RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her slipper skattesnytere unna

Sist oppdatert:
Det er ikke så farlig å snyte på skatten i Oslo som i andre storbyer.

Drosjeeiere og drosjesjåfører som unndrar skatt for nær en halv milliard kroner. Bruktbilselgere som står bak skattesvindler for 400 millioner kroner. Skatteunndragelser for millioner i dagligvarebransjen.

Slik er hverdagen for Oslo likningskontor.

NA24 - din næringslivsavis

Men i Oslo er det på langt nær så risikabelt å snyte på skatten som i flere andre norske storbyer. Kun et fåtall av skattesvindlerne som oppdages i Oslo blir anmeldt til politiet.

- Vi anmelder ikke så mange saker som vi kan, på grunn av ressursmangel i oslopolitiet anmelder vi bare 15 prosent av sakene, sier direktør ved Oslo likningskontor, Jan Egil Kristiansen til NA24.

Ingen skatteanmeldt
- Vårt utgangspunkt er å ta de største og alvorligste sakene, men vi må ofte bruke tilleggsskatt som virkemiddel, selv om vi aller helst skulle ha anmeldt alle, legger han til og viser til den omfattende drosjesaken som har blitt rullet opp i Oslo.

Der er alle drosjeeierne anmeldt for regnskapsjuks, men ikke for skatteunndragelse, selv om samtlige av drosjeeierne kunne blitt anmeldt også for det. Noe Kristiansen mer enn gjerne skulle ha gjort.

De få skattesakene som anmeldes i Oslo er et alvorlig problem, mener likningsdirektøren. Blant annet fordi sakene ikke blir kjent for offentligheten.

- Ilegger vi straffeskatt, har vi taushetsplikt. Vi får ikke avskrekket, fordi ting ikke kommer frem. Dere journalister og offentligheten ser bare omrisset. Dere vet bare hvor mange som tas for å unndra skatt. Men har man penger nok kan man kjøpe seg fra at det blir kjent. De som betaler tilleggsskatt slipper offentlighet rundt det, forteller Kristiansen.

Verst i Oslo
NA24 har de siste dagene skrevet om ressursproblemer ved oppklaring av økonomisk kriminalitet. Men situasjonen er ikke så ille i andre storbyer. Torkel Fure er leder for skattekrimenheten i Hordaland og Sogn og Fjordane og kjenner seg ikke igjen i situasjonen som beskrives i Oslo.

– Nei, heldigvis ikke. Vi har et veldig godt samarbeid med politiet både i Sogn og Fjordane og i Hordaland. Vi føler at de tar våre saker på alvor, sier Fure.

Hordaland Fylkesskattekontor anmeldte i fjor 63 forhold til politiet. Av dette var 37 såkalte realovertredelser, det vil si saker der man har anmeldt for unndratt skatt eller merverdiavgift. De resterende tilfellene dreier seg om manglende regnskapsførsel.

Ifølge Fure har man i Hordaland ressurser til å anmelde de sakene man mener bør anmeldes.

– Vi anmelder i henhold til gjeldende instruks. Det som skal anmeldes er de grovere sakene, sier Fure.

- Mindre på Sørlandet
Den samme tilbakemeldingen kommer fra fylkesskattesjefen på Sørlandet. Også der er situasjonen helt forskjellig.

– Vi anmelder alle sakene vi finner grunn til å anmelde, og må ikke ta hensyn til kapasitetsproblemer hos politiet. Dette gjelder for både Aust- og Vest-Agder, sier fylkesskattesjef Karl Olav Valen, som er skattesjef for hele Sørlandet.

Ifølge ham har de i mange år bygd opp et godt samarbeid med Agder politidistrikt, blant annet bistår de politiet i etterforskning av enkelte av sakene. Men Valen tror også av skattesvindel er langt, langt mindre på Sørlandet enn i Oslo.

– Det er mye enklere å forsvinne i mengden i de store byene som for eksempel Oslo. Når forholdene er små som i Kristiansand, er det vanskelig å drive økonomisk kriminalitet i vesentlig omfang. Til det er forholdene for gjennomsiktige, påpeker Valen.

De færreste henlegges
Heller ikke i Trondheim hindres de av ressursproblemer hos politiet i skattesaker. Og de færreste sakene henlegges.

- De tilfellene vi finner graverende nok anmelder vi, og det tas unna av politiet, sier kontrollsjef Britt Inger Ileby ved Fylkesskattekontoret.

Det bekreftes av politioverbetjent Geir Denstad, sjef ved økonomiseksjonen ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

- Det kan tenkes at det finnes grunnlag for at de blir henlagt, men i de fleste blir det en aller annen reaksjon, sier Denstad, som ikke kjenner seg igjen fra situasjonen i Oslo, selv om de gjerne skulle hatt flere ressurser.

- Manglende saksbehandlingskapasitet er ikke en aktuell problemstilling hos oss, sier han.Tilsammen ble det færre økokrim-saker å behandle for politiet i Sør-Trøndelag i fjor. De mottok 308 anmeldelser for forbrytelser - 58 færre enn i 2005. Antall forseelser gikk også ned, fra 102 til 80.

Press i Stavanger
Stavanger er den eneste av storbyene som opplever noe av den samme problematikken som i Oslo. Presset kapasitet hos politiet gjør det vanskelig for fylkesskattekontoret å anmelde alle skattefusk-saker.

- Vi kunne nok anmeldt flere saker. Det er nok ikke like ille som ved Oslo likningskontor og jeg vil understreke at vi har et veldig godt samarbeid med politiet på dette området, sier fylkesskattesjefen i Rogaland, Aase Marit Fjellanger, som legger til at de ikke kan anmelde alt.

- Strengt tatt skal alle som ikke leverer selvangivelse anmeldes til politiet. Det sier seg selv at det ville sprengt kapasiteten. Vi må prioritere de viktigste og groveste sakene, sier Fjellanger.

Skatteamnesti i Oslo
Tidligere Økokrim-topp, advokat Erling Grimstad, sier at det på mange måter er innført et slags amnesti for enkelte typer økonomisk kriminalitet i Oslo.

- Rett og slett fordi kontrollmyndighetene vet at enkelte saksområder blir henlagt, sier Grimstad til NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere