RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er SVs minefelt

Sist oppdatert:
Afghanistan-nederlaget skjerper stridslysten i SV. Les kravlisten.

Følg pressekonferansen fra SVs landsstyremøte på TV 2 Sumo klokken 16 her.

Fredag er det oppvask i SV om de norske spesialsoldatene i Afghanistan. Da møtes partiets landsstyre til ekstraordinært møte i Oslo.

Men Afghanistan er så langt ifra den eneste saken som truer regjeringssamarbeidet.

Flere nederlag
I løpet av de siste månedene har SV gått på flere nederlag i saker sentrale for partiet. I fjor høst måtte SV godta bygging av gasskraftverket på Mongstad, uten CO2-rensing fra dag én. I januar stoppet SV-leder Kristin Halvorsen miljøvernminister Helen Bjørnøys ønske om at Norge må kutte CO2-utslippene med minst 20 prosent.

Onsdag ble det klart at Norge vil sende inntil 150 spesialsoldater til Kabul, til tross for motstanden fra regjeringspartiet SV.

- Det er fortsatt riktig å være i regjering, mener nestleder Audun Lysbakken.
- Det er fortsatt riktig å være i regjering, mener nestleder Audun Lysbakken.

Offensiv
SVs nestleder, Audun Lysbakken, hevder at det ikke er noen kopling mellom Afghanistan-saken og de kommende sakene i regjeringen.

- Vi fikk ikke gjennomslag for vårt syn om spesialsoldater til Kabul, men vi har fått gjennomslag for ikke å sende soldater til krigen i sør. Ingen behøver være i tvil om at norsk Afghanistan-politikk ville vært annerledes hvis ikke SV var i regjering. Det er noe som gjør meg trygg på at det er riktig å være i regjering, sier Lysbakken til Nettavisen.

- Det er ikke sånn at vi gir oss på noe for å få gjennomslag for noe annet. I de viktigste sakene, som er utenriks og miljø, står vi på så hardt vi kan, mener han.

Klima
For sakene framover i tid, er ikke Lysbakken i tvil om at klimaspørsmålet er suverent viktigst.

-Det er ingen tvil om at det er den største politiske utfordringen i vår tid, både på kort og lang sikt. For SV er det av veldig stor betydning at regjeringen kommer ut med en offensiv klimapolitikk. Det skal godt gjøres å komme opp med en sak som er viktigere, sier han.

SV har programfestet at CO2-utslippene må reduseres med minst 50 prosent innen 2020. Under landsstyremøtet tidligere i måneden ble det vedtatt at «SV vil arbeide for å strekke regjeringens ambisjoner så langt som mulig mot dette målet».

- Vi har sagt at Norge skal være foregangsland. Det betyr også høye målsettinger, sier Lysbakken.

Trillemarka
En annen sak som kan true regjeringssamarbeidet er det ellers fredelige skogsområdet Trillemarka i Buskerud. SV går inn for å verne et dobbelt så stort område som det Sp og Ap ønsker. Stortingsrepresentant Heiki Holmås peker på at klimaendringene og vernesaker henger sammen.

- En stor konsekvens av klimaendringene er at plante og dyrelivet er veldig utsatt. Derfor er vern av store områder, og sørge for god skjøtsel av dem, er veldig viktig, sier Holmås.

Vi og dem
En tredje viktig sak for SV er å stoppe kravet om 21-årsgrense for såkalte hente-ekteskap .

- Det med aldersgrenser er en fryktelig vanskelig sak. Den har å gjøre med spørsmålet om ”vi” og ”dem”, og om stigmatisering av innvandrere. Dette er veldig viktig for oss, mener stortingsrepresentant Rolf Reikvam.

Ifølge Dagsavisen har arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen gått bort fra kravet om aldersgrense. I stedet foreslår han at en person som vil gifte seg med en borger fra et land utenfor EØS må ha jobbet eller tatt utdanning i Norge i minst fem år etter avsluttet grunnskole.

- Slik saken står nå, er vi og Ap nærmest på hver vår klode, sier Reikvam til avisen.

Kirke
Rolf Reikvam mener den største saken i denne stortingsperioden er spørsmålet om statskirken.

- Den er viktig ut fra både hvordan kirken og staten skal se ut, sier Akershus-representanten.

Han peker på at det er flertall på Stortinget for å skille kirke og stat, men at det er flere ulike modeller for hvordan det bør gjøres.

- Det er klart vi vil stå på i denne saken, sier han.

Omkamp
Rolf Reikvam var blant mindretallet i stortingsgruppen som gikk imot å sende spesialsoldatene til Afghanistan. Andre mener beslutningen må omgjøres.

- Vi er mot, og ønsker at den skal bli omgjort, sier sentralstyremedlem Ingrid Fiskaa.

Lørdag deltar hun i en demonstrasjon i Oslo i regi av Fredsinitiativet. Hun ser ingen motsetning i å være medlem av sentralstyret i et av regjeringspartiene, og å demonstrere mot en beslutning regjeringen har tatt.

-Partiet er samlet om at dette ikke har vært SV sitt ønske. Ingen i SV synes det er noen god ide å sende soldater til Kabul, siere hun.

Hun tror likevel ikke landsstyremøtet fredag vil munne ut i et konkret forslag om å omgjøre vedtaket.

- Mest sannsynlig blir det slått fast at vi ikke ønsker å sende styrker, sier Fiskaa.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere