*Nettavisen* Nyheter.

Hyller delt bosted

Foto: Berit Almendingen/Nettavisen

Hele fire av fem foreldre som har delt bosted for sine barn etter samlivsbrudd, er fornøyde med ordningen.

26.01.07 10:08

Det viser en ny undersøkelse gjort av Institutt for samfunnsforskning på oppdrag fra barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem (Ap).

Det er aller første gang en slik undersøkelse blir gjort i Norge.

I dag har domstolene ikke mulighet til å dømme foreldre til å dele bosted for sine barn, men Bekkemellem satte denne uka ned et utvalg som skal vurdere hele barneloven.

Da vil spørsmålet om delt omsorg bli én av hovedspørsmålene som vil bli diskutert.

Vil avlive myte
Bekkemellem vil ikke si hvor hun står i saken, men hun har tidligere sagt at hun går inn for delt omsorg som hovedregel.

- Det å dømme noen til delt omsorg er særdeles alvorlig. Det er nettopp derfor vi setter ned dette utvalget, sier hun til Nettavisen.

Bekkemellem mener det er en myte at barn som deler på å bo like mye hos foreldrene blir ekstra rastløse.

- Noen ganger er det slik at de barna som ikke har 50 prosent samvær med hver av foreldrene også må ta bagen sin og dra fram og tilbake. Jeg vil avlive myten om at barn som deler bosted flytter mye fram og tilbake, det er ikke virkeligheten, sier hun.

Vil hindre konflikter
Statsråden mener det er svært viktig at myndighetene legger forholdene så godt som mulig for foreldre som går fra hverandre for å hindre konflikter.

- Jeg er opptatt av økonomi ikke skal være en faktor i framtiden som gir konflikt. Jeg mener at vi legger opp til en klar forbedring i forslaget til nye bidragsregler som nylig er lagt fram, sier hun.

I det nye forslaget foreslår Bekkemellem å endre bidragsreglene slik at det blir tatt hensyn til at samværsforeldre også blant annet har boutgifter for barna. Det innebærer at bidragsplikte foreldre som har sine barn mer enn fire døgn per måned skal betale mindre i barnebidrag.

Advarer Bekkemellem
Men selv om så mange av foreldrene som har svart på undersøkelsen er fornøyde med delt omsorg, vil ikke prosjektleder Kristin Skjørten anbefale statsråden å gå inn for en slik ordning skal obligatorisk for foreldre som ikke blir enige om omsorgen.

- Delt bosted kan fungere for både barn og foreldre, men det er ikke hold for å si at den vil fungere for alle, sier Skjørten.

Barnas stemme
42 barn mellom åtte til 18 år er også intervjuet i undersøkelsen. Barna opplever situasjonen svært forskjellig.

- Selv om flesteparten av barna lever bra med delt omsorg, er det også noen triste stemmer blant dem. Og selv om de fleste opplever at det praktiske ved delt bosted går greit og blir en vane, er forflytningene likevel en ekstrabelastning, heter det i rapporten «Delt bosted for barn».

Forskerne mener disse momentene er viktige for at delt bosted skal fungere:

* Foreldrene kan samarbeide

* Foreldrene bor nært hverandre

* Barna ønsker delt bosted

* Begge foreldrene stiller opp på foreldremøter og lignende.

* Partene har vilje til å tilpasse seg dersom behov endrer seg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.