RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hvordan er det mulig?

Sist oppdatert:
Ap fikk 54,7 prosent av stemmene i Båtsfjord, men greide likevel å miste ordførerjobben. Les den utrolige historien.

Kommunevalget gikk som smurt for Arbeiderpartiet i Båtsfjord. Vel å merke måtte fiskeværets sosialdemokrater bite i seg en liten nedgang sammenlignet med forrige valg, men partiet fikk rent flertall - 54,7 prosent.

Dermed kunne ordfører Geir Knutsen begynne å glede seg til fire nye år som øverste leder i rådhuset. Med ni av 15 representanter i kommunestyret var det ingenting som kunne gå galt. Eller?

Dolket i ryggen

Halvannen måned senere sitter eksordfører Geir Knutsen og klør seg i hodet:

- Det er synd det ikke finnes lover mot slikt. Dette er ren forakt overfor båtsfjordsamfunnet, sier han til Nettavisen.

Knutsen og hele Båtsfjord Ap er i sjokk etter at et medlem og to utbrytere fra partiet onsdag kastet sin egen ordfører. I stedet stemte de inn Høyers ordførerkandidat Frank Bakke Jensen.

- Det er helt forferdelig at tre listekandidater fra Båtsfjord Ap velter et demokratisk kommunevalg, sier Knutsen til Nettavisen mens han rydder ordførerkontoret.

Innen klokken 15.00 torsdag formiddag måtte han være ute. På gangen sto Høyre-Jensen som knapt kunne vente på å overta makten i Ap-kommunen med drøyt 2000 innbyggere.

Meldte seg ut
Bakgrunnen for den spesielle saken er at en av de innvalgte for Ap, Bjørn Harald Fagerli, allerede i juni meldte seg ut av partiet. Likevel ble han stående på listen. Og etter valget meldte også innvalgt kommunestyrerepresentant Andor Sund seg ut av partiet.

Som ikke det var nok, møtte ikke Sund opp på kommunestyremøtet onsdag da kommunestyret skulle konstituere seg. I stedet kom da første varamedlem fra Ap, Thor Anders Eriksen, og kunne sikret partiet flertall. Men også han valgte å stemme mot partiet, slik at Høyre-Jensen ble valgt som ordfører, skriver Finnmarken.

Andor Sund vil ikke si hvorfor han ventet til etter valget med å melde seg ut av Ap:

- Under konstituering av gruppene meldte jeg meg ut av grunner som jeg ikke vil komme inn på, sier Sund til Nettavisen.

- Hvordan ser du på at det nå blir en Høyre-ordfører i Båtsfjord?

- Jeg hadde kanskje ønsket at det fortsatt kunne vært en Ap-ordfører. Men tross alt har Ap det politiske flertallet i kommunen. Jeg er ikke like opptatt av hvem som er ordfører som andre. Jeg er heller ikke så opptatt av striden.

- Hvilket parti vil du støtte i kommunestyret?

- Det er sannsynligvis Ap-politikk som vil bli ført hvis det er opp til meg. Jeg er fortsatt Ap-mann.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere