RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her får elevene minst

Sist oppdatert:
Nesten 100.000 kroner per elev skiller topp og bunn på lista. Sjekk din kommune her.

Gjerdrum kommune i Øvre Romerike brukte bare 59.026 kroner per elev i grunnskolen i 2007. Modalen kommune i Hordaland ligger på sin side på topp med 155.635 kroner per elev. Det viser tall som alle landets kommuner har sendt til Statistisk sentralbyrå (SSB).

Sjekk din kommune her (noen kommuner som Bø, Narvik og Fauske mangler tall for 2007).

Få elever
Både Gjerdrum og Modalen er små kommuner med få elever. Modalen har bare én grunnskole i kommunen. Der går det 70 elever. Gjerdrum har på sin side tre grunnskoler i kommunen.

Ordfører Knut Moe (Samlingslista) i Modalen kommune er stolt av å toppe lista.

- Vi har hatt en bred satsning på skolen i mange år nå. Men vi er en liten skole, så når vi fordeler ut kostnadene per elev, så blir det et høyt tall. Samtidig har vi høy lærertetthet og små klasser, sier Moe til Nettavisen.

Kutter i skoletilbudet
Ordfører Hanne Bakke von Clemm (H) i Gjerdrum kommune er ikke fullt så fornøyd. Hun legger ansvaret for jumboplassen på finansminister Kristin Halvorsen (SV).

Fire av ti kommuner kutter i skoletilbudet i år for å spare penger, ifølge en undersøkelse Norgesbarometeret har gjort for Utdanningsforbundet. En tredjedel av kommunene vil redusere antall lærerstillinger. Det har fått Kristin Halvorsen til å si at kommunene må prioritere skolene.

- SV-Kristin provoserer
- Vi skulle gjerne brukt mer, men vi har ikke mer å bruke. Jeg blir provosert når jeg hører Kristin Halvorsen si at kommunene bør bruke mer penger på skolene. Vi må faktisk få mer penger fra regjeringen, sier Clemm til Nettavisen.

- Men regjeringen sier at kommunene har fått mer penger fra de rødgrønne enn fra Bondevik-regjeringene?

- Nei, det stemmer ikke. Vi får ikke dekket renteøkningen som har vært voldsom og lønnskostnader fra de rødgrønne. Når vi attpåtil får pensjonsutbetalinger, blir det vanskelig å følge opp, sier Clemm.

Oslo bruker mer enn Bærum
Gjennomsnittet for utgifter per elev i kommunene er 86.327 kroner. Oslo ligger over gjennomsnittet med 92.832 kroner per elev. Bærum ligger på sin side under gjennomsnittet med bare 70.060 kroner per elev.

Det paradoksale er at Bærum likevel fikk gode resultater på de nasjonale prøvene i grunnskolen i høst. For lesing på femte trinn skårer Bærum for eksempel bedre enn Oslo.

- Lærerne er viktigst
Ordfører Odd Reinsfelt (H) i Bærum mener at det ikke er noen sammenheng mellom kvaliteten på skolen og hvor mye penger kommunen bruker på hver elev.

-Tallene viser entydig at lærernes kompetanse, skolens filosofi, rektors innsats og måling av resultater er avgjørende, sier Reinsfelt til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere