*Nettavisen* Nyheter.

Høyre ber fiskeriministeren svare om oppdrettslaks

HVA DU SKAL BRUKE laksen til avgjør om du bør kjøpe med eller uten skinn, for eksempel. Foto: Thinkstock

Er norsk oppdrettslaks farlig å spise for barn og gravide?

10.06.13 13:21

Høyres næringspolitiske talsmann Svein Flåtten ber fiskeriministeren svare for seg i Stortinget.

– Jeg vil vite hva hun kan gjøre for å forsikre norske forbrukere og omverdenen om at norsk oppdrettslaks er et sunt og rent produkt. Det er det vi har fått høre fra forskerne i en årrekke, sier Flåtten til NTB.

- Må ta på alvor
Han mener det er grunn til å ta på alvor advarselen som reises av leger i mandagens VG. Miljøgifter i oppdrettslaks kan skade hjernens utvikling, anføres det.

– Det virker som om de ser noe i forskningen som det er verdt å se nærmere på. Samtidig er jo ernæringsrådene entydige når det gjelder viktigheten av å spise fisk, og det er ingen grunn til å forlate det uten videre, sier Flåtten.

Oppdrettsselskapene omsetter for 54 milliarder kroner i året og er Norges nest største eksportnæring etter olje og gass.

– Det er ingen tvil om at slike oppslag kan ha en negativ effekt på omsetningen. Derfor er det viktig å avklare dette raskt. Jeg forventer at helsemyndighetene ser nøye på funnene som omtales, sier han.

- Ingen troverdighet
Nå kaster også miljøbevegelsen seg inn i debatten.

Miljøaktivist Kurt Oddekalv mener fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) er ikke til å stole på i spørsmålet om oppdrettslaksen er sunn eller skadelig.

Han viser til at statsråden selv er medeier i oppdrettsselskapet Sinkaberg-Hansen som hadde et resultat før skatt på 27 millioner kroner i fjor.

- Hun har ingen troverdighet overhodet i en debatt om en oppdrettsnæring som hun selv har så sterke interesser i, sier Oddekalv til NTB.

Han leder Norges Miljøvernforbund, som i en årrekke har kritisert oppdrettsnæringen for høye rømningstall, spredning av lakselus, bruk av miljøgifter i fôret og forurensning av havet.

- Jeg er ikke overrasket over det som nå kommer fram i VG. Dette er noe vi har sagt lenge. Dropp kjemilaksen og spis villfisk eller makrell i tomat i stedet, sier han. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.