*Nettavisen* Nyheter.

Her er søsterens fem krav til Siv

SKUFFET: WWF-leder Nina Jensen er skuffet over miljøsatsingen i statsbudsjettet til søsteren og finansminister Siv Jensen (Frp). Foto: Ivan Tostruo (WWF)

WWF-leder Nina Jensen mener det må til en gigantisk opprydding for å få budsjettet på rett kurs.

13.10.14 13:27

I forrige uke la finansminister Siv Jensen (Frp) fram sitt første statsbudsjett i Stortinget. Men hennes søster, WWF-leder Nina Jensen, er langt fra fornøyd.

- Dette er rett og slett utrolig skuffende, særlig fordi regjeringen har lagt forventningene så høyt, sier Jensen til Nettavisen.

Hun er overrasket over den manglende miljøsatsingen.

- Regjeringen er fulle av fine ord og festtaler, men de svikter i gjennomføringsevnen, sier Jensen bestemt.

Les også: - Langt unna det vi forventet

- En gigantisk opprydding
Hun mener det må til en gigantisk opprydding for å få budsjettet på rett kurs.

- Dette er ikke et budsjett som Venstre og KrF kan leve med. Flertallet på Stortinget vil heller ikke støtte denne retningen, så for å komme i mål må de omstille budsjettet, sier Siv Jensens søster.

Her er hennes fem krav:

  • Redusere, ikke øke investeringene i petroleum.
  • Satse stort på fornybare næringer som vi skal leve av i framtiden.
  • Et ambisiøst løft for norsk skogvern.
  • Økt tempo i omleggingen til fornybar transport (mer til bane, mindre til vei).
  • En grundig gjennomgang av listen over klimatiltak fra Miljødirektoratet - og levere på det.

- Feil å si at man ikke er skuffet
- Hva tenker du om at det er din søster sitter med pengesekken her?

- Den som har det siste ordet er Erna Solberg, og det er uten tvil statsministeren som må stilles til ansvar for budsjettet, sier hun, og legger til:

- Mine oppfordringer går derfor først og fremst til Solberg, men det ville være feil å si at vi ikke er skuffet over retningen som settes av finaministeren, sier Jensen, med et tydelig spark til sin egen søster.

Hun påpeker at de i WWF leverer grundige innspill til de fleste ministrene i regjeringen, også finansministeren.

- Har du tatt dette opp med din søster?

- Hun er nok fullstendig klar over mitt synspunkt på dette, sier Jensen.

Klikk på bildet for å forstørre.

FÅR KRITIKK: Her legger finansminister Siv Jensen (Frp) fram sitt første statsbudsjett i Stortinget. Nå får hun kritikk fra sin egen søster for en manglende miljøsatsing. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)


- Klart det blir sterke reaksjoner

WWF-lederen sier hun hadde store forventninger til budsjettet etter trontalen, der regjeringen var tydelig på omstillingsbehovet vekk fra oljen.

- Erna Solberg fulgte opp med å si at fram til 2050 skal vi omstille oss til et lavutslippssamfunn, og det er akutt behov for klimahandling. Når regjeringen da legger fram et statsbudsjett som forlenger fossilalderen, er det klart det blir sterke reaksjoner, sier hun.

Jensen mener statsbudsjettet langt fra er et budsjett for omstilling, og at budsjettet snarere legger opp til at utslippene skal øke og ikke gå ned.

- Budsjettet viser at klima fortsatt behandles som en nisjesak som kan fikses med enkeltbevilgninger, sier hun.

- Ganske grell kontrast
Hun sier at dersom man er raus, så er den totale grønne satsingen på 2,7 milliarder kroner. Mens bare økningen i statens investeringer i petroleumsvirksomhet er på åtte milliarder kroner.

- Når man setter de tallene opp mot hverandre, så er det en ganske grell kontrast. Regjeringen viser at den virkelig ikke har forstått hvor stor omstilling som skal til, hvor mye det haster og regjeringen samlet må levere for å nå målsettingen, sier hun.

Jensen påpeker dessuten at klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) har mottatt en «smørbrødliste» fra Miljødirektoratet, for hvordan man kan møte utslippsgapet fram til 2020.

- Det er knapt noen av disse anbefalingene som følges opp i statsbudsjettet. Snarere tvert imot er resultatet av norske utslipp vil øke med en million tonn fram til 2020, sier hun.

Les også: - Dette er et pinglebudsjett
Les også: Sivs baby veier 10,5 kg

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag