*Nettavisen* Nyheter.

Historisk høy Rødt-oppslutning i Tromsø

Rødt går mot tidenes knallvalg i Tromsø mye takket være førstekandidat Jens Ingvald Olsen (t.v) som også kunne feire framgang for samarbeidspartiet SV sammen med førstekandidat Ingrid Marie Kielland på RVs valgvake i Tromsø. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk (NTB scanpix)

I Tromsø kan Rødt komme til å gjøre sitt aller beste valg noensinne på noe sted i Norge.

14.09.15 23:33

Forhåndsstemmene ga en oppslutning på 17,7 prosent, noe som er 1,2 prosent over partiets beste kommuneresultat noen gang.

Det beste valget til nå var i 2003, da daværende Rød Valgallianse fikk 16,5 prosents oppslutning i Odda.

Følg valget direkte her!

Ikke innfall

Da de første resultatene fra distriktskretsene kom, krøp også Tromsø-resultatet under Rødts tall i Odda, men førstekandidat Jens Ingvald Olsen var ved 23-tiden overbevist om at fasiten når alle stemmer er telt opp, blir det beste resultatet noen gang for Rødt.

– Dette er ikke noe Tromsø-velgerne som et innfall, men resultatet av et langt, grundig og bevisst arbeid over mange år. Rødt går også bra fram på andre steder der vi har vært representert over tid, sier førstekandidat Jens Ingvald Olsen til NTB.

Rødgrønt flertall

På puben Nummer 21 var stemningen avventende før de endelige resultatene av det historiske Tromsø-valget ble representert. Men praten over ølglassene var preget av en sikkerhet om at det blåblå byrådet ikke vil overleve.

Da litt mer enn halvparten av stemmene var opptelt, lå Ap, Rødt og SV an til å få 23 av 43 kommunestyrerepresentanter. I byrådet er det Høyre som ser ut til å få den verste smellen – partiet synes å miste åtte av sine 16 representanter.

Se tall fra hele Norge her!

Neppe ordfører

Jens Ingvald Olsen ser ikke for seg at han blir ordfører i Tromsø, selv om det er utgangspunktet i forhandlingene med et noe styrket Ap og et SV, som også går fram.

– Vi vil sammen med SV gå inn i forhandlingene med et krav om å fjerne byrådsmodellen i Tromsø, men innser at Ap nok vil holde fast på den. De må være beredt på at vi vil ha andre innrømmelser for å støtte det som er mest sannsynlig – et mindretallsbyråd fra Arbeiderpartiet, sier Olsen til NTB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.