskap og bevisstgjøring om risikoen ved slike masseødeleggelsesvåpen og nødvendigheten av å få ny fart i arbeidet for gjensidig og kontrollert avvikling av atomvåpenarsenalene, sier han.

Støre: - Forventer mer av regjeringen

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener også at det er en velfortjent pris.

- Dette er en meget fortjent tildeling. Arbeiderpartiet var i regjeringsposisjon med på å starte et humanitært initiativ mot atomvåpen, der vi blant annet i samarbeid med Det internasjonale Røde Kors (ICRC) trakk inn internasjonal humanitærrett som et viktig argument i arbeidet for en atomvåpenfri verden, sier Støre, før han kritiserer dagens regjering:

- Solberg-regjeringen valgte å trekke Norge ut av lederrollen vi hadde i dette arbeidet, men stortingsflertallet har gitt klart uttrykk for at Norge skal jobbe aktivt for en verden uten atomvåpen. Her har Høyre-Frp-regjeringen vært for passiv og Arbeiderpartiet forventer nå en langt mer aktiv holdning fra Norges regjering, sier han.

Grande: - Jeg ble nesten rørt

Venstre-leder Trine Skei Grande sier hun blir rørt av fredsprisen.

- Jeg kjente at jeg nesten ble litt rørt. Dette er en kjempeviktig og riktig pris. Den kommer også på et riktig tidspunkt, hvor dette initiativet virkelig trenger den hjelpen og støtten, sier Grande til NRK.

Hun håper at prisen vil påvirke både Høyre og Arbeiderpartiet, slik at de går sammen med Venstre og andre partier i kampen for et atomvåpenforbud.

- Jeg håper at dette øker presset, også i norsk politikk, og at det sørger for at vi får mye mer fokus på nedrustning og kampen mot atomvåpen, som er kjempeviktig i den tiden vi er i nå, sier Grande.

Norges Fredsråd omtaler årets pris som «tidenes mest solide fredspris».

- Prisen er et tydelig signal til atomvåpenstatene og NATO om at resten av den siviliserte verden ikke aksepterer deres manglende vilje til å ruste ned, sier Norges Fredråds daglige leder Tuva Grimsgaard.

Røde Kors: - Et viktig humanitært arbeid

Røde Kors-president Sven Mollekleiv var selv til stede da avtalen som forbyr atomvåpen ble vedtatt for to uker siden.

- Kampen mot atomvåpen handler i bunn og grunn om å beskytte mennesker mot konsekvensen av et grusomt våpen. Dette er et viktig humanitært arbeid og en verdig vinner av Nobels fredspris, sier Røde Kors-president Sven Mollekleiv i ren pressemelding.

Her er flere av reaksjonene fra Twitter:

«Gratulerer med en veldig riktig pris! Kampen mot atomvåpen er ekstremt viktig i dagens verden», skriver Venstre-leder Trine Skei Grande.

«Komiteen valgte en trygg kandidat. Var godt ryktene om Iran ikke stemte», skriver Ulf Leirstein (Frp).

«Gratulerer. vant for 2017. Riktig pris til riktig tid. atomvåpen truer alt liv på kloden», skriver Karin Andersen (SV).

«Gratulerer til for Nobels fredspris. Vi ser fram til et fortsatt godt samarbeid for en verden uten atomvåpen!», skriver Venstre.

«En fredspris som faktisk er en fredspris. Det er vel ikke så gæærn utvikling», skriver Andreas Halse (SV).

«Røde Kors gratulerer med Nobels Fredspris. - ICAN er en verdig vinner av , sier president i Norges Røde Kors, Sven Mollekleiv.

«Gratulerer ! Nå er det i hvert fall på tide å støtte atomvåpenforbud , skriver Natur og Ungdom.

«Flott at får ! Men pinlig å være vertsland hvis ikke regjeringa skriver FN-traktaten om atomvåpenforbud», skriver Rødt-leder Bjørnar Moxnes.