RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her skal Stortinget bruke 1,1 millard

HELRENOVERING: Stortinget skal helrenovere sine lokaler i Prinsens gate 26, vis-à-vis Stortingsbygningen.
HELRENOVERING: Stortinget skal helrenovere sine lokaler i Prinsens gate 26, vis-à-vis Stortingsbygningen. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Omfattende renovering vil påvirke Oslo sentrum de neste tre årene.

STORTINGET (Nettavisen): I slutten av juni starter Stortinget en omfattende rehabilitering av Prinsens gate 26, som blant annet huser kontorer og møterom for landets folkevalgte.

Bygården skal renskes innvendig, og kun veggene skal stå igjen av det gamle bygget fra 1880-tallet.

- Vi ønsker å bevare den flotte fasaden og noen enkeltelementer i bygget. Så det vi gjør er å bygge et helt nytt kontorbygg innenfor fasaden, sier avdelingssjef Terje Olsen ved drifts- og serviceavdelingen på Stortinget til Nettavisen.

Årsaken til at dette må gjøres nå, er at gulvene siger og den tekniske infrastrukturen er gammel. I tillegg står bygget på alunskifer, og fjerning av dette vil stabilisere bygget og gjøre det mindre utsatt for setningsskader.

Det nyoppussede bygget skal stå ferdig om tre år, sommeren 2017.

Prislapp: 1,14 milliarder
Under bygget skal det graves ut en ny kjelleretasje.

Samtidig skal nedre del av plassen foran bygget, Wessels plass, graves opp for å gjøre plass til et nytt post- og varemottak med en tunell til stortingsgarasjen. 

- Hvor mye vil arbeidet koste?

- Hele prosjektet med alle byggetrinnene har en kostnadsramme på 1,14 milliarder kroner, sier Olsen.

Han påpeker at det er et komplekst prosjekt, og at oppgraderingen vil gi Stortinget et moderne bygg som er bygget for fremtiden.

- Bygget ivaretar også en del av de sikkerhetsbehovene vi har. Nye sikkerhetstiltak vil bli satt i verk, sier han.

SLIK BLIR DET: P26-rigg sett fra Stortingsgata. Et nytt post- og varemottak skal bygges under Wessels plass. (foreløpige skisser, Multiconsult).


- Stortinget driftes som vanlig
 Selve arbeidet vil bli utført av Veidekke Entreprenør.

- Vi er svært godt fornøyd over å ha vunnet dette spennende og utfordrende byggeoppdraget. Nå ser vi fram til å gjennomføre prosjektet på en sikker og trygg måte i samarbeid med Stortinget, sier prosjektleder Marianne W. Haugen i Veidekke Entreprenør.

Avtalen mellom Stortinget og Veidekke ble nylig inngått, og kontraktssummen er på 372 millioner kroner eksklusiv merverdiavgift.

Olsen sier at politikerne vil bli lite berørt av arbeidet.

- Vi prøver å skjerme politikerne så de ikke blir forstyrret i hverdagen. Stortinget skal driftes som vanlig, men vi må gjøre noen interne flyttinger, sier han.

Mens oppussingen pågår, vil Stortingets administrasjon ta i bruk leide lokaler i Stortingsgaten 6. De som skal flytte inn i de bygget når det står ferdig, er flere av partigruppene, stortingsrepresentanter og rådgivere.

Konditori må flytte
Prinsens gate 26 har også huset ærverdige Halvorsens Conditori. Konditoriet må nå flytte ut, men det legges til rette for at virksomheten kan fortsette i lokalene når byggearbeidene er ferdigstilt.

MÅ FLYTTE: Ærverdige Halvorsens Conditori må flytte ut på grunn av oppussingen. Planen er å legge til rette for at kafeen skal kunne åpne i bygget igjen.


I løpet av sommeren vil det bli etablert en brakkerigg på plassen foran bygget, og i første fase av prosjektet vil det pågå arbeider med omlegging av kabler i grunnen.

Etter hvert vil refundamenteringsarbeidene og innvendig riving starte.

- Det påvirket bymiljøet
Olsen opplyser at det blir redusert fremkommelighet over Wessels plass, men det skal så langt det er mulig være mulig å krysse plassen.

Trikken skal gå over plassen i hele perioden.

- Dette vil få innvirkning på bymiljøet, men vi har koordinert arbeidet med Bymiljøetaten, som skal legge nye trikkespor i Prinsensgate, sier han.

Parallelt med Stortingets prosjekt, gjennomføres nemlig en omlegging av trikkespor og vann- og avløpsledninger i området.

Bymiljøetaten skal bygge om Prinsens gate og Strandgata for å koble trikkesporene i Dronning Eufemias gate sammen med Jernbanetorget, og med fremtidig toveis trikk i Prinsens gate.

BYGGEPLASS: Kollektivreisende vil merke at det pågår byggearbeider på og ved Wessels plass, der mange busser og trikker passerer daglig. 


Bussene må kjøre andre traséer, blant annet via Tollbugata.


- Arbeidene vil by på støy og støv. Det vil bli gjort tiltak for å redusere ulempene, men det må påregnes forstyrrelser og støy i anleggsperioden, opplyser Stortinget.

Det vil framover pågå flere omlegginger av kollektivtrafikken i Oslo sentrum, opplyser Ruter.

Sjekk hvor det blir omlegginger her

Under følger interiørbilder av hvordan resultatet vil bli.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere