RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hun er verdens eneste hijabpolis

Foto: Johanna Orre
Sist oppdatert:
Masooma Yaqub er den eneste politikvinnen i Sverige som bruker hijab på jobb.

Ved utgangen av 2008 hadde nær 1800 av totalt 27.000 ansatte i politiet i Sverige minoritetsbakgrunn. Men bare én av dem bruker hijab - som kalles slöja på svensk, i forbindelse med jobben.

Hun heter Masooma Yaqub og jobber som passkontrollør på flyplassen Arlanda nord for Stockholm. I avisen Svensk Polis avviser hun at det er negativt å bli intervjuet bare fordi hennes ytre vekker oppmerksomhet:

- Nei, ikke i det hele tatt. Jeg kan bli et forbilde for andre muslimske kvinner og bidra til at flere søker jobber som de ellers ikke ville ha våget å søke. Jeg var selv tvilende til å søke denne tjenesten, ettersom man jobber i offentligheten. Jeg trodde ikke at de ville ansette noen som bærer hijab.

I Norge raser hijabdebatten for fullt etter at justisminister Knut Storberget gjorde foreløpig retrett i spørsmålet om hijab og politiuniform. Mandag skrev Nettavisen at politimenn som er frimurerere bærer ring med malteserkors på jobben.

- Som en perle
Passkontrolløren sier at hun bruker hijab fordi hun føler seg tryggere da.

- Det skjer så mye i verden, man får så mange inntrykk og hijaben beskytter. I Islam betraktes kvinnen som verdifull. Kvinnen er som en perle som man skal passe godt på, så det ikke skjer henne noe vondt. Når jeg bruker hijab så kan ingen oppfatte meg som et objekt, jeg blir respektert på en annen måte, sier Yaqub.

I intervjuet forteller hun at hun ikke våget å bruke hijab da hun tidligere jobbet i det svenske Luftfartsverket, fordi folk hadde fortalt henne at det ville koste henne jobben.

- Arbeidsgiverne taper
Masooma Yaqub mener at det er arbeidsgiverne som taper når de ikke ansetter kvinner som bærer hijab, fordi de går glipp av disse kvinnenes kompetanse og erfaring.

- Noen tror at vi bærer hijab fordi vi er undertrykte, men vi blir faktisk bare undertrykt av dem som ikke ansetter oss på grunn av hijab, sier hun.

Hun sier at mange kvinner blir glade over å se en muslimsk kvinne i passkontrollen, men at noen blir usikre og bytter til en annen kø.

- Men det bryr jeg meg ikke om. Det er deres problem, de vet ikke bedre, sier Yaqub.

I en undersøkelse NRK har gjennomført blant politiansatte sier 96 prosent av de spurte nei til at hijab kan være en del av politiuniformen for muslimske kvinner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere