RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er svaret fra forsvarsministeren

FÅR KRITIKK: Saken om HV-016 er en lei nøtt for forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H). Som leder av utenrikskomiteen, ønsket hun en slik enhet i sving.
FÅR KRITIKK: Saken om HV-016 er en lei nøtt for forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H). Som leder av utenrikskomiteen, ønsket hun en slik enhet i sving. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Får kritikk for å ha «feilinformert» Stortinget.

Kjetil Stormark går hardt ut sin blogg torsdag, og mener Forsvarsministeren feilinformerte Stortinget på onsdag.

Saken i fokus er spesialstyrken HV-016, som ble lagt ned i 2010 - og som Aps storbypolitiker Jan Bøhler tok opp i spørretimen onsdag.

Bøhler beskriver overfor Nettavisen bloggen til Stormark som «viktig og presis».

Les også: - Dette er problematisk

Fem timer å svare

Statsrådens kontor hos Forsvarsdepartementet (FD) mottok henvendelsen fra Nettavisen klokken 10.49.

Vi ba om statsrådens syn på påstandene i Stormarks blogg.

- Har fått råd

I svaret Nettavisen mottok klokken 15.37 går det frem at statsråden unnlater å svare på en del av kritikken.

Slik svarer hun:

- Regjeringen er opptatt av at utviklingen av Forsvaret først og fremst skal være styrt av de operative behov som følger av Forsvarets oppgaver. Utvikling av eksisterende eller etablering av nye kapasiteter vil derfor være gjenstand for en kritisk vurdering for å sikre at de gir best mulig operativ effekt. I HV-016 saken har forsvarsministeren bedt Forsvarssjefen om et råd, og det har hun fått. Av rådet fremgår blant annet at det i dag ikke foreligger udekkede militære oppgaver som angir et operativt behov for endringer i HVs oppgaveportefølje, sier Eriksen Søreide til Nettavisen.

Om innsatsstyrken

Så går Eriksen Søreide inn på Heimevernets prioriteringer:

- Det er bred politisk enighet om at det er politiet som har ansvaret for å håndtere alvorlig kriminalitet, samt å forebygge og bekjempe terror i fredstid. Denne kapasiteten har blitt og blir videreutviklet blant annet gjennom økning av lokalt innsatspersonell og styrkingen av politiets beredskapstropp. Forsvaret vil, etter anmodning, kunne støtte politiet i henhold til bistandsinstruksen med en rekke ulike kapasiteter, hvor spesialstyrker og HVs innsatsstyrker er sentrale. Innsatsstyrkene er HVs høyest prioriterte avdelinger. De har som sine hovedoppgaver å kunne gjennomføre vakthold og sikring av militære og sivile objekter, nedkjempe mindre fiendtlige styrker og forsterke områdestrukturen. Innsatsstyrkene er således klare, som Heimevernets høyest prioriterte avdelinger, til på anmodning å bistå politiet og andre sivile myndigheter.

- Bred kompetanse og erfaring

Forsvarsministeren sier hun anerkjenner HV-016s kompetanse:

- Forsvarsdepartementet er klar over at personellet fra de tidligere HV-016-troppene har en bred kompetanse og erfaring. Det er svært positivt at dette personellet ønsker å bidra til den nasjonale beredskapen. I sin tid ble det derfor lagt betydelig vekt på at både kompetansen, kameratskapet og miljøet i de tidligere HV-016-troppene skulle kunne videreføres på en god måte, som tropper i HVs innsatsstyrker. Alt angjeldende personell har fått tilbud om å fortsette, senest i Forsvarsdepartementets dialog med Norges Offisersforbund i fjor høst. For dem som til nå ikke har valgt å fortsette i innsatsstyrkene, står dette tilbudet for øvrig fortsatt ved lag så lenge de tilfredsstiller kravene til tjenestegjøring.

- Ny vurdering

Statsråden sier de vurderer landforsvaret:

- Forsvarsministeren har gjennom oppdraget av 1. oktober 2014 bedt forsvarssjefen om en fagmilitær tilrådning som vurderer en potensielt ny fremtidig innretning av Forsvaret. Inkludert i dette vil det også inngå en vurdering av fremtidig innretning av landforsvaret, herunder Heimevernet.

Juni 2013: - Ønsker en spiss styrke

I et intervju med Nettavisen i juni 2013, sa daværende leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Ine Eriksen Søreide, at:

- En samlet opposisjon ønsker å gjenopprette noe av det HV016 sto for – altså en spiss styrke i heimevernet som kan være til stede i alle store byer, bistå politiet ved behov og ha klare militære oppgaver.

Du kan lese hele intervjuet her.

KrF og Venstre: Tause

Nettavisen var ved 10-tiden også kontakt med Venstre og KrF for å få deres syn på saken.

Ingen av dem har besvart henvendelsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere