RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hudfletter Djupedal

Sist oppdatert:
KrF og Høyre raser over at kunnskapsminister Øystein Djupedal (SV) stanser 140 friskoler.

KrF kaller Djupedal maktarrogant.

- Det er både oppsiktsvekkende og maktarrogant når Djupedal vil sette menneskerettighetene til side i påvente av ny lov, skriver KrFs skolepolitiske talsmann Ola T. Lånke i en pressemelding.

Lånke mener at Djupedal nok en gang usikkerhet og frykt i friskolekretser når han nærmest innfører en unntakstilstand på dette området. Først struper han de fristilte skolene i statsbudsjettet og nå skal utbyggingen stoppes med en lov som skal gis tilbakevirkende kraft.

- I valgkampen sa regjeringspartiene at de ville stramme inn overfor skoler som ikke var et religiøst eller pedagogisk alternativ. Nå strammer han også inn mot slike skoler. Hvordan skal man forholde seg til vedtak fra statlige myndigheter etter dette, spør Lånke.

- Udemokratisk
KrF påpeker at alle som i dag har søkt om godkjenning har krav på å bli behandlet etter dagens lov.

- Å stoppe behandlingen av søknader i påvente av en lov som kommer om et år eller to er derfor både udemokratisk og brudd på god forvaltningsskikk på en gang. Det ville ikke overraske meg om det kommer rettssaker etter dette. Flere skoler har lagt ned mye arbeid på grunnlag av godkjenningen, sier Lånke.

- Går i krig
Høyre mener at Djupedal knuser drømmer.

- Øystein Djupedal går til krig mot elever og foreldre som har et ønske om å velge noe annet enn den offentlige skolen. De elevene som ønsker seg til de skolene Djupedal nå forbyr, får framtidsplanene sine ødelagt, sier Høyres leder i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, Ine Marie Eriksen.

Eriksen mener Djupedal bør ta hensyn til at de allerede godkjente skolene som nå ikke får starte opp som planlagt, ikke har brutt forutsetningene for godkjenning.

- De har forholdt seg til en beskjed fra myndighetene om at deres skole holder faglig mål og oppfyller de kvalitetskravene loven stiller, og dermed er godkjent, sier hun.

- Slik er sosialistene
Eriksen minner om at et av hovedpoengene med den nye friskoleloven som den forrige regjeringen innførte, var nettopp å sørge for at den politiske vilkårligheten i behandlingen av skolesøknader ble borte. Godkjenningsmyndigheten flyttet ut av departementet og over i Utdanningsdirektoratet for å unngå at skiftende politiske ledere skulle gjøre situasjonen uforutsigbar og umulig for elever, foreldre og skoler, sier Eriksen.

- Dette viser at målet helliger midlet for sosialister. De bryr seg overhodet ikke om at skoledrømmen til elevene nå blir knust. Å fjerne valgfriheten for foreldre, elever og lærere er å skru klokken tilbake, avslutter Eriksen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere