Gå til sidens hovedinnhold

- Hun fikk fallskjerm

Carl I. Hagen mener Manuela Ramin-Osmundsen har fått en statlig fallskjerm verdt fem millioner kroner.

- Hadde dette skjedd i det private næringsliv ville pressen og den rødgrønne regjeringen ha kalt det en fallskjerm. Det er de jo vanligvis mot, men når det kommer til dem selv er de altså for, sier FrP-nestor Hagen til TV 2 Nettavisen.

Krevde jobb
Eks-UDI sjefen krevde en ny jobb for å gå, og er etter avgangen «til disposisjon for departementsfellesskapet». Hun får en årslønn på 800.000 kroner, og skal i første omgang jobbe for Utenriksdepartementet.

Ramin-Osmundsen er ansatt i en åremålsstilling på seks år. Det betyr at hun har jobb i staten frem til 17. mars 2012.

Dette får Hagen til å reagere, og som medlem i Stortingets Kontroll- og konstitusjonskomite lover stortingets visepresident mange og grundige spørsmål i behandlingen av saken der.

- Graver-utvalget kommer med sterk og alvorlig kritikk mot Ramin-Osmunden. De konkluderer med at hun visste om saken med behandlingen av Nord-Irakerne, eventuelt at hun fikk vite – men ikke skjønte hva det innebar. Det siste er jo nesten verre enn det første, sier Hagen.

Liv og lære...
- Det er jo åpenbart at Bjarne Håkon Hanssen på denne bakgrunn mente hun ikke var den rette til å lede UDI videre. Når hun da får en ny toppjobb er det en fallskjerm verdt 800.000 kroner ganger 6 år, sier Hagen – som mener det er langt mellom liv og lære i regjeringen.

- Samtidig som de er mot fallskjermer er de for et stillingsvern som er så sterkt at det nesten er umulig å bli kvitt toppleder som gjør en elendig jobb. Her skjer omtrent det samme som skjedde med Vinmonopolsjefen. Også han fikk jo det som må kalles en solid fallskjerm, selv om han måtte gå, sier Hagen.

Åpen høring

UDI-saken ble allerede tirsdag diskutert i Stortingets kontroll- og konstituasjonskomite, og saksordfører Dagfinn Høybråten fra Kristelig Folkeparti forteller at det blir åpen høring i komiteen 1. juni. Etter planen skal hele UDI-skandalen behandles i Stortinget i midten av juni.

- Da vil vi kalle inn tidligere statsråd Erna Solberg, nåværende Bjarne Håkon Hanssen, tidligere UDI-direktør Trygve Nordby og Manuela Ramin-Osmundsen. Vi vil også vurdere å kalle inn representanter for de ansatte, sier Høybråten.

Hovedproblemstillingene vil i følge ham bli hvordan UDI kunne trosse politiske føringer, og hva som gjøres for at dette ikke skal skje igjen.

- Vil Ramin-Osmundsen nye jobb også bli tema?

- Ja. Vi ser på statsrådens embetsutførelse, og vil se både på grunnlaget for utnevnelsen av henne, og den løsningen som nå er funnet.

- Hva mener du om denne løsningen?

- Som saksordfører vil jeg ikke gå inn i det før vi har hørt partene forklare seg i komiteen.

Ikke ansatt i UD...
Utenriksdepartementet sendte i går ut en pressemelding hvor de fant grunn til å presisere at Manuela Ramin-Osmundsen ikke er ansatt i UD.

- I første del av åremålsperioden vil hun stilles til rådighet for Utenriksdepartementet. Hun vil arbeide med migrasjon og utviklingsspørsmål som ledd i forberedelsene til FN- konferansen om disse spørsmål i september, heter det i pressemeldingen. Og videre:

- Ramin-Osmundsen er ikke ansatt eller tilsatt i noen stilling i Utenriksdepartementet. Hennes kompetanse og erfaring har vært avgjørende for det oppdraget hun nå har fått.

Reklame

Dette gir du til morsdagen

Kommentarer til denne saken