*Nettavisen* Nyheter.

Høybråten vil ikke klistres til Bush

- Jeg vil ikke klistres til president Bush, sier Dagfinn Høybråten. Men opposisjonen gir KrF-lederen så ørene flagrer for hans motstand mot fri abort og homofilt partnerskap.

10.11.04 13:27

Samme dag som tidligere statsminister og Høyre-veteran Kåre Willoch kaller Dagfinn Høybråten en «mulla», kaster opposisjonen på Stortinget seg over KrF-lederen for hans uttalelser om presidentvalget i USA.

Knallharde ord om de gamle kampsakene selvbestemt abort og homofilt partnerskap fløy mellom opposisjonen og KrF-lederen da Høybråten møtte i Stortingets muntlige spørretime i dag.

- Gufs fra fortiden
Arbeiderpartiet var først ute med å spørre Høybråten om han vil trappe opp kampen mot selvbestemt abort etter at Høybråten etter valget ga uttrykk for at det er positivt at viktige verdispørsmål som selvbestemt abort og homofilt partnerskap avgjorde triller-valget i USA.

KrF har programfestet at partiet er imot fri abort og homofilt partnerskap, men partiet har ikke frontet disse sakene de siste årene fordi et klart flertall i Stortinget ikke støtter KrF's syn. Nå frykter opposisjonen at KrF oppildnet av valget i USA skal ta fram sine gamle kampsaker.

- Skaper usikkerhet
Marit Nybakk (Ap) kalte Høybråtens syn på fri abort som et gufs fra fortiden.

- Det har forskrekket meg at Høybråten har uttrykt støtte til de mest reaksjonære kreftene i USA. De mest fundamentalistiske gruppene som går imot abort og homofili har gått sterkt fram. Når Høybråten trekker fram fri abort bidrar han til å skape usikkerhet blant kvinner om at loven om fri abort ligger fast. Er det slik at Høybråten vil ta opp kampen mot fri abort?

- Hold deg til fakta
Høybråten vil ikke ha på seg at han er en ukritisk tilhenger av George W. Bush.

- Nybakk bør holde seg til fakta når hun angriper. KrF har sammenfallende syn med Bush i spørsmål som stamcelleforskning og fri abort, men i andre spørsmål som miljøvern, klimapolitikk og dødsstraff er det stor avstand. Derfor er det ikke mulig å klistre KrF og KrF’s leder til George W. Bush slik Nybakk nå gjør, sa Høybråten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.