*Nettavisen* Nyheter.

Høy skatt gir stygge klær

Har du lurt på hvorfor svenske danseband så ut som de gjorde?

25.02.08 12:40

(NA24-KOMMENTAR): Nylig skrev jeg om FrPs dårlige idé om å fjerne skatt på overtidsarbeid. Dette vil åpenbart ha en lang rekke uheldige bieffekter ettersom det vil stimulere til å endre lønnsordninger bort fra det man i dag finner hensiktsmessig til det som blir skattemessig gunstig (overtid i stedet for bonus, for eksempel).

Samtidig vil man måtte øke kontrollarbeidet radikalt for å avsløre når skattefri «overtidsbetaling» egentlig er ordinær lønn.

Dette er et godt eksempel på noe politikere burde tenke mer på, nemlig uforutsette konsekvenser. I politikken er dette særlig viktig fordi de samfunnsmessige forholdene man forsøker å påvirke ofte er så komplekse at det er vanskelig å overskue alle effektene på forhånd.

Ljuvliga tider?
Mange morer seg over påkledningen til svenske danskeband i glansperioden på 1970- og 1980-tallet.

Men hvordan oppstod denne moten, eller hva man skal kalle det? Svaret illustrerer en uforutsett konsekvens av datidens høye skattetrykk i Sverige.

Klikk på bildet for å forstørre.

Dansebandveteran Inge Fridén forklarer: - For at ligningsmyndighetene skulle godta fradrag for arbeidsklær, måtte scenepåkledningen være av typen «fantasikostyme» som man ikke skulle kunne bruke privat.

Bildene av fantasikostymene fra 70-tallet sier mer enn tusen ord om hva folk er villige til å foreta seg for å spare skatt.

Tilfeldig helsesystem
I politikken vil man se en uendelig rekke av lignende – og mer alvorlige – bieffekter av velmente tiltak.

Mange har fått med seg at det i USA pågår en heftig debatt om organiseringen av helsevesenet. I USA har de fleste en form for helseforsikring gjennom sin arbeidsgiver. Men betydelige grupper faller utenom og får et dårlig tilbud. Hvorfor er det slik?

På mange måter kan man si at hele systemet er en eneste stor uforutsett konsekvens. Under andre verdenskrig innførte myndighetene lønnsstopp. For å tiltrekke seg arbeidskraft, begynte derfor bedriftene å tilby ulike frynsegoder, først og fremst helseforsikringer.

Denne tendensen ble ytterligere forsterket ved at myndighetene ikke beskattet arbeidstagerne for slike ordninger. Det ble altså svært gunstig å få arbeidsgiver til å betale helseforsikring, mye bedre enn å få lønn og så betale selv. Og slik vokste dagens system frem, som tilpasning til lønnsstopp og skatteincentiver.

Uendelige rekke eksempler
På område etter område kan man få uforutsette utslag av velment politikk. Fører man en streng vernepolitikk for å bevare truede dyre- eller fuglearter, risikerer man at skogeiere snauhugger skogen for å komme et mulig vernevedtak i forkjøpet. Gjør man tiltak for å beskytte utsatte grupper i arbeidslivet, for eksempel funksjonshemmede, risikerer man at arbeidsgiverne vegrer seg for å ansette disse for å unngå problemer i fremtiden. Etanolprodusenter får subsidier for å levere et mer klimavennlig alternativ til bensin, men når bøndene begynner å produsere mer råstoff for etanol, blir det dyrere mat og problemer for verdens fattige.

Eksemplene over kan man for så vidt forutse hvis man tenker seg godt om. Andre effekter kommer uventet på de aller fleste, for eksempel at lokale forbud mot røyking på utsteder fører til at flere dør av fyllekjøring. De mest røyksugne kjører rett og slett bil til nabobyen for å kunne røye og drikke samtidig.

Slik kan man fortsette, nærmest i det uendelige.

Dette betyr selvsagt ikke at politikerne skal la seg lamme. Men det betyr nok at man bør tenke nøye gjennom alle bieffekter av tiltak man foreslår, at man konsentrerer seg om å løse de viktigste problemene, samt at de tilsiktede, positive effektene bør være store før man kjører i vei.

Are Slettaner tidligere leder for Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
Subprime i Norge
Disse var nakne i vannet
Fornuftig husleiehopp
Hvem skal stanse utro tjenere?
Utrolig, men sant

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.