RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Holder kriserapporter hemmelige

(AFP/Scanpix)
Sist oppdatert:
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har laget tilsynsrapporter over kriseberedskapen til seks av 18 departement. Alle rapportene er hemmelige.

- Vi har laget en vurdering av hvordan departementene er forberedt på å håndtere uventede kriser. Vi skal lage rapporter over alle de 18 departementene, og foreløpig er rapportene fra Justis, Landbruk, Miljø, Nærings- og handels, og Olje- og energidepartementet ferdig, sier direktør Jon Lea DSB til TV 2 Nettavisen.

- Hvorfor er rapportene hemmelige?

- Fordi vi i betydelig grad har sett på departementenes indre liv, vi skal inn i sjela til departementene, og det er vanskelig hvis det ikke skjer i fortrolighet.

Egen granskningsrapport
DSB vil også lage en egen evalueringsrapport om krisearbeidet i Norge etter flodbølgekatastrofen i Sørøst-Asia 2. juledag.

- Vi vil lage en rapport uavhengig av den granskningskommisjonen som er varslet. Vår jobb er å se hvordan systemet fungerer. Vi vil levere rapporten til Justisdepartementet som har det overordnede ansvaret for departementenes beredskapssystemer.

- Hvordan vil du vurdere krisehåndteringen så langt?

- Det vil jeg ikke uttale meg om. Det er klart at det er ting som har fungert, og ting som ikke har fungert like bra.

- Bør Norge opprette en egen kriseenhet som enkelte har etterlyst eller fungerer dere som en slik enhet?

- Nei, vi fungerer ikke som en kriseenhet i håndteringssammenheng. Nå er det slik at alle departementene har ansvar for sitt område, og vi har ansvaret for å bygge et apparat som gjør departementene gode til å ta dette ansvaret. Men det er klart at jo større katastrofen er, jo mer åpenbart er det at krisehåndteringen vil gjelde flere systemer på tvers av departementer.

- Verne liv
DSB ble opprettet for litt over ett år siden, og har til oppgave å «bidra til å verne om liv, helse, miljø, samfunnsfunksjoner og materielle verdier i forbindelse med ulykker og uønskede hendelser».

Lea sier at de ansatte var på DSB umiddelbart etter at flodbølgekatastrofen var varslet, og at de først konsentrerte først seg om det internasjonale hjelpearbeidet i samarbeid med FN som er en del av direktoratets ansvarsområde.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere