*Nettavisen* Nyheter.

Høyre mener CO2-rensing kan skje i utlandet

Høyres miljøpolitiske talsmann, Nikolai Astrup, vil rense utenfor Norge. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Partiet mener regjeringen oppfyller sin klimaambisjon hvis Norge bidrar til å realisere fullskala rensing utenfor landets grenser.

– Ja, det stemmer. Det betyr ikke at fullskala rensing ikke vil skje i Norge, men det er viktig at vi ikke begrenser oss geografisk, sier Høyres miljøpolitiske talsmann Nikolai Astrup til Dagens Næringsliv.

Det er ett år siden den avtroppende rødgrønne regjeringen skrinla prestisjeprosjektet på Mongstad, den såkalte månelandingen som innebar fullskala CO2-rensing og lagring ved Statoils gasskraftverk. Høyre-/Frp-regjeringen fulgte opp med å formulere alternativet «realisere minst ett fullskala demonstrasjonsanlegg for CO2-fangst innen 2020.»

Krevende

Astrup sier til avisen at det ikke er tilfeldig at det ikke er spesifisert at dette skal skje i Norge.

– Det viktigste for regjeringen er å ha handlingsrom til gode prosjekter. Det er mindre viktig om det skjer i Norge eller i utlandet. Karbonfangst er ikke et norgesmesterskap, men en global dugnad for å utvikle en teknologi som er konkurransedyktig og gjør det mulig for flere enn verdens rikeste land til å ta den i bruk, sier Astrup.

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) skal i forbindelse med at regjeringen legger fram statsbudsjettet 8. oktober, legge fram regjeringens plan for hvordan CO2-fangst og lagring skal realiseres. Hvorvidt han er enig med Astrup, er ikke klart.

– Regjeringen har som ambisjon å realisere et fullskala demonstrasjonsanlegg i Norge, men alle vet at det blir krevende, sier han og understreker at hovedmålet er å gjøre teknologien bedre og billigere.

– Uaktuelt å oppgi målene

Dersom fullskala rensing flyttes utenlands, blir det vanskeligere for Norge å nå de nasjonale målsettingene om utslippsreduksjoner på 30 prosent fra 1990-nivået innen 2020.

Venstre-nestleder Terje Breivik sa til NTB tidligere denne uka at det er uaktuelt å oppgi målet for klimakutt i Norge.

– Vi forventer at regjeringen sørger for å innfri klimamålene og i første rekke leverer et grønt statsbudsjett, sa Breivik som har satt opp en fempunktsliste med krav til regjeringen for at den skal få partiets støtte i budsjettbehandlingen på Stortinget.

Tirsdag slo NHO-sjef Kristin Skogen Lund fast overfor Dagens Næringsliv at Norge ikke vil klare å nå de nasjonale målsettingene og hevdet at klimapolitikken nettopp er blitt et norgesmesterskap i å sette seg høye mål som man ikke følger opp.

– Mulig å nå målsettingen

Samme dag medga statsminister Erna Solberg (H) overfor NTB at målet blir vanskelig å nå.

– Årsaken er først og fremst at den forrige regjeringen skrinla et stort og viktig tiltak, nemlig Mongstad, sa Solberg, som viste til at effektene av regjeringens fremste klimatiltak, som for eksempel kollektivsatsing i storbyene, ligger flere år fram i tid.

Verken Venstre eller Arbeiderpartiet mener Solbergs svar var godt nok.

– Det er krevende, men mulig, å nå målsettingen. For å lykkes er det avgjørende at regjeringen bretter opp ermene og satser mer aktivt. Statsbudsjettet må gi rom for satsing på industrielle prosjekter for fangst og lagring av CO2 og sørge for betydelige kutt innen transportsektoren og oljenæringen, sa Aps energi- og klimapolitiske talsmann Terje Lien Aasland. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.