*Nettavisen* Nyheter.

Høyre-jubel for LO-topp

Foto: Jens Over Kristiansen

Fellesforbundets leder Kjell Bjørndalen fikk til tider trampeklapp på Høyres landsmøte lørdag.

- Jeg skulle ønske vi hadde flere som Jens Ulltveit-Moe og Kjell Inge Røkke i Norge. De er ikke noe problem – de er et aktivum, sa Bjørndalen blant annet.

Historisk
Globalisering var temaet da Bjørndalen, investor Jens Ulltveit-Moe og lederne i Akademikerne, Christel Kvam møttes til debatt på Høyre-landsmøtet i går.

For første gang i Høyres 122-årige historie hadde partiet invitert representanter fra både arbeidstakersiden og arbeidsgiversiden for å hevde sitt syn. Det ble en engasjerende og til dels morsom debatt, ledet av Unge Høyrte-leder Thorbjørn Røe Isaksen i kjent Oddvar Stenstrøm stil.

Takker Kina
- Vi er akkurat nå verdens heldigste og rikeste land. Det skyldes Kina, sa Jens Ulltveit-Moe og fortsatte:

- Det er to ting som gjelder nå: Å selge det Kina trenger, og å kjøpe det Kina selger. Vi gjør begge deler, og på toppen av det er det utviklingen i Kina som gjør at vi har den høye oljeprisen vi har. Han mente det var helt urimelig at arbeidere i andre land skulle ha samme lønninger som norske arbeidere.

- Det er ren egoisme. Og et uttrykk for at de som har de beste lønningene i verden ikke vil dele med andre. Det er et usosialt overgrep, sa Ulltveit-Moe.

- Er dere her?
Han innledet med å si at han var rørt over å se alle sitte i salen da han tok til på sin innledning.

- Jeg er medlem i Høyre, men har aldri vært på et landmøte før. Jeg trodde tiden fra 17.00 til 18.00 var da Høyre-folk tok seg en lur før landsmøtemiddagen. I NHO hadde vi aldri noe program på denne tiden, sa Ulltveit-Moe til et lattermildt landsmøte. Men alvoret var ikke langt unna:

- Globaliseringen er uten sammenlikning det viktigste som skjer i verden nå. Dette vil føre til at 100-vis av millioner mennesker blir løftet ut av endeløs fattigdom, sier Ulltveit-Moe til TV 2 Nettavisen.

- Norge hadde brutt sammen uten globaliseringen og import av arbeidskraft, og vi kunne ikke hatt den farten i økonomien vi nå har, sier Ulltveit-Moe. Det er Fellesforbundet Kjell Bjørndalen enig i.

Menneskerettighetene brytes
Bjørndalen innledet med å takke for invitasjonen til «Løvens hule» med referanse til TV 2 Nettavisens forhåndssak. Men han understreket at han var glad i dyra, så han trivdes godt - til gapskratt fra forsamlingen. Men også Bjørndalen kom raskt til alvoret i saken.

- Det største problemet er at menneskerettighetene ikke globaliseres i samme takt som økonomien. Fordelingsmekanismene i enkelte land gjør også at forskjellene ikke blir mindre – men større, sier Bjørndalen til TV 2 Nettavisen.

- Vi trenger internasjonale mekanismer som motarbeider dette. Det er blant annet derfor jeg er for norsk EU-medlemskap, sa Bjørndalen, til kraftig applaus for landsmøtesalen.

- Det er ikke så mye applaus for dette på Arbeiderpartiets landsmøte, kommenterte Bjørndalen lakonisk. For øvrig ble han beskyld av Jens Ulltveit-Moe for å ha ikledd seg Høyre-bundad; grå bukser og blå blazer.

- Bjørndalen lovet at forbundet han leder aldri vil stoppe kampen mot utbytting av utenlandske arbeidere – verken her hjemme eller ute i verden.

Må satse på utdanning
Akademikernes leder Christel Kvam unnskyldte seg overfor forsamlingen med at det ikke var Høyre-landsmøtet hun hadde pyntet seg for – bunaden til tross. Kvam var nemlig «egentlig» i konfirmasjon!

- Det viktigste Norge kan gjøre for å klare seg i en globalisert verden er å satse på utdanning, var Kvams hovedbudskap. Hun minner blant annet om at halvparten av lærerstudentene ikke behersker elementær prosentregning. Og krav om sastin på skole og utdanning var et budskap som ikke akkurat gikk dårlig hjem på Høyre-landsmøtet.

Familiært
At Norge er et lite land ble understreket av at de tre var familiært på fornavn med hverandre.

Og Høyrelandsmøtet hadde slett ikke noe imot å bli besøkt av en leder i Fellsforbundet som på toppen av det hele er medlem i Arbeiderpartiets sentralstyre. De tre fikk en av landsmøtets kraftigste applauser da det hele var over.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag