RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her skal de lage nytt budsjett

LAGER NYTT BUDSJETT: Finansminister Siv Jensen ankommer regjeringens budsjettkonferanse på Hurdalsjøen. 
LAGER NYTT BUDSJETT: Finansminister Siv Jensen ankommer regjeringens budsjettkonferanse på Hurdalsjøen.  Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Nå starter budsjettkonferansen.

Bygging av mer infrastruktur, vekstfremmende skattelettelser og å bygge Norge som kunnskapssamfunn er ifølge statsminister Erna Solberg (H) stikkord for regjeringens budsjettkonferanse.

Solberg og de 17 statsrådene ankom mandag Hurdalsjøen Hotell og Konferansesenter i Akershus hvor de i tre dager skal forhandle om statsbudsjettet.

– Det dreier seg om å levere på det våre partier har lovet. Å bygge mer infrastruktur, vekstfremmende skattelettelser og å bygge Norge som kunnskapssamfunn. Vi skal skape pasientenes helsevesen og en fornyet og forbedret offentlig sektor, sa Solberg på en pressekonferanse før forhandlingene startet.

Siv: - Styrke folks trygghet på jobb
Etter statsministerens innledning overtok finansminister Siv Jensen (Frp) mikrofonen.

– Større deler av næringslivet melder om svakere konkurransekraft og større utfordringer i møte med verden omkring oss, som har omstilt seg. En av de viktigste oppgavene vi nå har er å legge forholdene til rette for at våre bedrifter overlever i den konkurransen. Det handler om å styrke folks trygghet for jobb. Derfor er det viktig at vi dreier pengebruken mer i retning av vekstfremmende skattelettelser, infrastruktur, forskning og utdanning som vi vet er gode områder å investere i for fremtiden, sa Jensen som også la vekt på at det fortsatt er gode utsikter for norsk økonomi.

Se NTBs reportasje fra Hurdalsjøen:


Nå starter arbeidet!
Mandag er hvetebrødsdagene definitivt over for Høyre og Frp. Nå starter arbeidet med å sy sammen neste års statsbudsjett.

Når elleve statsråder fra Høyre og sju fra Fremskrittspartiet stiger ut av sine svarte biler foran Hurdalssjøen hotell mandag morgen, venter tre dager med harde dragkamper, tunge argumenter og uendelig mange skuffelser.

Regjeringens budsjettkonferanse er av tidligere statsråder beskrevet som en helvetesuke. De neste dagene skal politiske drømmer knuses av tungskodde byråkrater fra Finansdepartementet.

– Det er flere som reiser skuffet hjem enn med et smil, sier Senterpartiets finanspolitiske talsmann og tidligere landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum.

Sentrumsadvarsel
På veien til Hurdal får statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) med seg hilsener fra samarbeidspartiene og de rødgrønne.

Først og fremst er det i møte med KrF og Venstre at det endelige slaget om statsbudsjettet står. Det skjer når forslaget kommer til Stortinget til høsten. Begge gir beskjed om at de forventer ansvarlighet:

- Venstre tar for gitt at regjeringen, i motsetning til i høst, holder igjen på pengebruken og salderer budsjettet gjennom reelle omprioriteringer eller innsparinger, sier finanspolitisk talsmann Terje Breivik i Venstre.

- Det aller viktigste er å sikre arbeidsplasser gjennom at vi holder orden i økonomien, sier finanspolitisk talsmann Hans Olav Syversen i KrF.

Barnefattigdom
Samarbeidspartiene har naturlig nok også andre kampsaker.

- Jeg vil framheve en sak vi har stått sammen om tidligere og som inngår i samarbeidsavtalen, nemlig kampen mot barnefattigdom. Det kan handle om graderte satser i barnehagene og SFO. Og det handler om målrettede tiltak for å sikre at barn får være med på sosiale aktiviteter eller får dra på ferie, sier Syversen.

Breivik minner om at satsing på lærerne, forskning og jernbane er nedfelt i samarbeidsavtalen.

Både Venstre og KrF peker dessuten på at budsjettet må bli grønt nok.

Verdens beste
Fra det største opposisjonspartiet ønsker finanspolitisk talsperson Jonas Gahr Støre regjeringen lykke til med sin første ordentlige budsjettkonferanse.

- OECD skriver i sin siste rapport om Norge at «Den nye regjeringen har tatt over ansvaret for en voksende, velstyrt økonomi». Det vil si et land med Europas laveste ledighet, høyeste produktivitet, minste forskjeller og sterkeste statsfinanser. Regjeringen har verdens beste utgangspunkt, sier Støre.

Aps finanspolitiske talsmann serverer følgende innspill:

- Sett på vent skattekutt som i fjor, der 40 prosent av lettelsene gikk til de 4 prosentene med høyest inntekt. Styrk kvaliteten i offentlige tjenester. Og invester i flere og rimelige barnehager, fremfor å gjøre dem færre og dyrere.

Mot skattekutt
SVs finanspolitiske talsmann Snorre Valen mener at regjeringen gjør Stortinget arbeidsledig.

- Og det er jo bra, bortsett fra på ett område, der de virkelig har levert: De har begynt sin storstilte overføring av penger fra fellesskapet til den rikeste eliten i landet. Jeg håper Solberg og Jensen tenker seg om før de nok en gang deler ut store skattegaver til noen få rike. Da blir det nemlig råd til mer velferd, sier Valen.

Små forskjeller
Slagsvold Vedum har følgende hilsen:

- Jeg håper de husker at de er en regjering for hele landet. Det beste virkemiddelet for vekst er å sørge for å beholde de små forskjellene i Norge. Det gjelder både sosialt og geografisk. I tillegg ønsker jeg lykke til med en kraftig satsing på samferdsel, uten bompenger. Ut fra kritikken mot oss, venter jeg at den blir enda mer ambisiøs enn den svært ambisiøse transportplanen som vi la fram. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere