RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hevder å ha regnestykket på hva Syria-flyktningene vil koste

VIL HA FOLKEAVSTEMNING: Stortingsrepresentantene Mazyar Keshvari og Christian Tybring-Gjedde (bildet) har lagt fram representantforslaget fra Frp om folkeavstemning om Stortingets Syria-forlik.
VIL HA FOLKEAVSTEMNING: Stortingsrepresentantene Mazyar Keshvari og Christian Tybring-Gjedde (bildet) har lagt fram representantforslaget fra Frp om folkeavstemning om Stortingets Syria-forlik. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) vil ikke gå god for regnestykket fra Fremskrittspartitets stortingsgruppe.

Det vil koste 92,5 milliarder kroner å ta imot 8.000 flyktninger fra Syria, anslår Frps stortingsgruppe. Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson går ikke god for regnestykket.

– En beregning av framtidige kostnader til sosiale ytelser og trygder ved å motta flere syriske flyktninger, vil måtte basere seg på en rekke usikre elementer, skriver Eriksson i et svar på et skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant og partifelle Erlend Wiborg.

- Ikke mulig å gi estimat

Det er ikke mulig å gi et forsvarlig kostnadsestimat, framholder Frp-statsråden i svaret. Han viser til at det ikke finnes representative tall for andelen av flyktninger fra Syria eller sammenlignbare land som mottar sosiale ytelser og trygder. Det finnes heller ingen oversikt eller anslag over Syria-flyktningenes forventede lønnsinntekt, påpeker han.

– Ifølge tall fra SSB vil en gjennomsnittlig syrisk flyktning medføre kostnader på 7 millioner kroner i løpet av livet, framholder Mazyar Keshvari og Christian Tybring-Gjedde i representantforslaget fra Frp om folkeavstemning om Stortingets Syria-forlik.

Regnestykket bygger på den forutsetning at en gjennomsnittlig syrisk flyktning har «samme integreringstakt som en gjennomsnittlig irakisk innvandrer». Ifølge Frp-representantene er anslaget konservativt fordi det er basert på at flyktningenes etterkommere vil ha samme sysselsettingsgrad og samme forbruk av offentlige tjenester som befolkningen for øvrig.

- Lite realistisk

– SSBs statistikk viser at det er lite realistisk. Forslagsstillerne konstaterer derfor at dette anslaget må sies å være forsiktig, heter det.

– Vedtaket vil koste 33.067 kroner per norske innbygger med skattbar inntekt, og 18.429 kroner per norske innbygger i befolkningen som helhet, ifølge Frp-representantene.

Mener Frp tar feil

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland vil ikke gå god for regnestykket.

– Overhodet ikke. Jeg mener Frp også tar feil i anslaget over antallet familiegjenforeninger, sier Helleland til NTB.

Han viser til at asylsøkere oftere kommer som enslige menn og at disse senere søker gjenforening med sin familie, mens kvoteflyktninger oftere er mor og barn som senere søker gjenforening med far. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere