*Nettavisen* Nyheter.

Hun skal skru opp lønnen til 100.000

Foto: (Scanpix)

12.04.13 10:27

Forhandlingsleder Tone Rønoldtangen i LO Stat gjør seg klar til kamp. LO Stat, YS Stat og Unio leverer fredag kravene i årets tariffoppgjør.

De tre representerer rundt 100.000 medlemmer, og krever at alle statsansatte ivaretar sin reallønnsutvikling.

Les også: SSB forventer lønnsvekst på 3,8 prosent

- Krevende
Dette mener de hovedsakelig bør skje gjennom at alle får et generelt tillegg - basert på en kombinasjon av kroner- og prosenttillegg.

- Det blir krevende forhandlinger. Men vi vil bruke tiden godt frem til 1. mai for å få til en forhandlingsløsning, sier forhandlingsleder i LO Stat, Tone Rønoldtangen, i en pressemelding.

Hun jobber sammen med forhandlingslederne i YS Stat, Pål N. Arnesen, og i Unio, Arne Johannessen, for å oppnå dette.

- Må ikke henge etter
Siden om lag 90 prosent av de ansatte i staten er funksjonærer, har LO Stat, YS Stat og Unio et mål om at både lønnsutviklingen og lønnsnivåene i større grad må gjenspeile tilsvarende grupper i privat sektor.

Samtidig mener de tre at de lavest lønte i staten ikke må bli hengende etter i lønnsutviklingen.

LO, YS og NHO ble ved 03-tiden natt til mandag 8. april enige om årets lønnsoppgjør. Alle får 75 øre ekstra i timen, samt kroner 1,40 i ekstra lavlønnstillegg til alle på overenskomster som ligger under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn.

Tilleggene gjelder fra 1. april.

Rammen på lønnsoppgjøret er på rundt 3,4 prosent, som er under prognosene fra Norges Bank, Finansdepartementet og SSB for årets lønnsvekst.

- Offentlig sektor er avgjørende
De påpeker også at arbeidet med å identifisere, rette opp og forhindre kjønnsbetingede lønnsforskjeller må videreføres.

- Norsk næringsliv tjener på at Norge har en kunnskapsbasert og omstillingsdyktig offentlig sektor som leverer god kvalitet på tjenestene. Offentlig sektor er avgjørende for den samlede verdiskapningen i økonomien og privat sektors evne til å være konkurransedyktig. Det er derfor viktig at staten kan tilby konkurransedyktige lønn- og arbeidsvilkår for å kunne beholde og rekruttere de beste. Utdanning må lønne seg bedre også i offentlig sektor og kompetanse verdsettes, sier forhandlingslederne i LO Stat, YS Stat og Unio, Tone Rønoldtangen, Pål N. Arnesen og Arne Johannessen.

- Meklingen i frontfagene ga et resultat som er beskrevet som «moderat». I offentlig sektor må dette selvfølgelig tas hensyn til. Men det betyr ikke at det er satt to streker under svaret for statsoppgjøret før det er i gang, avslutter forhandlingslederne Rønoldtangen, Johannessen og Arnesen.

Fristen for forhandlingene i statsoppgjøret er 30. april ved midnatt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.