*Nettavisen* Nyheter.

Her forlater Valla LO

Gerd-Liv Valla går av som LO-leder, men slakter utvalget som har gransket LO og innrømmer ingen feil. Les hva Valla sa.

09.03.07 22:52

REAKSJONER:- Veldig glad for at Valla går
- En klok beslutning
TV 2 Sumo: Se hele pressekonferansen

FOLKETS HUS (Nettavisen): - Kjære alle sammen. De siste ukene har vært en personlig påkjenning. Jeg kan tåle 9.000 omtaler i media på en måned. Jeg kan tåle drapstrusler, med sikkerhetsvakter døgnet rundt. De er profesjonelle og meget vennlige mennesker.

Slik begynte Valla sin redegjørelse der hun gjorde det klart at hun trekker seg.

- For mine nærmeste
Det er ikke tvil om at Valla synes at hun er blitt svært urettferdig behandlet. Grunnen til at hun nå går av, er av hensynet til hennes nærmeste familie og LO.

- Men mer alvorlig er det at denne situasjonen rammer mine nærmeste. Og det rammer LO i sterk grad. Og det kan jeg ikke tåle. Jeg har derfor, for kort tid siden, varslet sekretariatet om at jeg mener det er best for LO at jeg trekker meg fra mitt verv som LO-leder, sa hun.

Slik avslørte Valla hva som ble utfallet av den betente saken mellom henne og Ingunn Yssen. Vallas redegjørelse startet klokken 13.52 fredag og varte i cirka et kvarter. Dermed er det klart at kvinnen som i desember ble kåret til Norges mest mektigste person av flere medier, nå forlater LO. Vallas fall begynte da Ingunn Yssen sa opp som internasjonal sekretær i LO, og hevdet at Valla hadde mobbet henne.


- Ikke brutt arbeidsmiljøloven
LO-lederen tok i sin redegjørelse ikke selvkritikk, og var nok en gang meget offensiv.

«Jeg kan ikke se at jeg har brutt arbeidsmiljøloven»

Hun tok et knallhardt oppgjør med Fougner-utvalget som har gransket saken.

- Jeg kan ikke se at jeg har brutt arbeidsmiljøloven. Jeg kan ikke se at det er dokumentert. Det er ikke gjennomført noen rettssak eller noen rettskraftig dom. Hadde dette vært en dom, hadde det vært grunnlag for å anke den, sier Valla.

- Utvalget la opp til både anonyme vitneavhør og tipstelefon. Først har jeg opplevd det som tøft at utvalget har oppfordret til sladder. Jeg har opplevd mye av dette som uverdig, sier Valla.

Klikk på bildet for å forstørre.

En tung tid
- Den siste tiden har vært en tung tid for LO. Smått og stort har blitt til svære forsidesaker. Dette har ført til for mye vondt blod og mistenksomhet. Nå må vi sette medlemmenes interesser først, sa hun.

«Jeg gleder med over alle barn, og er mor selv»

- Mor selv
Bare på ett punkt bristet stemmen til Valla. Det var da hun tilbakeviste påstandene fra Yssen om at hun ikke ble glad da hun fikk høre at Yssen var gravid.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Jeg gleder med over alle barn, og er mor selv, sa en gråtkvalt Valla.

Før hun forlot LO-salen for siste gang, uten å svare på pressens spørsmål, sa hun:

Stå på, stå på krava, og lykke til. Takk for oppmerksomheten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Dette sa Valla:

- Kjære alle sammen i nærmere 6 år har jeg hatt det privilegium å lede LO. En organisasjon som vi og andre som er medlemmer i LO virkelig brenner for. Jeg er stolt over å ha fått til de resulatene, fordi vi har stått så samlet som vi har gjort.

Vi har bygget bruer mellom offentlig og privat sektor. Vi slo tilbake mot arbeidsmiljøloven og sykelønn, kjempet mot privatisering av privat sektor og industrisektor.

- Kvinners arbeids og lønnsvilkår må stå på dagsorden i LO. Jeg håper at LOs styrke framover skal gi oss styrke. Det gjelder i tariffoppgjøret, gjelder i kampen for AFP, det gjelder sekstimersdagen, og gjelder kampen mot sosial dumping.

Klikk på bildet for å forstørre.

- De siste ukene har vært en tung tid for LO. I ukesvis har det handlet om interne stridigheter, og anklager til hverandre.Smått og stort er presantert med utelukkende negative fortegn.

- Det har ført til mye vondt blod og mistenksomhet. De ansatte og LOs medlemmer har hatt en tøff og vanskelig tid. Vi har overlatt for mye til media og eksterne advokater, sier Valla.

LO har ikke vært herre i eget hus. Det kan ikke fortsette sånn, og vi må sette medlemmenes interesser først.

- Selv har jeg opplevd som spesielt tøft at utvalget har oppfordret til sladder til smått.

Og jeg må si at jeg har opplevd mye av dette som uverdig.

Jeg skal ikke her gå detaljert inn i rapporten eller Yssens oppsigelsesbrev. Har sagt det før og sier igjen.

Kan ikke si at noe jeg har gjort som leder for Yssen eller andre i LO som bryter med det LO selv har kjempet frem.

Men som jeg sa 19. januar – dersom neon føler seg såret, så beklager jeg det.

Jeg kan ikke se at jeg har brutt arbeidsmiljøloven eller at noe i rapporten er blitt dokumentert.

Granskingen er ikke rettssak, dette er derfor ikke rettskraftig dom. Hvis det var en dom, men ikke en rapport, ville jeg ha anket den slik den ligger nå.

Men vil ta opp ett poeng, som er spesielt viktig for meg. Og det er når min troverdighet som medmennesker og kjemper for kvinners rettigheter, trekkes til de grader i tvil – så føler jeg behov for å fortelle det jeg står for.

En av avis har skrevet på en av sine forsider, at jeg ikke ble glad da en av mine medarbeidere ventet barn. Det er ett av de største avvikene i forhold til hva jeg har sagt. Jeg er mor selv – og har selv en datter.

(På dette tidspunkt høres tydelig gråten i stemmen hennes, og hun må ta en pause.)

Det er slik at jeg gleder meg over alle nye barn. Det er like naturlig for meg, enten mødre eller fedre.

I hele min tid som tillitsvalgt, enten lokalt eller sentralt, så har jeg jobbet for at alle som venter barn skal bli møtt med glede. Og at arbeidsgivere skal legge til rette.

Jeg har sagt når folk i vår bevegelse når i en slik situasjon – at det er flott – arbeidsbevegelsen trenger flere slike folk.

Det jeg imidlertid vil si – at bekymret – hvis Fougners konklusjoner blir stående, innebærer det et konfliktforbud på arbeidsplasser. Rettergangen jeg har vært i gjennom, bryter med viktige rettssikkerhetsprinsipper.

Man må si ifra på skikkelig måte, når en jobb ikke gjøres slik den må. Slik at vi kan gjøre den jobben våre medlemmer betaler for at vi skal gjøre.

Det kan være smertefullt å få en slik tilbakemelding, men det er faktisk nødvendig. Så tillater jeg meg å si at den private gjennomgangen – at advokater i media, senest i dag – at det er levert et dokument som sekretariatet har fått – som sier en del om at rettsikkerheten skal ivaretas slik som her.

- De siste ukene har vært en personlig påkjenning. Jeg kan tåle 9.000 omtaler i media på en måned. Jeg kan tåle drapstrusler, med sikkerhetsvakter døgnet rundt. De er profesjonelle og meget vennlige mennesker.

Men mer alvorlig er det at denne situasjonen rammer mine nærmeste. Og det rammer LO i sterk grad. Og det kan jeg ikke tåle.

Jeg har derfor, for kort tid siden, varslet sekretariatet om at jeg mener det er best for LO at jeg trekker meg fra mitt verv som LO-leder.

- Når jeg velger å trekke meg, er det ikke for Fougner-utvalgets kritikk, men at det er det beste jeg kan gjøre i den situasjonen.

Skal jeg angre på noe i ettertid, så er det at jeg ikke trakk meg 26. januar.

- Dette er et utvalg uten garantier for fullrettssikkerhet. Det ble satt i gang en gransikng der administrasjonen satte sin egen leder under administrasjon.

- Jeg vil takke alle. Jeg vil fortsatt bruke mine krefter for å jobbe solidarisk for et strekt LO. Men jeg ser at det ikke er taktisk å være LO-leder perioden ut.

Det jeg savner mest, er å gå inn i saker, det å være på besøk på bedrifter, det å ha tøffe diskusjoner ute, det vil jeg vikelig savne. Det skal alle som jeg ha møtt ute vite- det vil være de store opplevelsene.

Valla nevnte også den støtten hun hadde fått, i form av brev, blomster, møteuttalelser, hjemmestrikkede votter og sokker, og at hun var lei for ikke å kunne følge opp.

-Det er tungt å si til dem, at dette gjør jeg nå fordi jeg mener det best for LO. Og jeg håper at våre medlemmer og tillitsvalget der ute , som virkelig har stått på i denne vanskelige tiden, vet at jeg tenker mest på dem.

-Jeg er lei meg for at krefter som står fagbevegelsen så nært har skapt slik spold.

Stå på, stå på krava, og lykke til. Takk for oppmerksomheten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.