RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

For å unngå regjeringskrise:

Hestehandler om 80 asylbarn

JOBBES I KULISSENE: Stortingsrepresentantene Hans Fredrik Grøvan (KrF) og Andre Skjelstad (Venstre) er to sentrale aktører i den politiske dragkampen om asylbarna.
JOBBES I KULISSENE: Stortingsrepresentantene Hans Fredrik Grøvan (KrF) og Andre Skjelstad (Venstre) er to sentrale aktører i den politiske dragkampen om asylbarna. (Scanpix)
Sist oppdatert:
Det pågår et høyt spill i kulissene som kan redde justisminister Anders Anundsen (Frp). I potten ligger 80 asylbarn.

Onsdag ettermiddag avgjøres den politiske skjebnen til justisminister Anders Anundsen (Frp) - og framtida til en gruppe barn som ble tvangsreturnert.

De vil ikke si det så direkte, men sentrale krefter i Venstre og KrF har satt fram et knallhardt krav for å redde regjeringsfreden og det politiske livet til Anundsen:

Hvis du henter hjem igjen de 80 asylbarna, eller i alle fall noen av dem, så lar vi deg bli sittende. Hvis ikke, stemmer vi for opposisjonens mistillitsforslag.

Kravet setter Erna og ikke minst Siv i en kattepine: Gir de etter for kravet, blir det en ny retrett og et nytt nederlag for Høyre/Frp-regjeringen. Hvis ikke, risikerer de at Venstre og KrF faktisk sier at nok er nok, og "sier opp" regjeringssamarbeidet.

Mest opptatt av barna

- Vi er mest opptatt av barna og håper vi nærmer oss en løsning, sier Venstres stortingsrepresentant André Skjelstad til Nettavisen. Han er valgt inn for Nord-Trøndelag og sitter i kommunal- og forvaltningskomiteen.

- Det vi er opptatt av er at de som har krav på å bo her og som ble sendt ut i fjor skal få muligheten til å få prøvd sine saker på nytt, sier Skjelstad.

I alt ble 618 barn sendt ut av Norge i fjor, 80 av disse hadde bodd over fire år i landet.

- Viktig krav

- Det er et viktig krav for KrF at de 80 asylbarna skal hjem, sier stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (KrF) fra Vest-Agder til Nettavisen onsdag. Han sitter i kontroll- og konstitusjonskomiteen og understreker at spørsmålet om tillit eller ikke til Anundsen er en sak for seg.

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) har vært i hardt vær.

Kristelig Folkepartis gruppe har nytt møte i saken onsdag ettermiddag.

Det er på det rene at regjeringens støttespillere på Stortinget, Venstre og KrF, skjeler til en slik løsning når de skal vurdere statsråden. Det er sterke røster i de to partiene som krever at de lengeværende barna som ikke skulle vært sendt ut hentes hjem igjen.

Argumentet er at når systemet svikter, skal det ikke gå ut over enkeltindivider.

- Det viktigste er å få asylbarna hjem igjen, sier en sentral tillitsvalgt i et av Venstres fylkeslag til Nettavisen.

Det er ventet at både Arbeiderpartiet og KrF og Venstres medlemmer i komiteen om kort tid vil konkludere om mistillit til statsråden. Det er møter i de ulike stortingsgruppene i ettermiddag. SV og saksordfører Bård Vegar Solhjell konkluderte allerede 9. mars og mener komiteen må uttrykke mistillit til Anundsen på grunn av ufullstendig og delvis uriktig informasjon til Stortinget.

- Bedre enn under Ap

André Skjelstad i Venstre understreker at til tross for regjeringens manglende oppfølging av den politiske avtalen så langt, har det vært en klar liberalisering av politikken på området.

- I forhold til de regler og forordninger som gjaldt da Arbeiderpartiet styrte, er det et kvantesprang. Så får vi se hva det er mulig å få til. Vi  ønsker primært at de som har krav på det skal få opphold.

Skjelstad understreker samtidig at man ikke kan regne med at alle det er snakk om i gruppen lengeværende barn vil ha krav på opphold etter en ny vurdering.

Redd Barna: - Blanke ark

- Det som er viktig nå er at det ryddes opp i gammelt rot slik at vi kan begynne med blanke ark igjen. Det er på det rene at det er barna som bærer konsekvensene av politiske misforståelser og feil som er gjort, og da er det eneste riktige at de nå får en individuell behandling av sin sak opp mot nytt regelverk og om nødvendig hentes hjem til Norge igjen, sier Janne Raanes i Redd Barna til Nettavisen.

Hun sier det ikke er nok bare å hente gamle papirer fram igjen når sakene skal vurderes på nytt, men at barnas nåsituasjon må undersøkes og barna selv må bli hørt, selv om de ikke befinner seg her i landet.

Mens politikerne i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget må vurdere om de har tillit til justisministeren i denne saken, peker Redd Barnas representant på at det viktigste er at regjeringen rydder opp.

- Uansett minister har regjeringen et ansvar for å rydde opp. Nå må vi komme dit at regelverket brukes slik det var ment og håpe at vi ikke kommer i en situasjon igjen der barn blir værende i limbo fordi regjeringen ikke følger opp sin egen politikk, sier Raanes.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere