*Nettavisen* Nyheter.

Historisk grønn glede

Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)

Oslo (NTB-Gunnhild H. Bjerve): MDG, yeah! Håpet om at Rasmus Hansson skulle kare til seg en plass på Stortinget fikk følge av strykekvartett og kikertgryte idet valgdagen nærmet seg slutten.

10.09.13 01:12

Problemene med stemmetellingen i Oslo gjorde at spenningen trakk i langdrag for Miljøpartiet De Grønnes partitopper og tilhengere fra Månefisken i Oslo.

Men da det nærmet seg midnatt lå altså Oslo-kandidaten Hansson an til å få til det partiet har jobbet for i årevis – å få en plass i det gode selskap på tinget.

– Vi har kommet oss inn i mediene, inn i valgkampen og inn på Stortinget. Det var det vi skulle, å bryte den barrieren og bryte den historiske endringen i norsk politikk, erklærte Hansson til klapp og hoiing fra salen.

– Om fire år blir vi et mye større parti! la han til.

En grønnkledd Hanna E. Marcussen, en av partiets to nasjonale talspersoner og førstekandidat i Rogaland, turte ikke å slippe jubelen helt løs før tallene var klare. Men til slutt erklærte også hun:

– Dette er historisk!

Ensom svale
Marcussen bedyrer at hun ikke er skuffet selv om det er klart at partiet ikke klarte å bryte sperregrensen, og at Hansson derfor ser ut til å bli en ensom, grønn svale på Løvebakken.

Gjentatte ganger i løpet av kvelden klappet partiet seg selv på skulderen over gjennombruddet de har fått, både i mediene og blant folk flest.

Partisekretær Mikkel Storm Glomstein høstet jubel da han fortalte om folk han møtte på gata – «de kule folkene jeg drømte om å være venner med» – som hilser ham med et «MDG, yeah!»

– Bare ved å ha en så god valgkamp har vi jo endret den norske klima- og oljedebatten, sier Marcussen, som tror bare en mann på Stortinget kan bidra til å «flytte den norske debatten» på miljøspørsmål.

Isbading og kalddusj
Rasmus Hansson selv hadde is i magen mesteparten av kvelden, særlig etter «kalddusjen» som han kalte SSBs prognoser der partiet ikke fikk noen plass på tinget. Derfor valgte han og hans partifeller å støtte seg på TV2s valgdagsmåling, der partiet kom bedre ut.

Marcussen selv har ofret mye for å skaffe partiet nettopp dette gjennombruddet.

Hun har brukt arvepenger og isbadet vinteren gjennom for å skaffe Miljøpartiet De Grønne medienes oppmerksomhet og en plass på Stortinget. Mandag kveld kan innsatsen bli kronet med seier.

– Hvor mange timer som har gått med, det tør jeg ikke anslå. Det har så å si vært livet mitt i seks år nå, sier hun til NTB.

Ikke rart at hun ble hyllet med gjentatte «Hanna! Hanna!» idet valgvaken gikk over i ren feiring idet klokka slo 12.

- Be oss inn til samarbeid
Miljøpartiet De Grønnes talsperson ber om invitasjon til å gå inn i samarbeid med andre politiske partier.

– I dag har vi vist at vi kan sette dagsorden utenfor Stortinget, og nå skal vi vise at vi kan sette dagsorden i Stortinget også, sa Miljøpartiet De Grønnes nasjonale talsperson Harald A. Nissen i partilederdebatten.

På spørsmål om hvilket eller hvilke partier som ligger MDGs hjerte nærmest, svarte han unnvikende:

– Å forandre norsk politikk ligger vårt hjerte nærmest. Vi har ikke fått noen invitasjon fra noen av de andre partiene, så de må først be oss inn før vi kan snakke om å samarbeide, sa Nissen.

MDG er ifølge SSBs prognose klokken 01 inne med ett mandat. (©NTB)

Annonsebilag