RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hjemfallsfinten

Foto: Berit Almendingen (Nettavisen)
- Uproblematisk, sa Odd Roger Enoksen om regjeringens hjemfallsfinte. Tja.

(NA24-KOMMENTAR): Fredag tok Norge helg i den tro at regjeringen hadde funnet en løsning på hjemfallssaken som sikrer offentlig eierskap.

Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen sa fredag at EFTAs overvåkningsorgan ESA ikke hadde noen sterke innvendinger mot regjeringens nye modell. - Vi mener dette skal være uproblematisk, konkluderte han.

Men tirsdag kunne NA24 Trondheim melde at ESA slett ikke har gitt noen tilslutning til regjeringens plan, og at staten risikerer milliardsøksmål.

Alt tyder altså på at Enoksen har vært litt vel høy og mørk i sine forsikringer om hvor uproblematisk dette er.

Diskriminerer
I juni slo EFTA-domstolen fast at dagens hjemfallsordning er i strid med EØS-avtalen.

Grunnen er at ordningen diskriminerer private aktører i forhold til offentlige kraftverkseiere. Private må levere tilbake kraftverket etter en periode på 60 år. Det slipper en offentlig eier, for eksempel et kommunalt kraftverk.

Det regjeringen nå har gjort er å gjøre denne diskrimineringen mer konsekvent, ved umiddelbart å sette bom for nye konsesjoner til private og understreke at eksisterende konsesjoner ikke vil bli videreført, slik det har vært vanlig til nå.

På dette viset mener regjeringen å basere seg på EFTA-domstolens premisser. Det er riktig at det står i dommen at hvert land kan bestemme hvilket eierskapssystem man ønsker å ha. Men det står også et slikt system ikke må bryte med EØS-avtalens fundamentale prinsipper, som fri bevegelse av kapital og etableringsfrihet.

Her ligger det nok mer advokatmat enn det Enoksen først ga inntrykk av.

Men hvorfor?
Men det mest diskutable er egentlig ikke de finjuridiske fintene, men hva som egentlig er formålet med regjeringens kamp mot likebehandling av private og offentlige kraftprodusenter.

Kraftverkene ligger jo her i Norge, og kan nødvendigvis ikke flyttes ut. De har bare verdi så lenge de produserer og leverer til kraftmarkedet.

Ja, en utenlandsk eier kan komme inn og kjøpe, men bare hvis dagens eier vurderer salg som hensiktsmessig, og får en pris som reflekterer forventede inntekter fra virksomheten. Dagens situasjon er en ganske annen enn for hundre år siden, da hjemfallsordningen ble innført. I dag er offentlig sektor rik, og det blir aldri snakk om noe billigsalg av norske kraftverk.

Alle forhold rundt leveringssikkerhet og lignende kan staten regulere, uavhengig av hvem som driver kraftverkene, på samme måte som man regulerer andre kritiske deler av infrastrukturen, som luftfart.

Beskatningen av kraftselskapene er også helt opp til norske politikere.

Kanskje er noen bekymret for at utlendinger skal få for stor makt i kraftmarkedet. Men den beste garanti mot misbruk av markedsmakt er nettopp at det finnes flere produsenter som tvinges til å konkurrere, og til det har vi konkurranselovgivning. I dag er uansett ikke utlendingene problemet i så måte. Statkraft kontrollerer rundt 45 prosent av markedet.

Et større mangfold på eiersiden i norsk kraftbransje ville bare være en fordel for strømbrukerne.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet daglige kommentarartikler. Her kan du lese de siste kommentarene:

Legg ned mer
Subprime-krisen
Børskrise? Hvilken krise?
Aviser med sugerør i statskassen
Aktiv rotepolitikk
Leder VM i dårlig økonomistyring
Hurra for børsfallet
Det lukter Asia av Afrika
1028 økonomer advarer
Hva er riktig lederlønn?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere