*Nettavisen* Nyheter.

Her skar forholdet seg

Forholdet mellom Ingunn Yssen og Gerd-Liv Valla skar seg etter en kritisk rapport om LO sitt forhold til EU.

11.01.07 14:55

Torsdag står tidligere internasjonal sekretær i LO frem i VG. Ingunn Yssen mener Gerd-Liv Valla mobbet henne, blant annet fordi hun var gravid. Mobbingen skal ha vært så sterk belastning at hun sluttet i stillingen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Cornelius Poppe (Scanpix)

Tidligere har det blitt gjort kjent at Valla og Yssen skal ha vært betent, noe som skal ha medført at Yssen har sykemeldt seg fra jobben.

NA24 - din næringslivsavis

Kilder NA24 har snakket med beskriver dagens oppslag i media som en ren krigserklæring fra tidligere likestillingsdirektør Yssen mot sin nåværende mektige sjef i LO.

Tett på Valla
Det var Valla som hentet Yssen til stillingen som internasjonal sekretær. Dette skjedde i 2003, etter at Yssen hadde blitt godt kjent med Valla i sin politiske karriere. Yssen var statssekretær for Valla mens hun var justisminister i 1997.

Yssen var heller ikke en novise i det politiske liv før det. Hun var tidligere gift med reklamemannen og Jens Stoltenberg-vennen Kjetil Try, og var sentralt plassert som politisk rådgiver på Stortinget og i regjering fra starten av 90 tallet til hun ble likestillingsdirektør i 1997.

Flere hevet øyenbrynene da Yssen ble utnevnt som sekretær for internasjonal avdeling i LO, siden hun først og fremst hadde nasjonal politisk erfaring, særlig innenfor likestillingsområdet.

Kilder sier til NA24 at det gode forholdet mellom Valla og Yssen ble fullstendig rasert av en rapport som FAFO utarbeidet.

Kritikk
September 2004. Gerd-Liv Valla mottok en rapport om fagbevegelsens forhold til EU utarbeidet av fagforeningenes eget forskningsinstitutt, FAFO.

Rapporten het «Ti år med EØS-avtalen - Konsekvenser for norsk arbeidsliv og fagbevegelse» og inneholdt kritikk som var tung å svelge for Valla.

Denne rapporten fikk den mektige LO lederen til å reagere. Ifølge Dagens Næringsliv, som omtalte saken i oktober samme år, ble Valla kraftig irritert over at ingen i LO-ledelsen hadde gått inn og sørget for at en del av innholdet ble strøket ut.

Selv avviste Valla dette. Men kildene til DN fortalte om at Valla var svært irritert på at det sto i rapporten at hun bare sporadisk hadde deltatt på møter i Nordens faglige samorganisasjon og Den europeiske faglige samorganisasjonen (DEFS). Det er gjennom disse to organisasjonene LO har mulighet til å øve innflytelse på fagbevegelsens arbeid med å påvirke EU i sosiale og faglige spørsmål.

Valla omtalte rapporten som «utrolig merkelig» og «veldig mangelfull». Yssen var den i LO som hadde holdt kontakten med FAFO da de jobbet med denne rapporten.

Det bekrefter Jon Erik Dølvik, forskningssjef i FAFO og forfatter av den etter hvert kontroversielle rapporten.

Tar saken alvorlig
NA24 får opplyst at forholdet mellom Valla og Yssen etter denne rapporten ble tungt.

Det har ikke lykkes NA24 å komme i kontakt med verken Yssen eller Valla torsdag formiddag. Gerd-Liv Valla planlegger en pressekonferanse for å svare på de alvorlige mobbe-beskyldningene.

NA24 kommer tilbake med mer etter denne pressekonferansen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.