RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Historisk dag i Stortinget

Sist oppdatert:
Onsdag vedtok Stortinget den største endringen av Grunnloven siden 1814. - Historisk, mener Thorbjørn Jagland.

STORTINGET (Nettavisen): Tirsdag vedtok Stortinget enstemmig en serie endringer av Grunnloven. Den viktigste av dem er at stortingsrepresentanter ikke lenger skal være dommere i riksretten. I stedet skal Stortinget oppnevne et Riksrettsutvalg på seks lekdommere, som sammen med fem høyesterettsdommere skal dømme i riksrettssaker.

-Det er en historisk dag, selv om beslutningen har ligget i luften lenge, sier stortingspresident Thorbjørn Jagland til Nettavisen.

I dag består Riksretten av dommere fra Høyesterett, og ti medlemmer fra Lagtinget.

Politikk
Jagland mener Riksretten nå vil bli «avpolitisert», fordi stortingsrepresentantene ikke lenger vil sitte som dommere.

-Grunnen til at Riksrett bare har blitt brukt en gang, er at det straks går politikk i saken når Stortinget både er påtalemyndighet og har flertall i Riksretten, sier han.

Under dagens ordning, er det Odelstinget som avgjør om det skal reises riksrettssak. Ifølge den nye ordningen blir ansvaret overlatt til et samlet storting.

Fjerner deling
Tirsdag vedtok Stortinget også å oppheve delingen av Stortinget i odelsting og lagting. Lovforslag, som tidligere har vært behandlet først i Odelstinget, så i Lagtinget, vil fra neste stortingsperiode ble behandlet av et samlet storting.

Stortinget behandlet også flere andre endringer av Grunnloven tirsdag. Den viktigste av dem var prinsippet om at regjeringen står ansvarlig overfor Stortinget, som er kjernen i parlamentarismen. Dette har vært en del uskreven regel i det norske politiske systemet siden 1884, men først 103 år senere er prinsippet skrevet inn i Grunnloven.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere