*Nettavisen* Nyheter.

Holder Valla-rapport hemmelig

Den nye LO-sjefen holder nesten hele Valla-rapporten hemmelig.

09.03.07 18:08

Fredag ettermiddag trakk Gerd-Liv Valla seg etter knallhard kritikk etter Yssen-granskingen. Dermed er det Roar Flåthen som rykker opp som ny leder for Norges mektigste arbeidstakerorganisasjon.

NA24 - din næringslivsavis

- At hun har overlevd de siste månedene er en bragd i seg selv, sa Flåthen på pressekonferansen fra Folkets Hus.

LES OGSÅ: Snakket ikke om rapporten

Holder rapporten hemmelig
LO har bestemt seg for å kun offentliggjøre sammendraget av granskingen, ikke hele rapporten.

- Det er så mye sensitive opplysninger. Vi ønsker ikke gå på akkord med det, sier Flåthen.

LES OGSÅ: - Yssen ble trakassert

Verken han eller resten av LO-ledelsen er glade for at Valla går av på denne måten, men respekterer at hun har tatt valget om å trekke seg.

- Gerd-Liv har vært en modig og sterk LO-leder. Alle som bor og arbeider i Norge skylder Gerd-Liv en stor takk for den jobben hun har gjort. Vi som har jobbet med henne kjenner henne som en sterk leder som skaper resultater, forteller han.

Les mer om den dramatiske avgangen her.

- Denne pressekonferansen kunne vi ønsket å være foruten, sa Flåthen da han entret talerstolen.

Flåthen har frem til i dag vært 1. nestleder, og har vært de facto leder etter at Valla sykmeldte seg.

Se mer på TV 2 Nyhetskanalen (abonnement)

Tidligere mekaniker
Roar Flåthen betegnes som en «helt annen ledertype» enn Gerd-Liv Valla. 57-åringen Flåthen er tidligere mekaniker ved Kongsberg Våpenfabrikk, der han også ble klubbleder før han steg i gradene i Jern og Metall. I 2001 ble han første nestleder i LO.

- Han er en dyktig leder, men han er ikke den typen som Gerd-Liv Valla er, sier konsulent og fagforeningsspesialist Rolf Utgård til NA24. Han var tidligere konserntillitsvalgt i Kværner og kjenner LO svært godt.

- Og det er en type som Valla man har ønsket seg, legger Utgård til.

Valla har hatt rykte på seg som en knallhard og tøff spiller i forhandlinger, og det er få som ikke anerkjenner at hun har gjort en meget sterk og god innsats for LO.

Her kan du lese rapportens sammendrag og konklusjoner

Overrasket over avgang
Han var overrasket da NA24 kunne meddele han nyheten om at Valla nå trekker seg.

- Spørsmålet nå er om ikke LO går inn i en periode med lavere profil. Med alt det som har skjedd nå så vil det kunne sette LO tilbake. Folk føler at dette har vært en vond og vanskelig prosess, og man har behov for å konsolidere og samle krefter, sier Utgård til NA24.

Flåthen blir 59 år i 2009, da det er klart for nytt ledervalg i LO. Utgård tror at Flåthen da kan bli aktuell for en periode til, denne gangen som valgt LO-leder av LO-kongressen.

- Men spørsmålet er hvilken figur han gjør til da, sier Utgård til NA24.

Historisk sus
Man skal helt tilbake til LOs barndom for å finne like stor dramatikk som fredag 9. mars 2007. Bare tre ganger tidligere har LO-ledere forlatt vervet midt i en periode.

Den første var ifølge Fri Fagbevegelse Adolf Pedersen. Han ble valgt til leder i 1901, men fortsatte samtidig som leder i Malerforbundet.

- Da malerne gikk til streik i 1904, skapte det en uløselig konflikt mellom forbundslederen og LO-lederen Adolf Pedersen. Det endte med at Pedersen gikk av som LO-leder. Men da malerstreiken var over og LO samlet seg til ny kongress i 1905, ble Adolf Pedersen på nytt valgt til LO-leder. Dét kunststykket er han alene om i LO-historien, skriver Fri Fagbevegelse.

Den andre var typograf Olav Hindahl som ble valgt i 1934. Han fikk permisjon for å gå inn i Nygaardsvold-regjeringen, og nestlederen steppet inn. Men etter krigen kom ikke Hindahl tilbake i vervet som følge av maktforandringer i LO.

LO-leder døde
I 1987 falt LO-leder Tor Halvorsen bort mellom to LO-kongresser.

Sekretariatet i LO har fullmakt til å suspendere en sittende LO-leder, og det har vært spekulert i om dette kunne være aktuelt i Valla-saken. Men denne fullmakten har aldri vært brukt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.