RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Høyeste rente siden 2000

Inflasjonstall og en rapport fra sentralbanken sendte amerikanske renter kraftig opp onsdag. En del nøkkelrenter har nådd det høyeste nivået siden 2000.

HOUSTON (NA24): Tidligere i dag kom den amerikanske konsumprisindeksen for mai. Den viste en prisvekst på 0,4 prosent fra april. Det var som ventet. Men for kjerneindeksen, hvor matvarer og energi er holdt utenom, var økningen 0,3 prosent, mens markedet hadde ventet 0,2 prosent.

Fra mai i fjor er konsumprisindeksen opp 4,2 prosent, preget av høy oljepris, mens kjerneindeksen er opp 2,4 prosent.

Venter rentehopp
Dette bekrefter at inflasjonen er tiltagende i USA, og styrker markedsaktørene i troen på at den amerikanske sentralbanken vil fortsette å heve renten, i første omgang fra 5,0 til 5,25 prosent.

Senere på dagen kom den såkalte Beige Book, fra sentralbanken. Dette er en innsamling av erfaringer fra bedrifter rundt i USA, som gir et bilde av temperaturen ute i næringslivet. I hovedtrekk bekreftet denne et bilde av en avtagende vekst i den amerikanske økonomien, men samtidig et strammere arbeidsmarked hvor flere bedrifter enn før melder om problemer med å finne kvalifisert arbeidsplass.

Alt i alt bidrog ikke denne rapporten til å dempe renteoppgangen.

Høyere renter
Den viktige renten på tiårige statsobligasjoner ligger nå på 5,04 prosent, opp fra 4,96 prosent tirsdag.

Renten steg enda mer på kortere løpetider. For toårige statsobligasjoner, som er svært følsomme for forventninger til sentralbankens styringsrente, steg renten fra 5,00 til 5,10 prosent. Det er det høyeste nivået siden desember 2000.

Mens inflasjonsfrykten de siste ukene har skremt aksjemarkedet mer enn rentemarkedet, er bildet i dag motsatt. Mens obligasjoner har falt (noe som gir høyere rente), er aksjeindeksene i USA forsiktig i pluss en halv time før stengetid.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere