RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Huskeliste for regjeringsskiftet

Her er hele huskelisten til Statsministerens kontor.

Til orientering minner vi om følgende hovedregler som gjelder ved regjeringsskifter i dagens norske politiske system:

¿Landet er aldri uten regjering. Sagt på en annen måte: Kongen er aldri uten sitt råd – Statsrådet.

¿Kongen innvilger ikke en regjerings avskjedssøknad før en ny regjering samtidig kan utnevnes.

¿Det er ikke Kongen alene, men «Kongen i statsråd» – det vil si Kongen sammen med sitt råd (den sittende regjering), som utnevner en ny regjering.

Disse hovedreglene gir følgende gang i et regjeringsskifte:

1. Etter at Stortinget er orientert, innleveres en regjerings avskjedssøknad normalt i et møte i Statsrådet. Dette kan enten skje i det ordinære statsrådsmøtet på Slottet fredag kl. 11.00, eller i et ekstraordinært statsrådsmøte på et annet tidspunkt.

Når avskjedssøknaden er mottatt, ber Kongen den sittende regjeringen fortsette som forretningsministerium inntil ny regjering kan dannes. Deretter ber Kongen normalt avtroppende statsminister om råd når det gjelder hvem han bør henvende seg til med tanke på å danne ny regjering.

2. Avtroppende statsminister vil normalt råde Kongen til å henvende seg til en av lederne i Stortinget – enten til parlamentarisk leder for største parti eller største opposisjonsparti, eller til samtlige parlamentariske ledere eller til Stortingets president. Kongen vil normalt følge statsministerens råd og kalle vedkommende til Slottet

3. Når den som har fått i oppdrag av Kongen å søke å danne regjering, melder tilbake til Kongen at ny regjering er klar til å dannes, vil begge de avgjørende vedtakene om regjeringsskifte bli fattet i et statsrådsmøte – ordinært eller ekstraordinært etter behov. Dette er den avtroppende regjeringens siste statsrådsmøte. I dette møtet vil Kongen og hans avtroppende råd utnevne det nye rådet (den nye regjeringen). Samtidig vil Kongen innvilge den avtroppende regjeringens avskjedssøknad. Begge vedtakene vil bli gjort med virkning fra et senere tidspunkt, normalt samme dag. Dette er tidspunktet for selve regjeringsskiftet.

Den avtroppende regjeringen reiser etter sitt siste statsråd til regjeringskontorene for siste gang, etter å ha møtt publikum og presse på Slottsbakken.

4. Tidligst på det fastsatte tidspunktet for selve regjeringsskiftet vil den nye regjeringen komme til Slottet, for – som Kongens allerede utnevnte råd – å gjøre sine første vedtak, først og fremst om hvilke statsråder som skal bestyre hvilke departementer.

Etter sitt første statsrådsmøte, og etter å ha møtt presse og publikum på Slottsbakken, reiser den nye regjeringen til sine kontorer for første gang. Der møter de sine nå avgåtte forgjengere for en enkel overtagelsesseremoni. Deretter forlater de tidligere regjeringsmedlemmene kontorene for siste gang.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere