*Nettavisen* Nyheter.

Honorær uten honorar

Foto: Ernst W. Hosmann

Se hva en bergensriking har felles med Gerhard Heiberg og Svein Aaser.

18.11.07 15:05

Svaret er at Gerhard Heiberg, tidligere DnB NOR-sjef Svein Aaser og bergensriking Trond Mohn alle jobber gratis for hvert sitt land.

NA24 - din næringslivsavis

«All fascisme skal knuses». Slagordet på veggen til Danmarks konsulat i Bergen er ikke til å ta feil av. Urolighetene om Ungdomshuset på Nørrebro i København har spredd seg nordover til Bergen og det har gått ut over konsulen. Toro-eier, skipsrederen og næringslivsmannen Bjarne Rieber.

- Dette er helt uhørt, sa konsulen til Bergens Tidende. Det hadde han neppe sett for seg da han sa ja til å bli Danmarks konsul i Bergen.

250 jobber gratis
Like uheldig var ikke næringslivsmannen Trond Lykke. Han er det lille landets utsendte i Trondheim og allierte seg heller med opprørske trøndere og lot dem henge opp et banner på konsulatets hus midt i Trondheim sentrum.

- De fikk lov til å henge opp et svært seil. Jeg holdt egentlig litt med dem. Jeg synes godt de kunne få beholdt huset sitt, sier Danmarks representant i Trondheim på finslepen trøndersk. Bunnpriseieren har vært konsul i trønderhovedstaden siden han ble spurt av den danske ambassadøren. De ville gjerne ha en person med et kontor som lå litt sentralt i byen. Du kommer ikke særlig mer sentralt enn Lykkes kontorer i Trondheim.

Klikk på bildet for å forstørre.

Lykke og Rieber er en av 250 honorære konsuler i Norge. Flere av dem er næringslivsfolk, advokater, skipsredere. Pengesterke og vanligvis med et godt forhold til landet de skal representere. De gjør det uten honorar, men for ære.

Ikke alltid enkelt
- De gjør en gratis jobb for mange land i verden. Det er en blanding av konsuler som representerer et land som ikke har ambassade i Norge, eller land som har ambassade i Norge, men som har til stede med konsuler i Utkant-Norge, sier president Corps Consulaire de Norvège, Rolf E. Holmen, som også er Trinidad og Tobagos konsul i Norge.

Oppgavene strekker seg fra alt til å holde kontakt med landet, ta vare på landets borgere i området og fremme relasjoner mellom Norge og landet de representerer, både næringslivsmessig og kulturelt. Men det er ikke alltid like enkelt.

Det fikk Togos konsul Gerhard Heiberg erfare. Han har i flere år hatt forbindelser med Togo, blant annet som toppsjef i den norske sementgiganten Scancem, som etablerte seg med en fabrikk i det lille afrikanske landet. I 2000 ble han oppfordret av Henning Holstad til å trekke seg som konsul, etter at Frp-politikeren hadde tilbrakt 16 dager i fengsel der nede. Den tidligere OL-toppen ble beskyldt for å representere en drapsmann og en beinhard diktaturstat. Han har pleid tett kontakt med Togos nå avdøde president Gnassingbe Eyadema.

Klikk på bildet for å forstørre.

Eyadema styrte landet i 38 år, til sin død i 2005, og utviklet en ekstensiv personkult, som blant annet inkluderte 1000 dansende kvinner som sang og priset ham, en bronsestatue i hovedstaden, Lomé, og armbåndsur med portrett av ham selv. Heiberg inviterte ham blant annet på jakt på 80- og 90-tallet.

Spurte bankens folk
Men ikke alle konsuljobber er like omstridte. Tidligere DnB NOR-sjef Svein Aaser representerer det lille sørøstasiatiske landet Singapore. Han ble spurt av bystatens regjering og oppfordret av bankens representanter i Singapore til å ta «jobben».

- DnB har en stor virksomhet i Singapore. Våre folk der nede mente det ville bidra til å styrke bankens relasjoner. Derfor fikk jeg anbefaling internt, sier han.

Trond Lykke bruker rundt seks timer i uken på jobben som dansk konsul i Trondheim. Aaser jobber seg heller ikke i hjel som generalkonsul for Singapore.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det er ikke noen stor arbeidsbyrde rundt dette. Min jobb er å arrangere møter når offisielle representanter fra regjeringen kommer på besøk til Norge. Jeg er behjelpelig til å arrangere møter med kolleger i regjeringen og representanter for norsk næringsliv. Annethvert år hjelper jeg til i forbindelse med Nor-Shipping-konferansen her i Oslo, sier Aaser til NA24.

Lite pomp og prakt
Men glamouren, kanapeene og champagne som ofte forbindes med diplomatiet, ser ikke Aaser mye til.

- Jeg kan underskrive på at det ikke er noen pomp og prakt i forbindelse med dette, sier den tidligere toppsjefen i Norges største bank.

For Lykke dreier jobben seg om alt fra å skrive ut pass til dansker i Trøndelag (det er 2000 av dem i alt) til å hjelpe danske bedrifter som vil etablere seg i byen.

- I går ringte Bang Olufsen for å få hjelp til hvor det er bra med å lokalisere seg i Trondheim, sier Lykke, som har blitt hedret med Dannebrog-ordenen for sin innsats som dansk konsul i Trondheim.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.