RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Høybråten truer Bond-drink

Sist oppdatert:
Et forslag fra Dagfinn Høybråtens departement kan bety slutten på drinker som Bond-klassikeren Vodka martini.

Dersom Dagfinn Høybråten får det som han vil, blir det slutt på at bartendere kan bruke så mye sprit de vil i drinker som Dry martini eller Bond-varianten vodka martini, skriver Aftenposten.

En klassisk Dry martini skal inneholde minst seks centiliter gin. Ifølge et forslag fra Arbeids-, sosial- og helsedepartmentet skal det ikke lenger være mulig å bruke mer enn fire centiliter brennevin til sammen i drinker som inneholder inntil to ingredienser. I drinker som inneholder flere enn to, kan det brukes inntil seks centiliter..

Problemet er at klassikere som dry martini bare inneholder to komponenter alkohol. Dermed må bartenderne redusere innholdet av brennevin, selv om oppskriften tilsier mer enn fire centiliter.

Rystet
Så langt har «totakterne» vært beskyttet av et unntak i alkoholloven som gjelder coctails og longdrinks. Men dagens forskrifter sier ingenting om hvilke drinker som skal regnes som en coctail.

- Dette er et forsøk på å gjøre forskriftene mer pedagogiske og gi en definisjon på hva som er en coctail, og hva som ikke er det, sier rådgiver Lily Sofie Ottosen i ASD.

Dermed er Dry martini blitt fritt vilt for forskriftsjegerne. Erfarne bartendere er rystet.

- Det er et fullstendig latterlig forslag, sier bartender Fridtjof Johansen på Bar Boca i Oslo til avisen.

- Jeg kan nevne sikkert 50 klassikere med to komponenter som ifølge oppskriften skal være større enn fire centiliter. Lovforslaget vil ødelegge for eksempel Dry martini fullstendig, fortsetter han.

Et blikk på flasken
En Dry martini skal inneholde minst seks centiliter gin og en dash tørr vermut Men hvor mye vermouth som skal i, varierer. Ifølge Aftenposten foretrakk for eksempel Winston Churchill et glass gin, og et blikk på vermouth-flasken. James Bond byttet ut ginen med vodka, og forlanger den «shaken, not stirred» (rystet, ikke rørt).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere