*Nettavisen* Nyheter.

Høyre åpner for homo-adoposjon

OSLO PLAZA (TV 2 Nettavisen): Høyre går inn for å redusere dokumentavgiften, at 18-åringer skal få kjøpe sprit og mot homofile ekteskap. Se vedtakene her.

08.05.05 17:05

Landsmøtet lyttet til anbefalingen fra finansminister og nestleder Per-Kristian Foss og avviste forslaget fra Oslo Høyre om å gå inn for at homofile kan gifte seg. I dag har homofile bare mulighet til å formalisere forholdet sitt gjennom partnerskap.

Samtidig vedtok Høyre at homofile skal ha rett til å bli vurdert som adoptivforeldre.

Sprit til 18 åringer
Høyre vedtok også at 18 åringer skal ha lov til å kjøpe sprit. Hele ledelsen i Høyre var imot forslaget, men ble stemt ned.

- I sum har vi en politikk som åpner for en mer liberalistisk alkoholpolitikk, sier Erna Solberg som forklaring på at hun var imot forslaget.

Vil redusere flytteavgiften
Høyre går videre inn for å redusere dokumentavgiften. Dermed er det klart at ledelsen i Høyre ble overkjørt også i spørsmålet om fjerning eller reduksjon av dokumentavgiften. Høyre-leder Erna Solberg har tidligere sagt at hun vil gå inn for å prioritere lavere toppskatt og formueskatt.

Staten regner med å dra inn 5,7 milliarder kroner i dokumentavgift bare i år. Vedtaket har gitt ledelsen et problem fordi partiet allerede har lovet skattelettelser på 23 milliarder kroner.

Høyre-landsmøtet går ikke så langt som å ville fjerne den såkalte flytteskatten, og Høyre-ledelsen vil ikke love at de vil prioritere å få ned denne avgiften.

- Men landsmøtet har gjort sitt vedtak, og vi håper å finne rom for en reduksjon i neste periode, sier nestlede Jan Tore Sanner.

Dokumentavgiften utgjør 2,5 prosent av boligenes salgssum. Det betyr at for en bolig på tre millioner kroner må kjøperen betale vel 75.000 kroner i «administrasjonsavgift» til staten.

Strid om kvinner i bedriftsstyrene
Det har vært en hard debatt på landsmøtet om loven som pålegger de store bedriftene å ha minst 40 prosent kvinner i styrene.

Partiet endte opp med å vedta at de ikke skal gå imot loven, men at bedriftene må få tid til selv å øke kvinnerepresentasjonen.

- Høyre kan ikke akseptere at bedrifter blir tvangsoppløst på grunn av manglende kjønnsrepresentasjon i styret. Derfor bør det utarbeides andre sanksjonsmidler, heter det i vedtaket.

Strammer inn abortloven
Høyre vil også beholde sitt gamle vedtak om å stramme inn abortloven. Partiet vil fjerne eugenisk indikasjon som abortkriterium. Det betyr at partiet ønsker at kvinner ikke lenger automatisk skal få innvilget senabort når fosteret lider av alvorlige funksjonshemminger som Downs syndrom.

Regjeringen lovet i Sem-erklæringen at den skal stramme inn abortloven, men helseministeren har ennå ikke fremmet et slikt forslag. Årsaken er at det trolig ikke er flertall på Stortinget for en innstramming i loven – og at man derfor ikke vil vinne noe på å fremme et slikt forslag.

Mer kontroll
Høyre vedtok også å utvide adgangen til å oppta og registrere DNA-bevis og partiet åpner også for romkontroll.

Høyre går dessuten ikke inn for å endre odelsloven.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.